AOC Rasteau
Dit dorp in de Haut-Vaucluse ligt op het zuiden, op een heuvel van 200 meter hoog, tegenover de Dentelles de Montmirail. De wijngaarden, die relatief beschut liggen tegen de Mistral-wind, zijn aangeplant op een grote verscheidenheid aan bodems met een zeer ongelijkmatige topografie, wat de productie van droge rode wijnen met een sterk karakter mogelijk maakt.
Dankzij de kwaliteit van de productie en het dynamisme van de wijnboeren werd AOC Rasteau in 2010 een Cru des Côtes du Rhône. Rasteau staat ook bekend om zijn productie van Vin Doux Naturel. www.vins-rasteau.com/fr
Productiegebied in 2023: 963 hectare – Totale productie in 2023: 32.084 hectoliter – Gemiddelde opbrengst: 33 hectoliter per hectare – Exportaandeel: 27%. – Jaar van oprichting van de AOC: 2010 – District: Rasteau
Bijbehorende druivenrassen
Grenache noir : De koning van de zuidelijke Rhônevallei, de belichaming van alle heerlijkheden en vrijgevigheid van de Rhônewijnen. Het is het meest aangeplante druivenras en charmeert zowel door zijn warmte als door zijn ronde karakter.
Rode en rosé druivenrassen Mourvèdre, Syrah. Secundaire druivenrassen: Bourboulenc, Brun argenté (lokaal gekend als Camarèse of Vaccarèse), Carignan, Cinsault, Clairette, Clairette rose, Counoise, Grenache blanc, Grenache gris, Marsanne, Muscardin, Piquepoul blanc, Piquepoul noir, Roussanne, Terret noir, Ugni blanc, Viognier.
AOC-wijnen moeten minstens 50% grenache bevatten. Grenache noir is de koning van de wijngaarden in Rasteau. Het is een krachtig druivenras dat bestand is tegen wind en droogte. Het is perfect aangepast aan het terroir van Rasteau en zijn goed blootgestelde, droge heuvels met weinig vruchtbaarheid. Gemaakt van oude wijnstokken produceert het onstuimige, gestructureerde wijnen met aroma’s van rijp fruit en kruiden. Syrah en Mourvèdre worden gemengd met Grenache om evenwichtige wijnen te produceren. Syrah, oorspronkelijk aangeplant in de noordelijke Côtes du Rhône, is van recentere datum in Rasteau. Het produceert intens gekleurde, fijne en complexe wijnen met toetsen van zwart fruit, viooltjes en kruiden. Mourvèdre is voorbehouden voor de best gelegen terroirs en produceert tanninerijke, zeer gestructureerde wijnen met aroma’s van kreupelhout en gekonfijt fruit. Andere druivenrassen zijn onder meer carignan, de traditionele variëteit van de mediterrane wijngaarden, die veel warmte nodig heeft, bestand is tegen droogte en wind en aangepast is aan de hete, droge terroirs van Rasteau. In deze weinig vruchtbare omstandigheden produceert het wijnen met een prachtige kleur, structuur en bewaarpotentieel.
De wijngaard van Rasteau zou zijn ontstaan in 30 voor Christus. Na een periode van relatieve verwaarlozing bracht de kerkelijke wereld van de middeleeuwen de wijngaard weer tot leven, zodanig dat het tegen de 18e eeuw één van de belangrijkste wijngaarden in de Vaucluse was geworden, vooral bekend om zijn natuurlijke zoete wijnen. In 1870 vernietigde de druifluisziekte de wijngaarden en werden er Amerikaanse onderstammen gebruikt. In 1935 besloten de wijnboeren de geschiedenis nieuw leven in te blazen en produceerden ze een Vin Doux Naturel in Rasteau. In 1944 werd de AOC Rasteau erkend voor zijn Vins Doux Naturels. In 1966 werden de droge rode wijnen uit de gemeente Rasteau opgenomen in de categorie Côtes du Rhône Villages. Sinds 2010 is Rasteau geklasseerd als een Cru.
Klimaat: mediterraan klimaat. De zuidelijke ligging van de hellingen, enigszins beschermd tegen de Mistral-wind, bevordert de overrijping van de druiven. De wijngaarden zijn aangeplant op klei-kalksteenbodems, skeletbodems op mergel en rode bodems op zandsteen. Elke onderstam wordt gekozen op basis van het bodemtype om ervoor te zorgen dat de wijnstokken in de best mogelijke omstandigheden groeien. Veel van de percelen zijn bedekt met gerolde kiezels. Deze werden vanuit de Alpen naar beneden gebracht door de Ouvèze rivier toen de gletsjers meer dan 18 miljoen jaar geleden smolten. Deze kiezels zijn uniek omdat ze overdag warmte opslaan en deze ‘s nachts aan de wijnstokken afgeven, waardoor de druiven geconcentreerd worden. In de zomer moeten de wijnstokken dieper zoeken naar de bronnen die ze nodig hebben om te groeien. Dankzij het wortelsysteem hebben de wijnstokken minder last van waterstress, waardoor de druiven beter rijpen. De ‘arme’ bodems van Rasteau zijn ideaal om wijnen van hoge kwaliteit te produceren.
AOC Tavel
Opgelet, uitzondering! Tavel wijnen zijn allemaal rosés… Maar wat voor een rosé! De romanschrijver Honoré de Balzac zei dat het een van de zeldzame rosés was die je met plezier kon laten rijpen… Zijn wijnen met een sterk karakter zijn ongeëvenaard: complex, vlezig, dicht en zeer aromatisch. Tavel is een wijn voor fijnproevers zonder codes. Het is een van de zeldzame wijnen die een maaltijd kan begeleiden van voorgerecht tot dessert.
Productiegebied in 2023: 838 hectare – Totale productie in 2023: 30.775 hectoliter – Gemiddelde opbrengst: 37 hectoliter per hectare – Exportaandeel: 34%. – Jaar waarin de AOC werd opgericht: 1936 – gemeente : Tavel – http://www.vin-tavel.com/fr Belangrijkste druivenrassen: Bourboulenc, Cinsault, Clairette, Clairette rose, Grenache blanc, Grenache gris, Grenache noir, Mourvèdre, Piquepoul blanc, Piquepoul gris, Piquepoul noir, Syrah – Bijkomende druivenrassen: Calitor, Carignan blanc, Carignan.
Grenache noir is het druivenras dat gebruikt wordt om Tavel te maken. Deze wijnen variëren in kleur van zalmkleurig tot diep robijnrood. Hun complexe neus van rood fruit evolueert naar zachte toetsen van steenfruit en amandelen, terwijl hun volle, ronde smaak een grote aromatische kracht onthult, ondersteund door toetsen van specerijen.
In de regio worden al sinds de 5e eeuw voor Christus wijnstokken verbouwd. De wijngaard werd aangeplant door de Grieken en ontwikkelde zich met de Romeinen. Gelegen op een belangrijke verbindingsweg tussen de oppidum van Roquemaure en Nîmes, had Tavel een ideale positie om zich te ontwikkelen. Er zijn verschillende overblijfselen uit deze periode gevonden, waaronder fragmenten van amforen versierd met druiventrossen. De naam “Villa Tavellis”, die in de loop der jaren Tavel zou worden, duikt echter voor het eerst op in 13e-eeuwse geschriften. In het midden van de 14e eeuw liet paus Innocentius VI, die een voorliefde had voor wijnen van de rechteroever van de Rhône, wijnen van de Prieuré de Montézargues naar de pauselijke tafel brengen. Dit wijndomein, dat vandaag de dag nog steeds bestaat, ligt in het hart van de Tavel AOC. Na de terugkeer van de pausen naar Rome en tot aan de Franse Revolutie werden de wijnen van Tavel en de regio geëxporteerd naar Italië. In 1902 vormden de wijnproducenten van Tavel een unie van eigenaars-telers. In 1927, op instigatie van Baron Pierre Le Roy de Boiseaumarié, spanden Aimé Roudil, voorzitter van de unie, en veertig producenten van Tavel een rechtszaak aan bij de burgerlijke rechtbank van Gard om het productiegebied af te bakenen. In 1936 kreeg Tavel de Appellation d’Origine Contrôlée, waardoor het de belangrijkste rosé van Frankrijk werd.
Een mediterraan beïnvloed klimaat, met weinig neerslag, gemiddeld 2700 zonuren per jaar en een dominante wind: de Mistral. Het terroir van Tavel bestaat uit vier verschillende zones. Een alluviale zone gecreëerd door de Rhône, te vinden op de hellingen van de AOC’s Lirac en Tavel in de vorm van oud alluvium dat de lage en middelhoge terrassen bedekt. Een zandige zone, daterend uit het midden van het Plioceen, waarvan het zand gevonden wordt tussen Tavel en Roquemaure. Een zone van mergelkalksteen afgezet tijdens het Onder-Barremien, die het massief van Villeneuve-lès-Avignon, Les Angles en Tavel vormt. Ten slotte een zone met kalksteen uit het Boven-Barremien met Urgonische facies, die het massief van Tavel-Rochefort du Gard vormt. Dit zijn voornamelijk kristallijne kalkstenen (kleiachtig en riffen) en grindkalkstenen (detritale kalkstenen).