Les crus font leur show

AOC Condrieu

Helemaal in het noorden van de Rhônevallei, op de rechteroever van de Rhône, is het terroir van Condrieu beroemd om zijn witte wijnen. Deze grote wijnen ontlenen hun uitzonderlijke karakter aan de Viognier die hier staat aangeplant op zijn oorspronkelijke terroir van smalle terrassen. Wijnliefhebbers zullen graag wegdwalen van het dorp om de labyrinten van wijnstokken te verkennen die de hellingen bedekken, waar ze de beroemde gouden, delicate en aromatische witte wijn zullen vinden op de zijkant van de duizelingwekkende granieten kliffen. Vandaag de dag beslaat de AOC 200 hectare en is het een wereldwijde referentie geworden, vooral in de VS. https://vin-condrieu.fr

Productiegebied in 2023: 217 HA – Totale productie in 2023: 8.421 HL – Gemiddelde opbrengst: 39 HL/HA – Exportaandeel: 30%. – Jaar van oprichting van de AOC: 1940 – Gemeenten : Condrieu, St Michel sur Rhône, Vérin, Chavanay, Saint Pierre de Boeuf, Malleval en Limony in de departementen Loire, Rhône en Ardeche.

Druivenrassen : Viognier. Het tweede meest aangeplante witte druivenras in de Rhônevallei en de ster van de meest noordelijke crus, Condrieu en Château-Grillet. Viognier staat bekend om zijn finesse, elegantie en betoverende bouquet van fris geel fruit.

Viognier, het unieke druivenras van Condrieu, geeft de wijn zijn zachtheid en gulheid. In het glas is de kleur bleek goud met groene accenten. Fris maar zeer geurig biedt Condrieu florale toetsen van viooltjes en fruitige toetsen van mango, witte perzik en abrikoos. Op zijn hoogtepunt geeft hij hints van muskus, peperkoek en tabak.

De teelt van viognier gaat terug tot de Griekse tijd. Keizer Domitianus liet de wijngaard rond 92 na Christus rooien omdat hij zei dat wijn legers verarmde. Keizer Probus liet de wijngaard rond 280 na Christus heraanplanten, omdat hij beweerde dat mensen er beter van werden. Condrieu, oorspronkelijk een Gallo-Romeins dorp, werd eigendom van de kerk van Lyon. In de 12e eeuw liet de aartsbisschop het kasteel bouwen dat nog steeds de stad domineert, om de vele aanvallen te weerstaan. Condrieu was toen, samen met Saint Michel en Vérin, de geboorteplaats van de moedige schippers van de Rhône die eeuwenlang zorgden voor het zeetransport tussen Lyon en Beaucaire… De wijnen van Condrieu hadden al generaties lang een uitstekende reputatie. De pausen van Avignon waardeerden het al en Curnonsky citeerde het als een van de beste witte wijnen van Frankrijk. Daarna braken er moeilijke tijden aan: de druifluisziekte, de oorlog van 14-18, de depressie van de jaren 1930 en de industrialisatie leidden er bijna toe dat de Condrieu werd opgegeven. Tegen de jaren 1950 was er nog maar een tiental hectare in cultuur, in drie gemeenten: Condrieu, Vérin en Saint Michel. De wijngaarden werden onderhouden door een handvol wijnbouwers die gepassioneerd waren door Viognier, en werden in de jaren 1980 nieuw leven ingeblazen met de herbeplanting van verlaten hellingen en de heropbouw van lage muurtjes. In 1986 werd het appellationgebied herzien om alleen de beste blootgestelde hellingen te behouden, waar viognier zijn beste rijpheid bereikt.

Het klimaat is continentaal, van het Lyon-type, met mediterrane invloeden. De temperaturen zijn echter erg hoog in de zomer door de oriëntatie van de wijngaarden en de stenige bodems die warmte opslaan. De rechteroever van de Rhônevallei, tussen Saint Romain en Gal en Serrières, wordt gekenmerkt door een extreem contrasterende topografie: de recente alluviale afzettingen van de Rhône, deze terrassen zonder reliëf, raken de zeer steile hellingen die de overgang vormen tussen hen en het ‘Pélussin plateau’. De wijngaarden groeien hier, zich vastklampend aan het gesteente via talloze smalle ‘chayées’ die constante zorg vereisen. Sinds het primaire tijdperk hebben de rotsen talrijke transformaties ondergaan. De diepe delen van de rotsen zijn nu bedekt met gezond graniet. Binnen de veranderde rand is het gesteente brokkelig en zijn de breuken rijk aan klei. Deze scheuren zijn ideaal voor de Condrieu wijnstokken om te wortelen en te gedijen, vooral door de waterreserves die de klei biedt. De opperhuid van deze rand, die altijd dun is op de hellingen, bestaat uit gewijzigde of intacte mineralen, rotsfragmenten en klei. De chayées houden dit losse deel vast, waardoor een bodem kan worden gevormd die rijker is aan organisch materiaal.

 

AOC Cornas

Op de rechteroever van de Rhône liggen de wijngaarden op de oostelijke hellingen van het Centraal Massief in de gemeente Cornas. De steile hellingen, gericht naar het oosten en zuidoosten, vormen een natuurlijk amfitheater dat de wijnstokken beschermt tegen de koude winden. Syrah, het enige druivenras in de appellation, komt hier volledig tot zijn recht. https://www.aoc-cornas.fr

Productiegebied in 2023: 150 HA – Totale productie in 2023: 5.086 HL – Gemiddelde opbrengst: 34 hl/ha – Exportaandeel: 28%. – Oprichting AOC 1938 – Gemeente Cornas

Druivenras Syrah. Syrah is een van de meest emblematische rode druivenrassen van het noordelijke deel van de Côtes du Rhône. Door zijn zeldzaamheid wordt het enkel gebruikt om bepaalde verfijnde wijnen te produceren.

Zoals alle noordelijke rode wijnen wordt Cornas gemaakt van syrah, het enige druivenras dat toegelaten is in de hele appellation. Het terroir zorgt ervoor dat deze druif zijn kracht tot uiting kan brengen, waardoor de wijnen een rijke body en een donkere, bijna zwarte kleur krijgen. Deze lang houdbare wijnen zitten vol aroma’s van zwart fruit die, naarmate ze ouder worden, een kruidige, zoethoutige afdronk krijgen wanneer de tannines ronder worden. De wijnen evolueren naar aroma’s van leer, peper en truffels.

De Cornas wijngaard is zeer oud en gaat terug tot de oudheid. De Romeinen zouden de terrassen hebben aangelegd en de eerste “chaillées” (lage muurtjes) hebben gebouwd. De eerste schriftelijke vermelding van het bestaan van Cornas-wijn dateert uit de 10e eeuw, wanneer een kanunnik van Viviers verwijst naar de kerk van Cornas, “omgeven door wijnranken”. In 1763 verwijst een document naar de productie van een “krachtige wijn” in Cornas. De appellation werd toegekend in 1938.

De wijngaarden zijn aangeplant op steile hellingen, waarop smalle, onstabiele terrassen zijn gecreëerd die ‘chaillées’ worden genoemd. De bodem bestaat voornamelijk uit graniet, vaak afgebroken, waardoor kleiachtige zanden ontstaan die “gores” worden genoemd, gelegen tussen twee kalksteenbreuken (Rocher de Crussol en Rocher de Rochepertuis). Deze sporen worden aangevuld met een slibachtige afzetting, met uitzondering van het noorden waar kalksteen domineert.

Het appellationgebied ligt op steile hellingen met een oostelijke en zuidoostelijke oriëntatie, op hoogtes van 125 tot 400 meter. Het is beperkt tot de gemeente Cornas, in het departement Ardèche op de rechteroever van de Rhône, op 7 km van Valence en 12 km van Tournon. Het grenst in het noorden aan Saint Joseph en in het zuiden aan Saint-Peray.