Les Maîtres Vignerons de Cascastel: vier appellaties …

Elke cuvée in elk van de appellaties is het overduidelijke bewijs van het respect voor het eigen terroir, rijk aan een aantrekkelijke en gediversifieerde fauna en flora.

AOP FITOU

De oudste rode benaming van de Languedoc (1948) strekt zich uit in het departement Aude, tussen de Middellandse Zee en het Massif des Corbières op bijna 2600 hectare, verdeeld in twee afzonderlijke entiteiten zowat 30 km van elkaar gescheiden. In het oosten biedt het landschap een reeks kleine heuvels verlengd door een lange stenige vlakte, ten westen vinden we de wijngaarden in kleine bassins gelegen in smalle, gesloten valleien gedomineerd door heuvels met steile hellingen.

De wijngaard van Cascastel uitsluitend geplant op de Haut Fitou, bestaat uit een veelheid van kleine percelen teruggewonnen op het kreupelhout. De koelere zomeravonden in de hooglanden dragen bij aan de ontwikkeling van fruitige aroma’s en mooie evenwichtige frisheid. Het warme klimaat, droog en winderig zorgt voor een perfecte rijping van de druiven: de tramontane, een noordenwind, die zo’n 200 dagen / jaar blaast, vrijwaart de wijngaarden van meeldauw, waardoor het aantal extra behandelingen fors terugloopt.

AOC CORBIÈRES

De eerste appellation van Languedoc in volume, met een oppervlakte van 13 000 hectare, AOP sinds 1985. De wijngaarden die worden geteeld door Cascastel-wijnmakers bevinden zich op het prestigieuze terroir van Durban, in het hart van “de hoge Corbière”. “Ruim voor de toetreding tot het AOC in 1985 werden hier reeds de prestigieuze VDQS Corbières supérieur geteeld.

MUSCAT DE RIVESALTES

Deze AOP bestaat sinds 1936, maar de wijngaarden zijn al meer dan 2000 jaar aanwezig in 90 gemeenten tussen Corbières in het noorden, Canigou in het westen, de Pyreneeën in het zuiden en de Middellandse Zee in het oosten. De AOP wordt geproduceerd op 5.200 hectare. De 2 600 uren zonneschijn per jaar, minder dan 600 mm neerslag, een duidelijke droge zomer en een alomtegenwoordig tramontane bezorgt de muskaatdruif en Muscat à petits grains de natuurlijke suikers die nodig zijn voor de ontwikkeling van zoete wijnen.

IGP VALLEY OF PARADISE

Het is een fascinerende vallei, bezaaid met rotsachtig terroirs, rotswatervallen en bodems met uiteenlopende samenstelling die deze vallei een droomachtige naam kenmerkt: de Paradise Valley. Het gebied van de productie van wijn IGP Paradise Valley is beperkt tot een paar dorpen van de Hautes-Corbières: een land dat wordt gekenmerkt door de geschiedenis en traditie, met een mooi en bedwelmend landschap als decor. De wijngaarden die zich op de heuvelflanken bevinden zijn herwonnen terroirs op het wilde kreupelhout, ze zorgen voor prachtige wijnen met boeketten van kruidenaroma’s en heerlijk fruitige accenten.

De wijngaarden zijn gastheer van de traditionele druiven van de Languedoc gemengd met nieuwere variëteiten, een idee van de Maîtres Vignerons de Cascastel om door deze combinatie, traditie en innovatie te mengen zodat nieuwe cuvées ontstaan die waardig en trots de naam van de Vallée du Paradis kunnen uitdragen.