Les Terrasses du Larzac wijden cuvée aan heropening Musée de Lodève

De heropening van het Musée de Lodève na 4 jaar intense arbeid en renovatie was voor Les Terrasses du Larzac de gelegenheid om een speciale vintage op de markt te brengen.

De openingstentoonstelling loopt onder het thema “Fauna, maak me bang! ” Ze legt de link tussen wijn en kunst met als introductie de vaststelling dat het samengaan van beide elementen, telkens weer een feest is.

De special vintage, een rode wijn, is een biologische wijn 2015 (assemblage Syrah, Grenache, Carignan en Mourvèdre) van terroirs van de identiteit Jonquières en Saint-Jean-de-la-Blaquière binnen de benaming Terrassen van Larzac. De wijnbouwers van deze jonge appellatie ontstaan in 2014 gebruiken alle hetzelfde label en werken samen me het museum, de culturele long van de Lodévois die in het hartje van de appellatie ligt.musee-delodeve

De tentoonstelling brengt beelden over de fauna sinds de oudheid tot Picasso, het is een dialoog van werken uit verschillende periodes en technieken en toont de vele facetten van mysterieuze wezens: hybride, speels, erotisch, de vreugde van het leven dat vaak wordt geassocieerd met bacchantisch genoegens wijn, dans en liefde.

De wijn met als etiket het beeld van deze mythologische figuur, draagt alle kenmerken van de Terrasses du Larzac: een gemeenschappelijk frisheid, uitstraling en jeugdigheid van schilfersteen van Saint-Jean-de -La-Blaquière en de meer sobere kleikalksteen Jonquières, maar met een mooie structuur. Deze speciale vintage wordt 15 euro per fles verkocht in de museumwinkel en in de winkels van het VVV-kantoor van Lodève en Baume Auriol in Saint-Maurice-Navacelles. Hij wordt tevens geserveerd in de gastronomische restaurants van Lodévois.

Terroir, een gemeenschappelijke basis

“Dit museum in zijn nieuwe formule, vertegenwoordigt een zeer belangrijk cultureel centrum van Lodévois even aantrekkelijk als het Soulages-museum in Rodez. Les Terrasses du Larzac, een naam met reputatie kon alleen worden gecombineerd met een gemeenschappelijk project van territoriale invloed, rond excellentie “, legt Guilhem Dardé, wijnmaker bij de Mas des Chimères, verantwoordelijk voor de commissie, uit van de ODG Terrasses du Larzac. En in feite delen de twee entiteiten hetzelfde territorium. Het Musée de Lodève biedt een reis van 540 miljoen jaar geschiedenis van de aarde met verzamelingen die alleen in dit geologisch zeer rijke gebied worden gevonden. “De terroirs van Octon zijn 240 miljoen jaar oud”, zegt Guilhem Dardé, wiens wijnstokken zich op 10 minuten van Lodève bevinden. Als wijnbouwers werken we aan deze bodem en aan dit verhaal. De wijnen van Terrasses du Larzac zijn de uitdrukking van een terroir, een land met heel oude wortels, “concludeert hij.

Deze cuvée wordt ook de volgende jaren geproduceerd en dit volgens een formule die nog op punt moet worden gesteld, hetzij door de oprichting van een comité met het team van het Museum van Lodève met als doel elk jaar een cuvée te selecteren, of door een blend van wijnen van de verschillende wijnbouwers van Les Terraces du Larzac.