Het wijnhuis Lima Fortuna werd in 2012 opgericht door Sofia Lima Fortuna met de hulp van haar vader en grootvader, beide actief in de productie van wijnen en likeuren. Een eerste project was de heropstart van de productie van de Arrabida likeur volgens aloude recepten. Dit recept van de Arrabida is een van de goed bewaarde geheimen van de monnniken van Arrabida. Vast staat dat de flora van de gelijknamige bergen in de regio Quinta do Anjo een basisbestanddeel vormt van de pittige en aangename likeur.
Deze digestieve likeur werd naar alle waarschijnlijkheid voor het eerst geproduceerd in de 16de eeuw enkele jaren na de oprichting van het klooster Nossa Serhora da Arrabida in 1542. Toen de Portugese koning Predo IV in 1834 een decreet uitvaardigde waarbij alle religieuze orden werden opgeheven en hun kloosters en kerken, net als de andere bezittingen moesten verlaten, beslisten enkele minderbroeders die een onderkomen vonden bij rijke families om van hieruit hun likeur verder aan te maken. Toen deze broeders, tevens de brouwers van de likeur, zich terugtrokken in een klooster in Spanje, erfde de familie waar ze verbleven ook het recept en de benaming.
We schrijven 1950 wanneer Emideo Fortuna uit Quinta do Anjo verneemt dat het recept van de Arrabida te koop wordt aangeboden, als lid van een traditionele wijnbouwersfamilie aarzelt hij geen ogenblik. Naast het recept verkrijgt hij de rest van de erfenis van de minderbroeders, enkele oude flessen en de rijpingsvaten waarin de Arrabida werd gemaakt, vaten die trouwens nog steeds in gebruik zijn. Nog hetzelfde jaar laat hij de drank en de benaming “Arrabida – secret of Arrabida’s monks” registreren.
De familie Fortuna produceerde op dat ogenblik ook andere likeuren en soft drinks op ambachtelijke wijze maar moest midden de 80-er jaren de productie industrialiseren waardoor de Arrabida enigszins in verval kwam. Emidio’s zoon Duarte van kleinsaf opgegroeid in de productie van wijnen en likeuren erfde de passie en de knowhow en is thans brouwer van dienst.
De nieuwe Lima Fortuna vond een onderkomen in een oud olijfoliepershuis uit de 17de eeuw, opgericht door de minderbroeders van Santiago onder de auspiciën van het Palmela kasteel en werd in 2012 gerestaureerd. Dit alles zorgt ervoor dat de productie vandaag de dag nog steeds volgens de oude ambachtelijke wijze gebeurt en dat de wijn meerdere jaren kan rijpen in ondergrondse reservoirs. De productie van Lima Fortuna slpitst zich op in de Bibabagaço, Conheço-Fe de Ginjeira en de Arrabida.
Op de proeftafel:
Ginjeira:
Aangemaakt op basis van wilde kersen, variëteit Serra do Louro. Indertijd werden ze handgeplukt en in fruitkisten naar Lissabon gebracht. Vandaag is het een fruitige veelzijdige likeur 10% alc. vol.
In het glas een mooie lichtroze kleur die in de neus een fris kersenaroma ontwikkelt. Na een maturatie op alcohol, rijpen de kersen gedurende minstens 10 maand waardoor ze bij de afdronk een fris en zoet, maar aangenaam aroma aanbieden.
Bicabagaço:
Onbetwistbaar de brandy bij uitstek voor de Portugezen die perfect past bij de koffie met 25% alc vol. Het koffie-extract manifesteert zich in de neus en mond waar het vooral het middenpalet aangenaam verrast.
Arrabida:
Beschikbaar is een witte en een rode variëtiet, beide hebben 33% alc vol. De rode Arrabida heeft een mooie kleur, de ingrediënten rijpen 3 tot 5 jaar in houten vaten en zorgen voor een veelheid van kruidige en fruitige aroma’s; hij is bijzonder lekker en onbetwistbare hup bij de spijsvertering.
De witte Arrabida wordt aangemaakt op basis van een zeer selectieve oogst en geeft rijk en delicate toetsen. Hij toont in de neus een opmerkelijke frisheid. Pittige accenten en zoete toetsen wisselen af in het middenpalet en vloeien uit in een aangenaam lange afdronk. Meer dan begrijpelijk dat de minderbroeders het recept van deze heerlijke drank geheim wilden houden. www.limafortuna.com