Restaurant Tzikis – Keerbergen

Sinds juli 2012 verwelkomt de familie Tzikis zijn gasten in een warme, mediterrane gastvrijheid  in restaurant Tzikis in Keerbergen. Kenmerkend voor het restaurant is het rustgevend kader dat voluit de kans biedt om te proeven en te genieten van de authentieke Griekse gerechten. Een unieke ervaring met een gegarandeerd ‘vakantie-gevoel’. De vier broers Christopher, gerant, Dimitri chef-kok, Nicolas en Anthony creëerden een typisch en leuk restaurant met prachtig terras.

In de ouzeri Tzikis kan men terecht voor heerlijke Griekse specialiteiten, grills & mezzes waarbij olijfolie steeds een primair bestanddeel is. ‘Ouzeri’ ofwel het Grieks voor ‘taverne’ is de plaats waar een glaasje op het terras gedronken wordt, vergezeld van de mezzes en men een ietsje uitgebreider kan eten…

Het interieur werd sober en toch stijlvol gehouden met typisch Griekse ornamenten waarbij vooral naar een efficiëntie indeling, opstelling en aangepast meubilair werd gekeken. Luxe is uit den boze gezien de broers vooral met hun authentieke en kwalitatieve gerechten willen scoren. De tafels worden stijlvol gedekt met de nodige specerijen terwijl de makkelijk zittende stoelen een leuke uitnodiging vormen om volop van de echte Griekse specialiteiten te genieten.

‘Mezzedes’ ofwel ‘voorgerechtjes’ zijn het visitekaartje van de Griekse keuken. Redenen te over waarom restaurant Tzikis ze volop in de kijker plaatst. Het volledig assortiment is aanwezig, in deze voorgerechten wordt immers het complete pallet van vlees, vis, groenten en melkproducten verwerkt. Bovendien kunnen ze variëren van geraffineerde eenvoud tot overheerlijke creativiteit en kunnen warm of koud worden gegeten. Chef kok Dimitri serveert in het mezze-assortiment van de chef enkele persoonlijke aroma’s waardoor ze een uniek smaakpalet ontwikkelen. De door hem speciaal geselecteerde ingrediënten wil hij evenwel niet kwijt.

Mezzes vormen vaak een voorproefje van het hoofdgerecht. In de klassieke oudheid berustte de kunst van het eten namelijk op de vier zuilen die ook nu nog kenmerkend zijn voor de Griekse keuken: verse ingrediënten, vitamines, eenvoud en afwisseling. De Griekse keuken roept herinneringen op aan warme zomeravonden, aan het zachte kabbelen van de zee, aan de bedwelmende geur van de Middellandse zee. Ook in de overgang van voorgerecht naar hoofdgerecht, respecteert restaurant Tzikis deze traditionele Griekse cultuur.

De mensen van het Middellands zeegebied eten niet alleen om te overleven, het is ook een sociale bezigheid. Behalve de typische eetgewoonten houden Grieken er ook strenge eetverboden op na en leven volgens de regels van de orthodoxe kerk gedurende de periode van Pasen, een grote Griekse viering, waar lam traditioneel aan het spit wordt bereid. Specialiteiten tussen de hoofdgerechten zijn de omelet moussaka: een traditioneel ovengerecht op basis van lamsgehakt, de giouvetsi: een authentiek stoofpotje met Griekse pasta en de pastitsio macarone gegratineerd op Griekse wijze. Ook lam in uiteenlopende bereidingen blijft een uitgesproken voltreffer. Bovendien biedt restaurant Tzikis een aantal menu’s die de gasten onderdompelen in een authentieke Griekse sfeer, sfeer die tegelijk de warmte en gemoedelijkheid van de Griekse bevolking uitstraalt.

Wij konden tijdens onze proeverij niet weerstaan aan de traditionele Griekse mezzes en werden overrompeld door een uitgebreid, smaakvol en aromarijk assortiment hapjes. Inzake het hoofdgerecht viel onze keuze op het assortiment brochettes, zowel de lamsbrochette als de brochette van rund werd een keurige, mooi gebakken en malse vleesselectie. Keurig op het bord gedrapeerd zonder paprika, stukjes fruit  of andere toevoegingen maar wel met een knapperig slaatje dat in een apart schaaltje werd geserveerd. Als extra garnituur een aardappel in de schil of kruidig gebakken aardappelpartjes die eveneens in een aparte schaal worden geserveerd. Vleesfanaten worden hier op hun wenken bediend en kunnen naar eigen smaak het extra garnituur toevoegen. Leuk is het feit dat ook de sausjes separaat worden aangeboden, kwestie van het eigen aroma van het vlees maximaal te bewaren. Ook bij de desserten kan je best voor een traditioneel huisassortiment kiezen dat de rijkdom van de Griekse keuken in een erg positief daglicht stelt. Als omkadering heb je een ruim assortiment Griekse wijnen, waarbij je je voor een correcte keuze makkelijk door het zaal personeel kan laten leiden, het zijn trouwens wijnen waarin de Griekse zon mooi reflecteert.

Restaurant Tzikis – Mechelsebaan 68 – 3140 Keerbergen

Tel 015- 52 72 20 – www.tzikis.be

Gesloten op zaterdagmiddag en dinsdag

Jaarlijks verlof van 17 augustus tot en met 4 september 2015

Culinaire commentaren:

Tasted:           3 minutes

gezellig Grieks interieur

attente bediening

leuke smaakvolle gerechten

mezze van de chef is absolute aanrader