Op 11 en 12 juni vindt de Europese finale van de prestigieuze Bocuse d’Or-wedstrijd plaats in Turijn. Voor ons land gaat Chef Lode de Roover (Fleur de Lin) samen met commis Piet Vande Casteele de strijd aan. Het team, onder leiding van bondscoach Jo Nelissen, is nu volop bezig met de laatste voorbereidingen. En de spanning is te snijden: de grootste internationale kookwedstrijd kan namelijk een grote impact hebben op de reputatie van België als culinaire topbestemming.
Bloed, zweet en tranen
De aanloop is er één van bloed, zweet en tranen voor Lode de Roover en Piet Vande Casteele, die al sinds het najaar 2017 trainen voor deze wedstrijd. Meer dan een half jaar perfectioneren en verfijnen van zijn gerecht. Dat doet hij zes dagen op zeven in het trainingscentrum van het Flanders Food Faculty in Harelbeke. Hij wordt er begeleid door het National Culinary Team -noem ze gerust de culinaire Rode Duivels- onder leiding van ‘bondscoach’ Jo Nelissen.
De ambitie is hoog: het is al van 1999 geleden dat België nog eens de top 3 haalde. De podiumplaatsen zijn uiteraard erg gegeerd want niet alleen stoten de twaalf beste Europese landen door naar de wereldfinale, goed scoren bevestigt ook de aantrekkelijkheid van het land als culinaire topbestemming. Slagen de Roover en Vande Casteele in hun opzet, dan stoten ze door naar de grote finale van de tweejaarlijkse wedstrijd. Deze vindt plaats in Lyon in januari 2019.
Lode de Roover, chef van restaurant ‘Fleur de Lin’ in Zele, deed ervaring en kennis op in tal van gerenommeerde sterrenzaken zoals Comme chez Soi** (Brussel), Lijsterbes* (Berlare), La Bergerie** (Namen), Kaatje bij de Sluis** (Nederland), De Plezanten Hof* (Hamme) en Eyckerhof* (Bornem). In 2010 behaalde hij de titel “Eerste Kok van België’. Lode De Roover maakt ook deel uit van de selectie van Jong Keukengeweld-chefs van Toerisme Vlaanderen.
Culinaire wereldbeker
De Bocuse d’Or, opgericht in 1987 door de wereldberoemde Franse chef-kok Paul Bocuse, was de allereerste wedstrijd ooit die zich voor het oog van het publiek en de camera’s afspeelde. Sindsdien staat het bekend als het wereldkampioenschap van de gastronomie. Om aan de wereldfinale te kunnen deelnemen moeten de laureaten eerst hun nationale wedstrijd winnen. Vervolgens moeten ze in de top 12 van de Bocuse d’Or Europe geraken. Zo veroveren ze een plaats onder de 24 finalisten van de wereldwijde finale. De grote winnaar krijgt de mooie som van €20.000 én het gouden Bocuse d’Or beeldje mee naar huis.
Culinaire Rode Duivels
De intensieve training voor Bocuse d’Or en breder het National Culinary Team werd mogelijk gemaakt dankzij het Flanders Food Faculty. De organisatie heeft als voornaamste opdracht om de Vlaamse gastronomie in binnen- en buitenland te promoten. Het initiatief kwam er dankzij minister Ben Weyts en Toerisme Vlaanderen. Eén van hun grootste doelstellingen is om beter te scoren op internationale culinaire wedstrijden. Om niets aan het toeval over te laten, creëerden ze zelfs een keuken identiek aan die op Bocuse d’Or. Ons team wordt tevens ondersteund door driesterrenchef Peter Goossens (Hof van Cleve). Hij leidt het bestuurdersteam dat instaat voor de omkadering, de organisatie en de internationale contacten. Daarbovenop zetelt hij in de jury van de Europese finale.
De Flanders Food Faculty wil Vlaamse culinaire talenten beter laten scoren op internationale culinaire wedstrijden. Daarom richtten zij het ‘National Culinary Team’ op. Dat team zal ons land vertegenwoordigen op internationale culinaire wedstrijden. De geselecteerde chefs worden klaargestoomd in het trainingscentrum in Harelbeke met als doel medailles te behalen en zo België te bevestigen als culinaire topbestemming.
Chef Lode De Roover (Fleur de Lin) en commis Piet Vande Casteele werden geselecteerd voor de Europese finale van Bocuse d’Or op 11 en 12 juni in Turijn. Daarnaast vormt een achtkoppig team jonge getalenteerde koks de Belgische belofteploeg. Zij doen mee aan de Young Chefs Culinary World Cup in november: Abel Demeestere, Guus Goossens, Ines Marzougui, Laurence De Smet, Lennert Van den Berge, Michelle Boone, Neil Dirickx en Wout Soete.
Het Belgisch team krijgt alvast stevige concurrentie van Rusland waarbij Roland Debuyst als coach fungeert. Roland is een van de weinige Vlaams en Belgische chefs die op deze wedstrijd ooit een zilveren Bocuse (1997) veroverde.