Côtes du Rhône: Domaine Clavel – Saint-Gervais

Domein van 80 ha dat zich uitstrekt over de gemeenten Saint-Gervias, Saint-Michel  d’Euzet, Carsan, Bagnols sur Cèze en Saint Nazaire. Diversiteit die een pluspunt vormen gezien er gewerkt wordt op diverse soorten terroirs en de wijnen andere karakteristieken vertonen.

De wijngaarden worden uitgebaat met respect voor de natuur en het behoud van de biologische diversiteit, de toepassing van een gunstig ecosysteem voor de wijngaarden is een dagelijkse zorg. Alle ingrepen zijn biologisch verantwoord. Het domein verkreeg in 2010 het label Terra Vitis en het certificaat ‘haute valeur environnementale’.

Het centrum van Domein Clavel bevindt zich in Saint-Gervais, een typisch klein dorpje in het zuiden van Frankrijk dat deel uitmaakt van een groep van 18 gemeenten die de benaming Côte du Rhône villages mogen dragen.  Als toegangspoort tot de vallei van de Cèze is het onderhevig aan de Mistralwinden, maar geniet het evenzeer van een mediterraan klimaat waarbij de invloeden van de Cévennes voor enige frisheid in de wijnen zorgt.

Het domein wordt momenteel beheerd door Claire Clavel, wijnbouwster, die de dagelijkse zorg voor het behoud van de familiale traditie die teruggaat tot 1640 op zich neemt. Bijgestaan door haar vader Denis en een team medewerkers ijvert ze ervoor de kwaliteit, karakters en authenticiteit te optimaliseren en te verbeteren. Belangrijke elementen hierbij zijn de diversiteit van de terroirs, de optimale maturiteit  van de bessen en een vinificatie per wijnras.

Voor de witte wijnen doet domein Clavel een beroep op Roussanne (complexiteit, elegantie, parfums van bloemen), Viognier (rondeur en exotische parfums), Grenache Blanc (structuur en lange afdronk). Voor de roséwijnen van het domein zijn dit Grenache (aroma’s, zachte aciditeit), Cinsault (structuur, levendigheid en floraal boeket) en de Carignan (fruitige aroma’s en structuur).

Voor de productie van rode wijnen komen Grenache ( rondeur, kruidigheid en fruitige aroma’s), Syrah (tannine structuur en aromatische rijkdom), Cinsault (elegantie, frisheid en finesse), Carignan (kleur en structuur) en Marsellan (complexiteit, kleur, parfum en soepele tannines) in aanmerking.

Het wijnassortiment omvat de selecties Régulus, Cordéia, Syrius en Claire de Lune, maar wordt aangevuld door enkele specialiteiten van het  gamma Autour du Muscat en het gamma La Spirituellle-Le Spirituel, geurige aperitieven en stevige sterke dranken.

Op de proeftafel:

Côtes du Rhône Rosé –Régulus

Assemblage van 60% Grenache, 20% Syrah en 20% Cinsault. Geteeld op terroirs van argilo-calcaires ondergrond en keien  die de gemeente St Gervais omringen. Volop zuidelijk gericht genieten deze percelen van een uitgesproken mediterraan klimaat.

Wijn met mooie kleur die door zalmkleurige toetsen wordt doorbroken. Intense neus met leuke aroma’s van agrumes, engelse bonbons en wit fruit. Fris en volrond in de mond, lange afdronk en subtiele hints van witte perzik en citroen.

Past fris gedronken, perfect bij zomerse salades, maar is evenzeer compagnon bij oude zeevruchten,grillades en charcuterie.

Côtes du Rhône Villages St Gervais Blanc – Syrius

Assemblage van 50% Viognier en 50% Roussanne. Geteeld op terroir Les Célettes met ondergrond van rode argiles, een reliëf met aaneengeschakelde calcaire plateaus waardoor de wijnen sterke aroma’s ontwikkelen. Zachte persing en extractie van slechts ¾ van de sappen, koude pre-fermentaire maceratie 10-12° C om maximale aroma’s vrij te maken,gevolgd door fermentatie op lage temperatuur, filtering  met opnieuw toevoeging van de fijne bourbes.

Mooie gele kleur met gouden schitteringen. Elegante aroma’s in de neus met gezellige complexiteit en parfums van agrumes, abrikoos en hagedoorn. Rijke volle mond met evenwichtige frisheid en mooi volume, lang uitvloeiende aromatische toetsen.

Ideale compagnon bij een saffraanrisotto,vis en zeevruchten.clavel-1966

Côtes du Rhône Villages – Chusclan rouge – Cordélia

Assemblage van 70% Grenache, 20% Syrah en 10% Carignan. Vinificatie per wijnras en per perceel met remontage en pigeage met nauwgezette temperatuurcontroles, ranken bevinden zich op zanderige ondergrond boordevol keien, deze terroir zorgt voor sterke en karaktervolle wijnen.

In het glas een prachtige kersenrode kleur met intense schitteringen. In de neus krijgen we een uitgebreid assortiment sterke en elegante aroma’s, toetsen van rijp rood fruit, zwarte kers en framboos, afgewisseld met toetsen van kreupelhout en kruidige accenten en een subtiele mineraliteit. In de mond mooi evenwichtig, tegelijk delicaat, geconcentreerd en krokant, de fruitige accenten worden  omringd door zachte tannines, lange afdronk met toetsen van zoethout en subtiel kruidige hints.

Past uitstekend bij gekonfijte eend, een chili con carne of een moussaka.

Côtes du Rhône Village St Gervais rouge – Claire de Lune

Assemblage van 60% Grenache, 30% Syrah en 10 % Cinsault geteeld op speciaal  geselecteerde terroirs die de wijnen een stevig aroma kunnen meegeven. Percelen zijn blootgesteld aan de Mistral maar dit geeft extra accenten aan de wijn gezien de ranken zich zelfzeker tegen dit natuurgeweld wapenen.

Traditionele vinificatie met pigeage en lange fermentatie, enkel de beste cuves worden geselecteerd voor deze gastronomische wijn, rijping van minstens 18 maand in foudres met lies fines.

In het glas een mooie robijnrode kleur. In de neus intense en krachtige aroma’s van zwart fruit, kruidige toetsen, accenten van leder en gele bloemen. In de mond een krachtige volronde en geconcentreerde aanzet met mooi volume en leuke evenwichtige structuur. Aangename en gezellig lange afdronk met subtiele toetsen van zoethout.