Luchthaven Oostende-Brugge

Stijgende cargocijfers en vluchtbewegingen in eerste kwartaal, herstel van de passagierscijfers verwacht tijdens het tweede kwartaal

Luchthaven Oostende-Brugge ziet de cargocijfers 9% stijgen tijdens het eerste kwartaal van 2021. Ook het aantal vluchtbewegingen neemt met 21% toe. Sinds 2 april vliegt TUI fly opnieuw vanuit de luchthaven Oostende-Brugge naar 4 Spaanse bestemmingen. De volgende maanden verwacht men dan ook een herstel te zien in de passagierscijfers.

De goede cargoresultaten van vorig jaar blijven zich voortzetten tijdens de eerste 3 maanden van 2021. In totaal werd er 10.854 ton cargo verhandeld via de luchthaven. Dat is een stijging van 9% in vergelijking met 2020. Ook de komende maanden verwacht de luchthaven een voortzetting van deze goede cijfers.

Vliegscholen: Naast de goede cargoresultaten stijgen ook de vluchtbewegingen met meer dan een vijfde (21%). Dit komt mede door de grotere vraag naar luchtvracht en een forse stijging in het aantal lokale- en opleidingsvluchten. “Door de strenge covid-19 maatregelen konden vliegscholen enkele maanden geen vluchten uitvoeren. Sinds deze beperkingen werden opgeheven zagen we het aantal trainingsvluchten fors stijgen. In maart steeg het aantal trainingsvluchten met bijna 300%”, zegt CEO Eric Dumas.

Passagiers : Luchthaven Oostende-Brugge blijft ondertussen geduldig wachten op de passagiers. Tijdens de eerste 3 maanden van dit jaar verwelkomede de luchthaven 4,718 passagiers. Dat is een daling van 91% in vergelijking met vorig jaar toen men tot de start van de coronapandemie halverwege maart 54.000 passagiers verwelkomden. De volgende maanden verwacht men een licht herstel. Sinds 2 april vliegt TUI fly opnieuw naar Alicante, Malaga, Tenerife en Gran Canaria. Door de huidige reisbeperkingen mogen momenteel enkel reizigers met een essentieel reisdoel naar het buitenland vertrekken. Volgens het Federaal Overlegcomité wordt de reisbeperking op 19 april opgeheven en zijn vanaf die datum opnieuw toeristische reizen toegelaten. Vanaf mei worden ook Eskisehir (Turkije), Mallorca en Ibiza toegevoegd aan het vluchtschema.

Corona-veilige reisomgeving

CEO Eric Dumas: “We maken ons als luchthaven klaar om vanaf 19 april opnieuw iedereen te verwelkomen op onze luchthaven. We zijn ervan overtuigd dat reizigers via onze luchthaven veilig en comfortabel kunnen reizen. Onze kleinere omvang speelt duidelijk in ons voordeel. Er vertrekken weinig vluchten op hetzelfde moment. Daardoor bevinden zich telkens slechts een beperkt aantal passagiers in het luchthavengebouw en kan de afstand op elk moment worden bewaard. De luchthaven investeerde de afgelopen maanden fors in corona-veiligheid. Zo creëren we een extra veilige omgeving voor onze passagiers.”