In Ventenac-Cabardès in de Aude “kruiden” Stéphanie en Olivier Ramé het avontuur en laten ze zien dat ze “Zwitsers” in hun ideeën zijn met hun nieuwe jaargangen: Cassandre, 100% vermentino en Le Bâtard, gemaakt van petite arvine.
Wit als de winter, fris als de lente. Twee nectars hebben zich bij de dissidenten gevoegd, een gamma dat reeds negen single-varietal micro-cuvées omvat, geclassificeerd als Vin de France en heerlijk anarchistisch. Mijn eerste komt van een zeldzame parel: de petite arvine. “Tijdens een bezoek aan Zwitserland voor zijn OIV-master werd Olivier verliefd op deze edele druivensoort, die de stijl wijnen kan voortbrengen waar wij van houden: strak, met een mooie natuurlijke zuurgraad,” zegt Stéphanie Ramé, die samen met haar man het familiedomein Maison Ventenac runt. Vier jaar geleden heeft Olivier een klein perceel aangeplant op lacustriene kalksteen, wat de wijnen een zilt karakter geeft. Zo werd Le Bâtard geboren, geproduceerd in beperkte series. Van Zwitserse oorsprong, bedacht in de Languedoc en drie maanden gerijpt in kruiken uit Italië, was de naam toepasselijk! Prijs 20.0€
Zonder make-up
De jaargang Cassandre (20.000 flessen) is een eerbetoon aan de heldin uit de Griekse mythologie, die de toekomst kon voorspellen maar nooit geloofde… Net als de wijnboeren die de alarmbel luiden over de klimaatverandering. “Om de impact van de opwarming van de aarde op het profiel van onze wijnen tegen te gaan, hebben we gekozen voor de druivenvariëteit Vermentino, die hier goed gedijt op de diepe, slibachtige kleigronden onderaan de helling,” vervolgt Stéphanie. Fruitig, gulzig, gekenmerkt door een mooie zoetheid en subtiele noten van perzik en mandarijn… Na drie maanden rijping op de droesem in roestvrijstalen vaten, is het resultaat verbluffend! Maison Ventenac, dat zich in zijn laatste jaar van biologische omschakeling bevindt, zet zijn experimenten voort met dezelfde filosofie: het potentieel van elk druivenras onthullen zonder te overdrijven, dankzij een vinificatie op basis van inheemse gisten, een verbod op zwavel en houtrijping. Prijs 9.00€
(Bio)diversiteit
De Ramés hebben groene vingers. Op hun landgoed zijn een permacultuur groentetuin en fruitbomen geplant, samen met een kippenhok. Andere projecten staan op stapel: de muren van de wijnmakerij bekleden met jasmijn, en het dak met fotovoltaïsche panelen. Bij mooi weer moeten ook percelen ter beschikking worden gesteld van mensen uit het dorp om schapen, paarden en andere dieren te laten grazen. In de overtuiging dat de toekomst van de wijnbouw ligt in een terugkeer naar gemengde landbouw, experimenteert, observeert, leert en schetst het echtpaar een embryonaal landbouwbedrijf.