Maîtres Vignerons de Cascastel – AOC Fitou – Château de Cascastel 2017

Ondertekend op 28 april 1948, is de Fitou-benaming de oudste en bekendste AOC van de Languedoc. De wijngaarden, uitsluitend gelegen op Haut Fitou, bestaan uit een groot aantal kleine percelen herwonnen op het kreupelhout. Een warm, droog en winderig klimaat zorgt voor een perfecte rijping van bessen en uitstekende hygiënische omstandigheden.

De wijngaard wordt nagenoeg volledig uitgebaat onder duurzame landbouw van het label “REVE” en de vintage verloopt in overeenstemming met de lokale tradities. Elk van de cuvées weerspiegelt een geselecteerde terroir, met als achtergrond het leven en de eeuwenoude knowhow van de meester wijnmakers van Cascastel. De betrokkenheid van elk van de actoren maakt het mogelijk om telkens weer met grote regelmaat een cuvée te produceren met perfecte kwaliteit.

Druiven: Assemblage Carignan 50% / Grenache noir 35% / Syrah 15%.

De druivensoorten Carignan en Grenache worden op de schist geplant, de ene is sterk en krachtig en kadreert de wijn op een prachtige manier. De andere is meer flexibel, brengt rondheid en elegantie. De Syrah wordt geteeld in de koelere regio’s en geeft de wijn bloemige toetsen, fruitigheid en frisheid.

Vinificatie: Carignan wordt gevinifieerd via carbonische maceratie met een vatting voor ongeveer 2 weken, Grenache en Syrah krijgen een traditionele gisting onder gecontroleerde temperatuur. De delestage bij het begin van het gistingsproces met regelmatige verluchting van de sappen, geeft een meer intieme en betere extractie van polyfenolen. De Syrah rijpt 3 maanden in oude vaten van 300 liter.

Proefnotities: Deze wijn met stevige donkerrode kleur geeft aroma’s van kreupelhout en gegrilde hints met prachtige intensiteit, gevolgd door toetsen aroma’s van rood fruit en specerijen. In de mond, rijk en intens gehemelte, leuk fris, volrond en genereus. De tannines zijn fluweelachtig. De lange en rijke afdronk is hebberig, maar blijft mooi elegant met een prachtige intensiteit. Kortom, een harmonieuze klassewijn met een perfecte balans

Gouden medaille Mondial du Vin Brussel 2018