Marques & Coop (3) Chassenay d’Arc ( Champagne)

De kelders van Côte de Bar in Ville sur Arc is de belangrijke coöperatieve in de Champagne-regio en werd in 1956 gesticht door een 60-tal wijnbouwers.

Deze coöperatieve telt momenteel 130 leden en is goed voor 325 ha wijngaarden met aanplantingen van 90% Pinot Noir, 9% Chardonnay en beperkte hoeveelheden Pinot Blanc en Pinot Meunier, en dit met een jaarlijkse productie van meer dan 1.5 miljoen flessen waarvan 60% wordt uitgevoerd.

Het bekendste merk is Chassenay d’Arc

Pluspunt van deze coöperatieve is het ruim assortiment champagnes met uitzonderlijke cuvées op basis van Pinot blanc extra brut en Chardonnay Blancs des Blancs 2006.

La Côte de Bar in de vallei van de Arc ligt in het hartje van de Champagnestreek en wordt gedomineerd door de Pinot Noir die zorgt voor finesse en frisheid.

Cuvée ‘Confidences’ is het resultaat van een bedenking van de lokale wijnbouwers over het belang en de identiteit van hun regio, de beste percelen werden uitgekozen om deze wijn aan te maken. De geselecteerde wijnen dragen met fierheid de charme en elegantie van deze champagnes uit.

Op de proeftafel:

Confidences Brut:

Blancs de Noirs, 100% Pinot noir van de oudste ranken van het domein, assemblage van meerdere millésimes.

Aangemaakt volgens pure traditionele methode champenoise, de malolactische fermentatie wordt afgeblokt om een krachtige en natuurlijke aciditeit te bekomen, de sappen rijpen 9 maand in de kelders, fijne dosage van 6g/l zorgt voor een grote vinositeit.

In het glas veelvuldige fijne bubbels, mooi goudkleurig met amberkleurige schitteringen. Zorgt voor een discrete en delicate neus met honingachtige aroma’s fijne toetsen van noten en violet.

Verfrissende en frisse mond met verse fruitige accenten van perzik en abrikoos, lange aangename afdronk, mooi harmonieus.

Past uitstekend bij aperitief, kreeft, gamba’s, kalfszwezeriken met morieljes.

Confidences Rosé brut 2009

Assemblage van 85% Pinot Noir, 11% Chardonnay en 4% Pinot Blanc, geselecteerde percelen. Voor de botteling toevoeging van 12% rode wijn en 5% bloedwijn, afkomstig van eigen wijngaarden, dosage van 7g/l zorgt voor grote complexiteit.

Koraalrode, parelachtige bubbels. Subtiele aroma’s in de neus van o.m. bosaardbei, honingachtige blonde tabak, aromatische kruiden en hints van vanille.

In de mond een ronde en fruitige aanzet met delicate kruidige toetsen, fris en lange stevige afdronk met subtiele hints van fruit en peper. Perfecte maaltdijdchampagne.

Best als aperitief, maar ook bij magret van eend en lam

Invoerders: Schenk Benelux Waterloo, Les Vins Brunin in Gaurain-Ramecroix