Marriott breidt uit in Midden Oosten

Tijdens de Future Hospitality Summit in Dubai kondigde Marriott International, Inc. de plannen aan om zijn aanwezigheid in het Midden-Oosten uit te breiden met meer dan 20 hotels, waaronder het eersterirz-Carlton-reservaat in de regio, en meer dan 5.000 kamers in de Golfstaten in de komende 15 maanden. De groei van het bedrijf in de regio wordt gevoed door de aanhoudende vraag naar zijn buitengewone portefeuille van hotelmerken in Saoedi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten, en de toegenomen vraag van ontwikkelaars naar verbouwingen en hergebruik van eigendommen.

Luxe segment speerpunt van groei in Saoedi-Arabië, terwijl select segment op tempo blijft. Met een aanzienlijke vraag naar luxe aanbiedingen in Saoedi-Arabië, binnen de ambitieuze ontwikkelingen van het land, zoals het Rode Zee-project en Diriyah Gate, verwacht Marriott International zijn portfolio tegen eind 2023 uit te breiden met zes extra luxe eigendommen in het Koninkrijk. Met de verwachte openingen worden de hotelmerken St. Regis en EDITION in het land geïntroduceerd en de eerste Ritz-Carlton Reserve in het Midden-Oosten met de opening van Nujuma, een Ritz-Carlton Reserve in het Red Sea Project. Daarnaast speelt het bedrijf in op de sterke vraag naar selecte serviceaccommodatie, een nieuw Four Points by Sheraton in Riyadh en Courtyard by Marriott in Jubail, die naar verwachting in 2023 worden geopend.

Groei in Qatar door stijgende toeristische vraag

Marriott International plant haar aanwezigheid in Qatar bijna te verdubbelen met 10 verwachte uitbreidingen in de komende 15 maanden, waarvan 6 in de aanloop naar het wereldwijde sportspektakel van dit jaar. De verwachte toevoegingen diversifiëren  verder de portefeuille met het verwachte debuut van vier merken – EDITION Hotels, Delta Hotels by Marriott, Element Hotels en Autograph Collection Hotels. Het bedrijf verwacht later dit jaar ook zijn tweede St. Regis hotel in Qatar te openen, The St. Regis Marsa Arabia Island, The Pearl.

Verdere uitbreiding in de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Oman

Marriott International blijft mogelijkheden zien in de VAE om haar portefeuille van meer dan 70 hotels verder uit te breiden. Dit jaar verwacht het bedrijf alleen al in Dubai een mijlpaal van 50 eigendommen te bereiken, met de verwachte toevoegingen van Marriott Resort Palm Jumeirah, Dubai; Delta Hotels by Marriott Green Community, Dubai; en Four Points by Sheraton Production City, Dubai. Andere opmerkelijke toevoegingen die tegen eind 2023 worden verwacht, zijn het debuut van de merken St. Regis en Marriott Executive Apartments in Koeweit en de komst van het merk Aloft Hotels in Oman.

Aanhoudende vraag naar verbouwingen en aanpassingsprojecten

Hoewel de groei van het bedrijf in de regio grotendeels via nieuwbouw plaatsvindt, blijft het bedrijf een toename zien van het aantal conversies, wat de vraag naar zijn gewilde merken in de regio benadrukt. Er is ook meer belangstelling voor hergebruik, waarbij ontwikkelaars bestaande gebouwen ombouwen tot hotelaccommodaties. Naar verwachting zal meer dan 30 procent van de verwachte vastgoeduitbreidingen van het bedrijf in de regio tegen het einde van 2023 afkomstig zijn van conversies en aanpassingsprojecten.

Het huidige portfolio van Marriott International in het Midden-Oosten omvat meer dan 150 accommodaties met meer dan 40.000 kamers van 21 merken, in 11 landen en regios.