Martin’s IPA 55: de smaak van een authentiek puur bier … in een blik!

Een IPA gemaakt van de vijf beste hopsoorten ter wereld, dat is de nieuwigheid die brouwerij John Martin lanceert. Opmerkelijk is dat het bier enkel in blik verkrijgbaar zal zijn.

Indian Pale Ale: een stukje geschiedenis

Een van de eerste bieren die John Martin meer dan 100 jaar geleden rechtstreeks vanuit de Antwerpse haven ontwikkelde was een IPA (India Pale Ale). De India Pale Ale heeft zijn naam te danken aan de hoogdagen van het Engels kolonialisme. Om de Britse kolonies in India te bevoorraden hadden de brouwers het idee om het bier naar een hoger alcoholpercentage te brouwen en er meer hop aan toe te voegen waardoor de Pale Ale langer houdbaar bleef. De IPA was geboren. Intussen is dit bier een klassieker en wordt er tot op de dag van vandaag vaak naar gerefereerd.

Martin’s IPA 55: uitgesproken persoonlijkheid maar niet agressief

Vandaag brengt de brouwerij van Anthony Martin, de kleinzoon van John, Martin’s IPA 55 op de markt. Het bier heeft een uitgesproken smaak zonder agressief te zijn. De subtiele bitterheid is te danken aan het gebruik van 5 van de beste hopsoorten ter wereld, waaronder Kent Golding, Polaris en Extra Styrian Dana. Maar het zijn vooral de Cascade en Citra, die gebruikt worden tijdens de fase van het droog-hoppen (dry hopping), die het bier haar rijke bittere smaak geven. Met een bitter-heid van 55 EBU is dit bier een referentie binnen deze categorie. De toetsen van citrus gecombineerd met fleurige hopaccenten geven het bier een fris en verleidelijk aroma.ipz-55b

Martin’s IPA 55 heeft een alcoholpercentage van 6,5% en wordt het best geschonken op een temperatuur tussen 6 en 8 graden Celsius.

Bier in blik

Opmerkelijk is dat Martin’s IPA 55 in blik verkocht wordt. Dit is een weldoordachte keuze geweest. Blik biedt namelijk een heel aantal voordelen ten opzichte van flesjes. De moderne aluminium blikjes worden behandeld met een beschermlaag die ervoor zorgt dat het bier en het metaal niet met elkaar in contact komen. Het blikje zorgt er ook voor dat het bier niet in aanraking komt met licht of vocht. De smaak wordt zo gegarandeerd en de gebruiker proeft het bier zoals het bedoeld is te smaken. Bovendien kan je bier in blik sneller koelen dan bier in flesjes. Ook voor het milieu is blik de juiste keuze. Het is licht transporteerbaar, kan na gebruik gereduceerd worden tot een klein volume en is 100% recycleerbaar.