Moldavië, een ontluikende wijnnatie ! 1/15

Moldavië een wijnland?! … Wanneer je de enthousiaste wijnboeren en het geïnteresseerde publiek, ook talloze buitenlanders en wijnliefhebbers ontmoet tijdens de nationale wijnfeesten in de hoofdstad Chisinau word je beslist overdonderd. De aansluitende gourmetfeesten in het National city park, transformeren het wijnfeest alleszins tot een uitbundig volksfeest.

De Moldavische wijnen blijven nieuwe markten veroveren, dit uitgelezen wijnland ooit de kleinste Sovjetrepubliek na de aanhechting door Moskou, maar evenzeer een stukje betwist Roemeens grondgebied, deelt trouwens met Roemenië eenzelfde taal, en biedt nu moderne wijnen aan, met een geschiedenis die teruggaat tot 3000 voor Christus.

Moldavië ligt tussen Oekraine in het oosten en Roemenië in het westen en positioneert zich als een belangrijk productieland. Ruim 15% van de beroepsbevolking betrokken is bij de wijnproductie of de diensten die daaruit voortvloeien, een unieke verhouding in de wijnwereld. Moldavië heeft de hoogste dichtheid van de wijngaarden ter wereld en… de grootste wijnkelders met indrukwekkende ondergrondse galerijen! Moldavië telt 187 geregistreerde domeinen waaronder 68 wijnbouwers met gemiddeld 220 ha oppervlakte. Van de 74.200 hectare aan wijnstokken die bestemd zijn voor de wijnproductie, zijn ondertussen 1062 ha beplant met inheemse druivenrassen (+15% in 2018).

Het nationaal bureau voor wijngaarden en wijnen, ONVW, opgericht in 2013 verzorgt de promotie maar ijvert evenzeer voor de constante kwaliteitsverbetering om aan de internationale vraag te beantwoorden. Gheorghe Arpentin, directeur ONVW verduidelijkt dat het nationaal wijnbureau evenzeer het onderzoek ondersteunt naar de mogelijkheden van de traditionele druivensoorten die nu vaak met internationale rassen worden gemengd. Het heeft ook beschermde geografische aanduidingen naar Europees model opgezet, in afwachting van toegang tot de AOP, er zijn er drie: Valul lui Traian, Stefan Voda en Codru, plus eentje in de categorie ‘spiritueux’ nl Divin.

De kwaliteitsverbetering is een onbetwiste must voor de Moldavische wijnbouwers, die door eerder uitgevaardigde Russische embargo’s, de export beknot zagen. De basiswijnen voor de Russische markt krijgen immers moeilijk toegang tot de Europese landen. De promotie van de Moldavische wijnen wordt deels gedragen door de erkende wijnbouwers, deel door de overheid. Hierdoor kunnen nieuwe buitenlandse markten worden aangeboord maar ook de bestaande markten worden ondersteund, België behoort samen met Nederland en Denemarken tot de geselecteerde markten. De impact van deze promoties zal pas eind 2020/begin 2021 zichtbaar zijn. België oogt alleszins beloftevol met een weliswaar kritisch privé publiek maar ook een veeleisende horecasector die alvast enkel topwijnen in de armen heeft gesloten.

De witte wijnen vertegenwoordigen 55% van de productie. De belangrijkste druivensoorten volgens hun belangrijkheid zijn Aligoté, Sauvignon en Chardonnay, voor de rode wijnen zijn dit Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir. De inheemse druivenrassen zijn voor wit Feteasca alba/regala en voor rood Rara neagra, Feteasca neagra, Viorica rood.

De diverse inspanningen hebben de voorbije jaren voor een ware revolutie gezorgd. Moldavië is een commercieel dynamisch wijnland, in 2018 werden maar liefst 56 miljoen flessen geëxporteerd, een stijging van 11% tov 2017. Dit zowel voor ‘moderne’ wijnen als voor ‘authentieke’ wijnen die zijn geworteld in de lange en rijke wijngeschiedenis van het land. De vele onderscheidingen die tijdens internationale wedstrijden werden behaald zijn een bewijs van de kwaliteit van de wijnen. De belangrijkste exportmarkten in waarde zijn Roemenië, China, Tsjechië, Polen, Rusland, Kazachstan, Oekraïne, Polen, Canada, Wit-Rusland en de VS.

Na de savoir-faire werkt Moldavië nu aan een faire-savoir, een grootschalig programma om nieuwe markten te veroveren en om de ontwikkeling van bestaande markten te verstevigen. Na het succes op Prowein 2019 werden dit jaar al positieve reacties opgetekend in China, Chicago en New York.

Moldavië is eveneens een uitstekende oenotoeristische bestemming door de diversiteit van de natuurlijke en culturele wijnregio’s. Meerdere wijnhuizen beschikken over een aangepaste overnachtingsinfrastructuur die door diverse culinaire acties ook het rijke foodpatronium van Moldavië in de kijker stellen. Vooral het dorpje Milesti Mici geniet bekendheid voor zijn collectie van 1.5 miljoen flessen opgeborgen in ondergrondse kelders, trouwens de grootste ter wereld. Deze ondergrondse wijngalerijen strekken zich uit over ruim 200 km en kunnen te voet, per fiets en per auto worden bezocht…

Onze recente ontdekkingen serveren we de komende dagen …