– inclusief abonnementen op koffiebonen en espressomachines –
De cijfers zijn duidelijk: per capita zijn Belgen met jaarlijks 6,8 kilogram koffie per inwoner bij de achtste grootste koffiedrinkers ter wereld. Helaas gaat ons consumptiegedrag ook gepaard met heel wat milieuverontreiniging en sociaal misbruik – meestal zonder dat we ons daar bewust van zijn. Vooral als je weet dat twee op drie mensen op deze wereldbol koffie drinken, begrijp je dat de schade voor onze planeet en maatschappij enorm is. Emmanuel van Mon cafetier besliste in 2016 om een ecologisch, fair alternatief te vinden en won het jaar daarop al de publieksprijs van Greenlab Brussels. Het initiatief is uniek in België: een abonnement aanbieden waarmee je maandelijks een selectie van de allerbeste biologische koffiebonen ontvangt… en er is meer: je kunt er zelfs voor kiezen om je op zowel de koffiebonen als op een fantastische espressomachine te abonneren! In 2018 werd Mon cafetier ook laureaat van BeCircular. Mon cafetier biedt abonnementen aan waarin zowel de koffiebonen als het koffiezetapparaat zijn inbegrepen. Ook kan er apart geabonneerd worden op enkel de koffiebonen.
Natuurlijk heeft iedereen wel eigen voorkeuren: een espresso, een café crème, een latte machiatto, een lungo, een americano, een capuccino of een van de vele andere bereidingen, bijvoorbeeld. Daarom heeft Mon cafetier espressoapparaten in huis die al deze bereidingen optimaal kunnen maken voor jou. Enkel de allerbeste machines worden aangeboden !
Crowdfunding : Mon cafetier is zopas een crowdfundingcampagne gestart waarbij investeerders aandeelhouder kunnen worden van het bedrijf. Vooral de taxshelter van 45% die daarmee gepaard gaat, is erg aantrekkelijk. Als extra kunnen particulieren die Mon cafetier steunen genieten van 12 maanden gratis huur.
De bonen
Mon cafetier gebruikt enkel de smaakvollere Coffea arabica en niet de gemakkelijker te teelten Coffea robusta. De twee meest gebruikte koffieplanten – Coffea arabica en Coffea robusta – worden anno 2020 gecultiveerd in meer dan 70 landen. De meeste daarvan bevinden zich omheen het Amerikaanse equatoriaal gebied, Zuidoost Azië, India en Afrika. Robusta is minder onderhavig aan de elementen dan arabica en gemakkelijker te teelten, maar Mon cafetier kiest resoluut voor de smaakvollere arabica. Enkel Afrikaanse en Amerikaanse bonen die boven een hoogte van 1.200 meter groeien komen in aanmerking.
In tegenstelling tot wat bij veel andere koffies het geval is, gebeurt de cupping (het proeven en beoordelen van de koffiebonen) bij de producent zelf en wordt de roasting ambachtelijk en op lage temperatuur gedaan. Die bijzonderheden zorgen er samen met het feit dat de stock omwille van het abonnementsprincipe snel kan geroteerd worden voor dat Mon cafetier erg lekkere koffiebonen met geweldige smaakprofielen kan aanbieden.
Het milieu
In het kort: Industriële productieprocessen beschadigen zowel de flora als fauna omheen koffieplantages. Het gros van alle capsules wordt niet gerecycleerd en draagt bij tot een schier eindeloos ogende afvalberg. Als we dan ook nog eens in rekening brengen dat de levensduur van de meeste koffieapparaten gewoonlijk beperkt is, weet je dat het milieu vaak stevig belast wordt. Composteerbare capsules en filterkoffie blijken helaas geen oplossing te bieden en daarbovenop worden de werkers in koffieplantages vaak slecht betaald en behandeld. In deze moderne tijden, waarin we het milieu dagelijks ongekende schade berokkenen, is het immers niet meer te verantwoorden om niet voor de ‘groenste’ alternatieven te gaan.
Door te kiezen voor biologische koffiebonen, probeert Mon cafetier de ecologische voetafdruk van jouw verse koffie zo klein mogelijk te houden. Daarbij worden er geen compromissen gesloten op kwaliteit. Enkel koffiebonen met uitstekende aroma- en smaakprofielen worden geselecteerd.
Er is echter nog meer dan het ecologische aspect: veel koffieplantagewerkers worden onderbetaald en worden verplicht om in erbarmelijke condities te werken. Natuurlijk is het haast onmogelijk om overal ter plekke te gaan kijken, maar door te kiezen voor biologische koffiebonen van de hoogste kwaliteit, hoopt Mon cafetier plantages waar het personeel een fair loon krijgt en goed wordt behandeld te ondersteunen. Door zelf een eerlijke, goede prijs te betalen voor de koffiebonen, wil Mon cafetier bijdragen aan een faire koffiehandel voor iedereen.
Door biologisch geteelde verse koffiebonen en top apparatuur te gebruiken, beperkt Mon cafetier de milieu-impact van zijn koffie. Emmanuel is als gediplomeerde koffiekenner als geen ander in staat om de allerbeste koffiebonen -en smaken te selecteren en kiest enkel voor biologisch geteelde koffie om de milieu-impact zoveel mogelijk te beperken. Naar de toekomst toe wil Mon cafetier inzetten op een ‘zero waste policy’. Om dat doel te kunnen bereiken, is het bedrijf momenteel zelfs bezig met uit te zoeken hoe zelfs de verpakking zelf op termijn volledig recycleerbaar en composteerbaar kan gemaakt worden. Door ook te kiezen voor hoogwaardige espressomachines die een zo effectief mogelijk extractieproces gebruiken, wordt het afval beperkt. Bij het ambachtelijk bereiden van koffie komen er meer heerlijke aroma’s vrij, waardoor er minder koffiebonen gebruikt worden – een proces dat de afvalberg kleiner helpt houden.
Er is echter meer: koffiegruis is op allerlei manieren te gebruiken, zolang het maar niet in beschadigende capsules zit. Zo kan je het gebruiken als compostmiddel, om nare geurtjes te verwijderen uit de ijskast, om bepaalde schoonheidsproducten effectiever te maken, om leidingen te ontstoppen, om paddenstoelen mee te cultiveren en veel meer! Het kan dus ook nog eens geld besparen dat je anders zou uitgeven aan producten die je eigenlijk niet eens nodig hebt. Mon cafetier wil zijn neus stevig in de toekomst richten en is daarom van plan om ook in de toekomst initiatieven te blijven lanceren die allemaal een duidelijk doel hebben: mensen voorzien van de allerbeste, lekkerste koffie met zo weinig mogelijk schadelijke gevolgen voor onze leefomgeving.
Koffie is gezond
In het kort: Koffie blijkt volgens alle recente studies heel wat gezondheidsvoordelen te bieden. Sinds het in 2016 duidelijk werd dat koffie verkeerdelijk een slechte reputatie had opgebouwd, is de ene na de andere wetenschappelijke studie verschenen waarin wordt aangetoond dat koffie een aanzienlijk aantal gezondheidsvoordelen biedt. Wie 3 tot 5 tasjes koffie per dag drinkt, kan rekenen op een verlaagd risico op sommige kankers, depressie, neurodegeneratieve ziekten, nierstenen, type 2-diabetes en een gezonder hart. Ook blijken koffiedrinkers gemiddeld genomen langer te leven. Volgens onlangs gepubliceerd onderzoek blijken zelfs jongeren heel wat positieve effecten te ondervinden van koffie …