Hoe stel je een bbq-menu samen?

Eindelijk is het snel weer zomer en daar hoort buiten eten absoluut bij. Je krijgt alweer lekker de kriebels om de barbecue aan te steken en er deze zomer eens extra van te gaan genieten. Vis en vlees, groente en brood, gezonde salades en overheerlijke spiesen. Of ga je deze zomer meer voor de vegetarische barbecue?

Deze zomerse periode wil je echt culinair bezig zijn. Je wil verder dan alleen maar vlees op het rooster leggen, je wil de hele avond lang genieten van allerlei lekkere hapjes van de barbecue. Het is de hoogste tijd om een heus viergangenmenu samen te stellen. Wat staat er bij jou deze keer op het barbecue menu?

Het voorafje

Een doorgesneden nectarine, verlost van de pit, een paar minuten roosteren op de barbecue. Dan op een bordje met de geroosterde kant naar boven. Klontje boter in de holte, klein beetje honing erover en een vers blaadje basilicum erop. Misschien een hartig kaaskoekje erbij. Dat zou je bijvoorbeeld als spannende entree kunnen serveren. Je gasten kunnen dit ook prima zelf doen natuurlijk!

 Meer dan een hoofdgerecht…
Je gaat vlees met vis combineren. Een lekkere biefstuk die je in blokjes hebt gesneden en in de marinade hebt gedaan. Een mooie schaal ernaast met de gemarineerde zalmblokjes ernaast. De marinade: citroengras (in hele kleine stukjes gesneden), beetje serehpoeder, stukje verse gember geraspt, bosuitjes in kleine stukjes gesneden, oestersaus, sojasaus of ketjap manis en een beetje sesamolie. Voor de biefstuk en de zalm gebruik je dezelfde marinade. Je gasten kunnen nu zelf de blokjes zalm en biefstuk om en om aan de spiesen rijgen en op het rooster leggen. In een paar minuten zijn ze wel gaar. Dit is echt culinair bezig zijn.
Hier hoort een lekkere witte rijst bij en pittige zoetzure salade. Als tussengerecht of bijgerecht, je kunt het afwisselen met spiesen, is ijsbergsla met feta een leuk idee. Best wel spectaculair als je een kwart van de krop ijsbergsla, aan twee kanten ingesmeerd met olijfolie, gewoon op de barbecue legt. Een dikke plak feta ernaast grillen en wachten tot je op de sla en de kaas grillstrepen gaat zien. Een dressing van yoghurt, crème fraîche, beetje sap van ene citroen, gehakte muntblaadjes en wat zout en peper kun je eroverheen sprenkelen.
Als dessert? Ananas met karamel-zeezoutdip. Van tevoren heb je de ananas met kroon in 8 parten gesneden en heb je de kern verwijderd. In een glazen schaal liggen de parten naar je gasten te lonken. Als ze gegrild en wel op de bordjes liggen kun je er gesmolten suiker, slagroom, zeezout en crème fraîche overheen gieten.