Mosconi krijgt 2 sterren in de Michelin-gids België-Luxemburg 2017

De nieuwe Michelingids België en Luxemburg 2017 beloont chefs die durven. Zowel cuisiniers met jeugdig enthousiasme als chefs met meer ervaring leveren het  Groothertogdom Luxemburg één nieuwe twee sterren chef op en België elf nieuwe één-sterrenchefs.

De MICHELIN gids heeft afscheid genomen van De Karmeliet. Het Brugse toprestaurant stond sinds 1984 in de gids en werd twintig jaar lang onderscheiden met 3-sterren. Geert VAN HECKE sloot onlangs de deuren van zijn restaurant en daarmee ook een stukje Belgische culinaire geschiedenis. België telt hierdoor nog twee restaurants met 3sterren: Hof van Cleve (Kruishoutem) en Hertog Jan (Zedelgem). De keukens van Peter GOOSSENS en Gert DE MANGELEEER hebben persoonlijkheid, ze zijn een ervaring, en zorgen ervoor dat beide chefs blijven meedraaien aan de gastronomische wereldtop.

In de nieuwe selectie onderscheidt Michelin één nieuw restaurant met twee sterren: restaurant Mosconi uit Luxemburg, dat daarmee de onderscheiding herovert die het een paar jaar geleden verloor. “De chef van Italiaanse afkomst, Ilario MOSCONI, heeft de inspecteurs verleidt met zijn durf,” vertelt Michael ELLIS, internationale directeur van de MICHELIN gidsen. “Hij heeft zich opnieuw volledig toegelegd op zijn zaak en levert een vuurwerk aan Italiaanse smaken. Dineren bij Mosconi, dat is authentieke Italiaanse gerechten herontdekken waarin topproducten helemaal tot hun recht komen. Een waar plezier voor de zintuigen!”

De selectie 2017 beloont ook talentvolle jonge chefs die in grote huizen in de leer zijn gegaan. Nadat ze er hun kookkunsten hebben verfijnd, twijfelen ze niet om hun eigen zaak te starten. Dat je daar met talent en de nodige portie lef succesvol in kan zijn, bewijst Maarten BOUCCKAERT van Castor (Beveren-Leie). Hij weet klassiek raffinement zeer mooi te combineren met moderne ideeën en associaties, en heeft van Castor in korte tijd een uitstekend restaurant gemaakt. Ook Thijs VERVLOET van Colette (Westerlo) en Sébastien VERVERKEN van Vol-Ver (Marke) zijn daarin geslaagd. Zij weten generositeit op een fijne manier te brengen en plezieren dankzij de nuances die ze zowel met moderne als klassieke smaken creëren. Het mag duidelijk zijn: de jonge chefs grijpen hun kans.

Niet enkel jeugdig enthousiasme wordt in deze nieuwe selectie beloond, ook mannen die geduldig hun weg hebben gezocht worden onderscheiden met een ster. Kelderman (Aalst) is een welgekend adres en heeft met Bart TASTENHOYE een chef die de kwaliteit van topproducten weet te accentueren, geflankeerd door lekkere sauzen. De aanpak van Edwin VAN GOETHEM van ’t Korenaer (in Nieuwkerken-Waas) is creatiever, maar ook hij weet altijd het evenwicht te behouden. Uitgesproken smaken leven er in harmonie.

In Brussel is er eveneens een terugkeer naar traditionele bereidingen, weliswaar met een moderne aanpak. Zo zijn de omschrijvingen van de gerechten die jonge chef Karen TOROSYAN in Bozar Brasserie (Brussel-stad) bereidt herkenbaar, maar zijn aanpak tilt ze naar een hoger niveau . Zijn pâté en croûte is een geweldig voorbeeld van zijn kunnen. Bij La Villa Emily (Elsene ) zijn het de klassieke mediterrrane smaken die de boventoon voeren, ondersteund door geraffineerde sauzen en garnituren die iets bijdragen. De creatieve Eddy MÜNSTER van Wine in the City (Jette) laat zich dan weer niet vastpinnen op één stijl, maar zoekt telkens de juiste bewerking om een fijne smaakharmonie te creëren.. En dat midden in een wijnwinkel/restaurant!

Voor een elegante, feminiene keuken moet men bij Quadras in Sankt-Vith zijn. De ambitieuze Ricarda GROMMES bezorgt haar gasten een heerlijke ervaring door creativiteit aan raffinement te koppelen, en maakt de hoge verwachtingen helemaal waar. La Villa des Bégards (Embourg) en L’Impératif (Roucourt) worden aangeduid als nieuwe ster wegens een verhuis, maar beide restaurants hadden deze onderscheiding al in de MICHELINN gids van 2016.

Deze gids beloont eveneens 179 Bib Gourmand restaurants (die in de gids aangeduid zijn met hun eigen symbool waarvan 25 nieuwkomers. Het keuzemenu onder de 37 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar iedereen zich aan houdt . Maar de chefs bouwen daar elk op hun eigen manier op voort. Ze bewijzen hoe rijk en divers de gastronomie in België een Luxemburg wel is.

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2017 is te koop vanaf 24 november voor de prijs van € 21,95 in België en € 21,33 in Luxemburg. In deze 61ste editie vindt u 1.453 adressen, namelijk 337 hotels (waaronder 888 gastkamers) en 1.116 restaurants waaronder: 143 sterrenrestaurants – 2 3-sterren restaurants, 21 2-sterren restaurants, waarvan 1 nieuwe en 120 –ster restaurants, waarvan 11 nieuwe en 179 Bib Gourmand restaurants, waarvan 25 nieuwe.