Women & Wine: In het wijn- en restaurantgebeuren zien we steeds meer vrouwen hun plekje veroveren binnen deze vaak traditionele en eerder mannelijk gedomineerde industrie. We laten 2 sterke vrouwen aan het woord over hun passie, uitdaging en inspiratie. Het verhaal van een exportmanager en een chef-kok. #MyFavouriteRueda
BODEGAS MENADE ligt genesteld in Rueda tussen de Duero rivier in het noorden en de Zapardiel rivier in het zuiden. De 160 ha wijngaarden waarvan circa 30 ha oude pre-phylloxera bush vines, bevinden zich op de alluviale laagvlaktes van de Duero. De bodem bestaat voornamelijk uit kalkhoudende klei, zand en ronde stenen. Naast verdejo wordt hier eveneens sauvignon blanc, viura en tinta de toro verbouwd. De nieuwe garde en intussen 6de generatie wijnbouwers, kiest resoluut om een ander pad te bewandelen, dat van de bio-wijnbouw. Ze zijn pioniers in hun vak en bovendien de eerste bio-gecertificeerde bodega binnen de appellatie Rueda. Alejandra Sanz, export- en communicatiemanager van BODEGAS MENADE, vertelt over haar carrièreswitch, het belang van duurzaamheid en vrouwen in de wijnindustrie.
Van journaliste tot exportmanager
Alejandra, die samen met haar broers Richard en Marco aan het roer staat van BODEGAS MENADE, werkte na haar studies journalistiek eerst een aantal jaren in de media alvorens ze voor het wijnvak koos. ‘Ik kom uit een familie van wijnmakers en ben altijd zeer geïntrigeerd geweest door de wijnindustrie,’ vertelt ze. ‘Mijn grote passie was echter journalistiek, dus ging ik als journaliste aan de slag. Mijn broers overtuigden me uiteindelijk om in het MENADE-verhaal te stappen en tot op heden heb ik daar nog geen seconde spijt van gehad.’ Alejandra blijft zich continu bijscholen en ondertussen reist ze de wereld rond om MENADE te vertegenwoordigen op allerlei events en tastings. Een van de voordelen van globalisering is dat mensen meer reizen, meer zien en leergieriger zijn geworden. Ik vraag haar of dit een voordeel inhoudt voor de verkoop van haar wijnen. ‘Mensen willen inderdaad meer beleven, ervaren en leren, over wat dan ook. Wijn maakt een groot deel uit van onze cultuur en de kennis van wijn of het verhaal achter een wijnhuis speelt hierin een belangrijke rol.
Gezonde wijn
Bij MENADE gaan duurzaamheid en respect voor de natuur hand in hand. De keuze voor biologische wijnbouw werd al in het prille begin gemaakt, meer bepaald in 2005, toen de Sanz-kinderen met hun eigen project MENADE gestart zijn. ‘Voor ons is ecologie a way of life. We willen gewoon niet anders’, zegt Alejandra. ‘We kregen het gevoel dat onze regio haar identiteit aan het verliezen was en de wijn die er geproduceerd werd, enkel de commerciële kant ervan liet zien. Ons doel was steeds om de meest pure zijde van de inheemse verdejo druif te tonen en het belang voor bodem en wijngaard te respecteren. Onze wijnen zijn stuk voor stuk histamine- en allergeenvrij, geschikt voor zowel veganisten als personen met een glutenintolerantie. We gaan er prat op om gezonde wijnen te produceren met een hoge voedingswaarde, maar we raden wel steeds aan om wijn met mate te drinken.’
Vrouwen in de wijnindustrie
Bijna 60% van alle wijnmakers in D.O. Rueda zijn vrouwen. Er is duidelijk een verschuiving aan de gang, want we zien steeds meer vrouwen hun plaatsje in de wijnwereld veroveren. Hoe denkt Alejandra hierover en op welke manier kunnen vrouwen volgens haar een verschil maken? ‘Af en toe loop je wel eens een ouderwetse man tegen het lijf die het niet kan laten een grappige of mannelijk chauvinistische opmerking te maken over ‘ons’ in de wijnindustrie, maar dit zijn gelukkig uitzonderingen. De vrouwelijke aanwezigheid in de wijnwereld is echt wel belangrijk en ik ben ervan overtuigd dat we zeker een onderscheid kunnen maken door onze manier van aanpak, onze expertise en het vertrouwen dat we krijgen van de consument.’
‘Ik zou nooit naar een onbewoond eiland gaan,’ zegt Alejandra, ‘maar als ik niet anders zou kunnen, dan zou ik zeker een fles champagne in mijn koffer steken.’ Menade wordt in België verdeeld door Thienpont.