O Adro – Pias – Portugal

Ergens verloren gelopen in de weidse uitgestrekte vlakten van de provincie Alentejo vinden we het stadje Pias terug. Dat in deze regio temidden de bossen, eeuwen terug, de patroonheilige Santa Luzia enkele herders vroeg om voor haar een in het soms desolate landschap een kapel te bouwen, behoort tot de regionale legendes. Verwonderlijk is het volgens het volksgeloof allerminst, Santa Luzia wou niet alleen de bescherming, maar ook de rest van de regionale bevolking op deze manier bescherming en figuurlijk onderdak bieden.

Door de forse uitbouw van de wijnteelt in de regio, o.m. het wijnhuis Monte da Cappale, is Pias uitgegroeid tot een levendig regionaal stadje dat een massa tradities kon bewaren. Op de Largo de Santo Antonio, een marktpleintje met enkele doodlopende verankeringen, waar je je als buitenstaander steevast klem rijdt, vind je restaurant O Adro, een authentiek en typisch restaurant dat vanaf het middaguur veeleer op een intense en zoemende bijenkorf lijkt.

Het restaurant werd 27 jaar geleden opgericht door João en groeide vrij snel uit tot een geliefkoosde pleisterplaats voor jong en oud die van de traditionele keuken wou genieten. Het werd een verpozing om van de gerechten die men dagelijks in de huiskamer terugvond, te genieten vermist de bereidingen een vleugje nostalgie combineren met een culinaire verfijning, waardoor ze de smaakpapillen op ongekende wijze verrasten. In volle glorieperiode net na de milleniumwissel sloeg het noodlot toe en overleed João. Verbijstering alom tot de kelners beslisten om de exploitatie over te nemen onder leiding van naamgenoot João. Meer dan ooit werd het motto, een regionale hoogstaande keuken aan te bieden  de slagzin van het restaurant. Slagzin die ondertussen sedert 15 jaar het wel en wee van het restaurant deelt en stelselmatig tot nieuwe creaties leidt. Wijzigingen aan de vroegere bereidingen zijn er nauwelijks hoewel enkele gerechten extra verfijning meekregen, maar seizoenproducten, dagelijkse aanvoer van verse ingrediënten en respect voor de natuur blijven nog altijd doorslaggevende elementen in een succulente keuken.

Wij genoten bij onze proeverij van een typische lunch Alentejana met als introductie een aantal spetterende tapa’s gaande van 28 maand gedroogde ham over olijven, kaasblokjes tot mooi kruidig geroosterde boschampignons. Het aanbreken van de herfst is voor de keukenbrigade van O Adro het signaal om zelf op zoek te gaan naar nachtverse champignons die met natuurlijke verse boskruiden tot delicatessen worden getransformeerd.

Volgde een geurige en kruidige sla met tomaatsnippers en fijne schijfjes witte en rode ajuinen. Het hoofdgerecht, een ruime vleesschotel met varkenscotelet; lamskotelet steak en kip, begeleid door krokant geroosterde frieten met spinazie als garnituur. Een ietwat vreemde combinatie bij subtropische temperaturen, die bij een blik in de zaal, duidelijk inslaat bij de lokale bevolking. Frisse, rode wijntjes van Monte da Cappela zijn hierbij een uitgelezen compagnon.

Als afsluiter werd ons een ‘pijama van Pias’ geserveerd. Een ontzaglijke schotel zoetigheden met appelgebak, suikertaart, flan caramel, pruimentaart, baba au rhum met en zonder slagroom en diverse chocoladevariaties. De benaming pijama duidt  de veelheid van ingrediënten en vormen een humoristische link met  bontgekleurde pijama’s die in de regio schering en inslag zijn. Pijama, evenzeer omdat je na een rijk gestoffeerde maaltijd met leuke wijnen en bekoorlijk afsluitertje, ongetwijfeld tuk bent op een deugddoend middagdutje.

O Adro – Largo de Santo Antonio 20 A-B – 7830 Pias – Portugal

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

originaliteit

authentiek decor

regionale specialiteiten

rijk gevulde borden

onverwachte smaakcombinaties