Officiële Selectie 2017 Crus Bourgeois du Médoc

“2017 IS EEN MILLÉSIME VAN GOEDE KWALITEIT VOOR DE CRUS BOURGEOIS MAAR DE PRODUCTIE WAS UITZONDERLIJK LAAG.” Olivier Cuvelier Voorzitter Alliance des Crus Bourgeois du Médoc

De selectie 2017 omvat 226 Crus Bourgeois du Médoc, die allen afkomstig zijn van één van de 7 AOC van de Médoc: Médoc, Haut-Médoc, Listrac-Médoc, Moulis-en-Médoc, Margaux, Pauillac en Saint-Estèphe.

2017 is een millésime van goede kwaliteit voor de Crus Bourgeois maar de productie was uitzonderlijk laag. De oogst werd sterk beïnvloed door de historische vorst van eind april en veel van onze domeinen hebben te maken gehad met dit fenomeen. Deze millésime heeft fruitige wijnen met veel frisheid en volle tannines.

Met de tijd zal deze millésime ronde en evenwichtige wijnen voortbrengen met een goed rijpingspotentieel. Daarbij maken de Crus Bourgeois du Médoc hun belofte aan de consument waar; dankzij hun locatie op prestigieuze terroirs en dankzij de rigoureuze kwaliteitsbenadering via blindproeven maakt men wijnen met gegarandeerde kwaliteit waarvan de prijzen toegankelijk blijven!

Deze Officiële Selectie 2017 markeert het 10-jarig jubileum van de kwaliteitsbenadering geïntroduceerd door de Crus Bourgeois du Médoc en zal tevens de laatste zijn in deze jaarlijkse versie. Begin 2019 kreeg Crus Bourgeois du Médoc namelijk toestemming van de Franse ministeries voor de organisatie van een vijfjarig klassement met de herinvoering van 3 hiërarchische niveaus: Cru Bourgeois – Cru Bourgeois Supérieur – Cru Bourgeois Exceptionnel. Op dit moment kunnen de wijndomeinen die opgenomen willen worden in het Klassement zich aanmelden en wij kijken er naar uit u in februari 2020 de publicatie ervan te onthullen!

Kerncijfers Millésime 2017: 226 crus bourgeois du Medoc verdeeld over de verschillende families: AOC Médoc: 103 – ofwel ongeveer 9,5 miljoen flessen – AOC Haut-Médoc: 75 – ofwel ongeveer 7 miljoen flessen – AOC Listrac-Médoc: 10 – ofwel ongeveer 440 000 flessen – AOC Moulis en Médoc: 7 – ofwel ongeveer 167 000 flessen – AOC Margaux: 8 – ofwel ongeveer 400 000 flessen – AOC Pauillac: 4 – ofwel ongeveer 220 000 flessen – AOC Saint-Estèphe: 19 – ofwel ongeveer 1,6 miljoen flessen

2020: EEN NIEUW KLASSEMENT VAN DE CRUS BOURGEOIS DU MÉDOC

Eind 2017 keurden de autoriteiten het productiedossier en het auditplan goed die gebruikt zullen worden om de nieuwe classificatie van de Crus Bourgeois du Médoc vast te stellen (ministerieel besluit van 29 december 2017 gepubliceerd in het «Journal Officiel» op 4 januari 2018). Deze teksten die de criteria en de voorwaarden voor de selectie van de kandidaten definiëren, zijn gevalideerd in Buitengewone Algemene Ledenvergaderingen door de Leden van de Unie voor de Cru Bourgeois du Médoc.

Deze certificering werd verkregen dankzij de rigoureuze kwaliteitsbenadering die de Crus Bourgeois Alliance sinds 2010 heeft geïnitieerd. Voor de Crus Bourgeois du Médoc betekent dit dus een terugkeer naar hoe het was want ze werden vroeger eeuwenlang ingedeeld volgens een hiërarchie van verdienste: de 3 niveaus «Cru Bourgeois», «Cru Bourgeois Supérieur» en «Cru Bourgeois Exceptionnel» zullen daarom opnieuw verschijnen op de labels van wijnen uit het wijnoogstjaar 2018 en voor een vastgestelde periode van 5 jaar.

Voor iedere Officiële Selectie vraagt Crus Bourgeois du Médoc een kunstenaar om hun logo aan te passen. Dit jaar heeft Catherine Cordasco, een Parijse kunstenares zich hun identiteit toegeëigend. De Cru Bourgeois du Médoc illustreren op hun beurt een territorium, knowhow, prestige maar ook en vooral gezelligheid, het samen zijn en de kunst van het proeven. In deze illustratie nemen de personages van Catherine de tijd om in goed gezelschap van hun glas wijn te genieten, naar muziek te luisteren, te dansen in een lichte, ongedwongen en elegante sfeer. “Het is deze sfeer, levend en warm, die ik wilde herscheppen rond het logo van Crus Bourgeois; het plezier van wijn en van leven in alle eenvoud. ”