Oogstprognoses Médoc millésime 2018

Het jaar 2018 begint met een zeer natte januari, symbolisch voor de winter 2017/2018 waarin het afhankelijk van het gebied tussen 450 en 500 mm werd opgetekend. De wintertemperaturen schommelen rond seizoensgemiddelden met een zeer milde januari (+ 3 ° C gemiddeld), maar een koude februari (-2 ° C gemiddeld). December en maart zijn in de seizoensgemiddelden.

De knopvorming werd in de eerste helft van april waargenomen. De lente van 2018 wordt ondanks een zonneschijndeficit gekenmerkt door temperaturen boven de normale seizoenwaarde, plus 2 ° C. De wijnstok groeit normaal met een mooie bloeiwijze in alle percelen, zelfs in de door vorst aangetaste wijngaarden in 2017.

Regen in de lente, betekent waakzaamheid in de wijngaard. 2018 is opnieuw zo regenachtig als de lente / zomer van 2012 en 2014 met 45 dagen vooruit. Er is dan ook een ​​sterke druk van ziekten van de wijnstok. Waakzaamheid is dit jaar meer dan ooit noodzakelijk om de ontwikkeling en de verspreiding van ziekten zoals meeldauw te voorkomen.

Zoals te vaak in recente jaargangen, worden de wijngaarden getroffen door  klimaatrampen. Dit jaar trof de hagel driemaal de Médoc: nl op Pinkstermaandag in  het gebied van Saint-Christoly, Couquèques en Bégadan, op 26 mei in de Zuid-Medoc, op de gemeenten Ludon, Macau en Parempuyre en per 15 juli, tijdens de finale van de World Cup, werd de Zuid-Médoc opnieuw getroffen door een hevige hagelbui in Ludon, Macau en Parempuyre maar ook Pian en Blanquefort. Stormen verwoesten deels de wijngaarden van Côtes de-Bourg en Blaye maar ook zuidelijke delen van de Graves en Sauternes.

Door de hogere temperaturen in jul 2018 zullen de geschatte oogstdata voor de wijnoogst van 2018 klassiek zijn voor de Médoc, waarbij de veraison is gemaakt tussen 5 en 15 augustus.

Een eerste sortering toont een interessante balans tussen suikers en de totale zuurgraad met een potentiële graad bij 12,5% vol en een totale zuurgraad van 6 gH2SO4 / L. Bovendien zijn de druiven al aromatisch interessant bij het proeven van de bessen.