Als vergelijkend aperitief, champagne en schuimwijn, met identiek productieproces terwijl de nadruk op smaak en kwaliteit ligt. Een blindproeverij die in een zeer moeilijke keuze uitmondde, bracht een Bründlmayer Niederösterreich Extra brut en een Champagne Louis Roederer, Brut Premier samen. Beide wijnen hebben 12% alc. vol. en zijn assemblages, de Bründlmayer van 50% Chardonnay en 50% Pinot Noir met 6g/l aciditeit en 2.7g/l suikerresidu. De Roederer is een assemblage van 40% Pinot Noir, 40% Chardonnay en 20% Pinot Meunier.
Oostenrijk produceert kwalitatief hoogstaande schuimwijnen waarvan de traditie teruggaat tot de 19 de eeuw. Als specialisten van bubbels serveren ze zowel de lichtere Frizzante tot premium schuimwijn, een aantal labels zijn zeer zeker champagne waardige vervangers.
De witte wijnen die tijdens meerdere flight werden geserveerd horen thuis in het segment ‘powerful & bodied’. Toch zijn er een aantal witte wijnen die we in een segment ‘light & fresh’ kunnen onderbrengen.
Dit zijn levendige, vibrerende frisse wijnen die eigenlijk zonder belemmering in elk seizoen kunnen worden gedegusteerd. Typische wijnen in dit segment zijn de Junger Osterreicher, Steirischer Junker; light Grüner Veltliner, een delicate leuke kruidige Welschriesling uit Steiermark, een heerlijke smaakvolle Schmeckerten met laag alcoholgehalte en een Muskateller of Müller-Thurgau.
Een ander segment witte wijnen kan worden gecatalogeerd als ‘classic & dry’ met als kenmerken frisheid, fijne aciditeit, grote elegantie en leuk karakter. De Grüner Veltliner op niveau van Kabinetwijnen en speciaal de DAC-wijnen zols Wienviertel DAC & Traisental DAC, maar ook de elegante Weissburgunder & Chardonnay van Burgenland horen hierin thuis. Classic & dry witte wijnen worden trouwens in alle Oostenrijkse wijnregio’s geproduceerd.
Het profiel van deze wijnen kan best met het label van ‘reserve’ worden vergeleken, het zijn wijnen met body, karakter, stevige en mooie concentraties. Een aantal van hen kreeg trouwens een mooie internationale waardering net voor hun maturiteit en karakter dat o.m. wordt verkregen door een rijping in kleine eiken vaten.
De rijkdom vn de Oostenrijkse wijnen op dit vlak kwam in 3 proefsessies aan bod: flight 1: Tement, 2015 Südsteiermark, sauvignon blanc Ried Zieregg GSTK, alc vol 13.5%, aciditeit 6.7g/l en 1.3g/l suikerresidu; Henri Bourgeois Sancerre 2015 AC D’Antan, 13% alc vol en Clos Henri, Marlbourough 2015 sauvignon blanc Petit Clos, 13.4 % alc vol en 6g/l aciditeit. Flight 2: Prager Wachau Smaragd 2013 Grüner Veltliner Ried Achleiten Stockkultur, 13% alc vol; Ludwig Neumayer Traisental DAC Reserve Grüner Veltliner Ikon Stein 14% alc vol en Etienne Sauzet Puligny-Montrachet 1er cru Les Combettes. Flight 3: Hirtzberger 2011 Wachau Smaragd riesling Ried Singerriedel 14% alc vol; Trimbach 2011 Alsace Tielsing Clos St Hune 13% alc vol en Robert Weil 2011 Rheingau Rielsing Kiericher Gräfenberg Grosses Gewächs 13.5% alc vol.
Een mooi geheel dat inderdaad aantoont dat de jonge Oostenrijkse wijnboeren ijveren voor mooie, complexe en kwalitatieve wijnen die de concurrentie met traditionele wijnen, althans wijnen die bij ons beter zijn gekend, kunnen doorstaan. Proefsessies die alleszins duidelijk maken dat de Belgische consument dringend zijn wijnaureool moet verruimen.