Carrefour Begië lanceert de eerste 100% transparante toevoerketen voor kip in België

–  Een kip zonder geheimen – Een toevoerketen die volledig wordt gecontroleerd, van leghen tot slachthuis –  Een volledig Belgische keten – Gemiddelde prijsklasse

Door de verschillende voedselschandalen die de voorbije jaren aan het licht gekomen zijn, besteden consumenten alsmaar meer aandacht aan wat ze kopen en eten en aan het welzijn van de dieren. Carrefour wil zijn klanten daarom geruststellen en start vandaag een gloednieuwe, volledig Belgische, perfect transparante en geïntegreerde toevoerketen voor kip. Die keten biedt maximale garanties omtrent de kwaliteit, de kweekomstandigheden, de verzorging van de dieren en dus de traceerbaarheid van het vlees.

Met Belchick’n wil Carrefour zich onderscheiden door de eerste perfect transparante en volledig Belgische grootschalige distributieketen op te zetten. Dat betekent dat elke stap in het productieproces van a tot z gecontroleerd wordt en dus traceerbaar is: van de leghen over het broedbedrijf, de kweek en de productie van het dierenvoeder tot het slachthuis.

De klant kan dat hele traject trouwens zelf volgen door de QR-code op de verpakkingen van de producten te scannen. Carrefour België benadrukt dat het om de eerste ‘blockchain’ in de Belgische grootdistributie gaat.

De verschillende stappen:

De volledige toevoerketen is in handen van drie ondernemingen die vlak bij elkaar gelegen zijn. De verschillende stappen in de toevoerketen zien er als volgt uit: voer voor het pluimvee – kweek van legkippen – productie van broedeieren – broedbedrijf – kweek van kippen – slachthuis – versnijden – bereiding van bewerkte producten –  distributie

100 % plantaardig voer

De leghennen krijgen zuiver plantaardig voer dat geen chemische producten of nevenproducten uit de voedingsindustrie bevat. Dat resulteert in een constant kwaliteitsniveau en vlees met een betere textuur en smaak. Doordat de hele toevoerketen geïntegreerd is, heeft Carrefour België de volledige controle over alle fasen in het productieproces.

Twee ondernemingen zorgen voor het voer, de kweek van leghennen, de broedruimte en de kweek van de kippen. De kwaliteitscontrole en  procedures worden zowel intern als door een externe onderneming verzekerd.

De bedrijven liggen vlak bij elkaar, met een minimale koolstofvoetafdruk en ecologische voetafdruk als resultaat. Bovendien vergt de bereiding van het voer weinig energie.
Nevenproducten worden hergebruikt als meststoffen, gefermenteerd of gerecycleerd tot plastic en karton. Carrefour België ziet erop toe dat zijn partners deze producten een tweede leven geven.

Carrefour zal zeven verschillende referenties van Belchick’n aanbieden:  volledige kippen (1,2 kg – 1,4 kg) – kippenbouten (400 g) – kippenbovenbouten, vier stuks (400 g) – kippenbout zonder rugdeel, twee stuks (500 g) – kippenvleugels (500 g) – kippenborstfilet, drie stuks (600 g) – kippenfiletblokjes (400/450 g). Deze zeven referenties zijn vanaf nu verkrijgbaar in alle Hypermarkten Carrefour en bij Carrefour Market.

Carrefour draagt bij tot de voedingstransitie

De lancering van Belchick’n sluit perfect aan bij het transformatieplan dat Carrefour België in januari van dit jaar heeft aangekondigd.