Pilat en La Ria – Val Gardena

twee nieuwe afdalingen in het Italiaanse skigebied

Gastronomisch paradijs Val Gardena telt drie Michelin-sterrenrestaurants. Uitstekende sneeuwomstandigheden, zonovergoten hellingen en culinaire verrassingen… Het skiseizoen in Val Gardena is alweer een paar weken onderweg en biedt de ideale combinatie tussen Italiaanse gastronomie en natuur. Met drie Michelinsterrenrestaurants maakt de Noord-Italiaanse vallei deze belofte waar. Deze culinaire hoogtepunten ervaar je bij de drie Michelinsterren-chefkoks Mario Porcelli, Reimund Brunner en Alessandro Martellini van respectievelijk het Alpenroyal Grand Hotel in Selva di Val Gardena, de Anna Stuben in Hotel Gardena in Ortisei en de fine-dining Suinsom in Hotel Tyrol in Selva. Daarnaast geven de 65 berghutten in dit magisch winterparadijs je de kans te genieten van heerlijke regionale gerechten met een adembenemend uitzicht over de Dolomieten.

De Italiaanse regio in de Dolomieten heeft sinds afgelopen seizoen twee nieuwe afdalingen geopend; de nieuwe Pilat-piste van de Alpe di Siusi naar Ortisei en de zwarte “La Ria”-piste op de Dantercepies, echte aanwinsten voor het gebied. Daarnaast wacht “The Legendary 8”, acht ongelooflijke hellingen die skiërs een certificaat van voltooiing oplevert na afronding.

De nieuwe afdaling Pilat is afgelopen jaar geopend en na 25 jaar is de oude piste in nieuwe glorie hersteld. Vanaf het bergstation in Ortisei/St. Ulrich heb je toegang tot de pistes op de Mont Sëuc en de Seiser Alm. Door deze afdaling is het nu mogelijk om van de Seiser Alm rechtstreeks terug te keren in Ortisei over een prachtige piste vol bochten en dwars door het bos met een prachtig uitzicht. De rode hoofdpiste is 4,7 kilometer, hoogteverschill van 778 meter en gemiddelde helling 17%. In het midden is het mogelijk om een deel over de zwarte ‘Direttissima’ variant te skiën, met een maximale helling van 60%, dit veel technischer en moeilijker stuk wordt alleen aangeraden aan de vergevorderde skiërs. In totaal heeft de aanleg van de piste ongeveer twee jaar en 10 miljoen euro gekost inclusief kunstmatige besneeuwing.

Naast de ‘Pilat’ is ook ‘La Ria’ nieuw, een zwarte piste over de heuvels van Dantercepies in Selva di Val Gardena. Met een hellingshoek tot 52% is het een droom die uitkomt voor skiërs die hun prestaties willen verbeteren en voor ervaren skiërs. Vanaf de afdaling heb je een uniek panoramisch uitzicht over de hele vallei. De helling is 1.110 meter lang, 310 hemelsbreed en eindigt op 1.675 meter hoogte.

Val Gardena staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en ligt in de Dolomieten. Dit Italiaanse skigebied kent meer dan 7.000 m² natuur per gast. Het wintersportgebied geeft toegang tot 500 km unieke pistes, hypermoderne liften, 30 km sneeuwvrij gemaakte winterwandelpaden en 115 km aan langlaufparcours. Het aanbod is zeer uitgebreid en biedt activiteiten als begeleide winter- en sneeuwschoenwandelingen en skitochten in het ‘Val Gardena Active-programma’. De 15 liften geven toegang tot de diverse pistes en afdalingen en eindigen terug in de drie dorpen. Dit zorgt ervoor dat skiërs zich kunnen verspreiden over tal van liftfaciliteiten, wat resulteert in minder clusters van mensen.