Raventos Codorniu, grootste producent van biologische cava ter wereld

– Raventós Codorníu produceert nu al 35% van alle wereldwijd gecommercialiseerde biologische cava en is daarmee marktleider – – De groep heeft zich tot doel gesteld om tegen 2025 het snelst groeiende wereldwijde duurzame wijnbedrijf te zijn.

Raventós Codorníu, de oudste wijn- en cava-producent van Spanje, is ‘s werelds grootste producent van biologische cava en leidt de wereldwijde overgang. Raventós Codorníu verkoopt momenteel 4,77 miljoen flessen ecologische cava per jaar, 35% van de wereldmarkt. Deze positionering maakt deel uit van de toewijding van het bedrijf aan biologische wijnbouw en zijn bedrijfsdoelstelling om waarde te geven aan het land, en zo verder te werken aan zijn doel om tegen 2025 het snelst groeiende wereldwijde duurzame wijnbedrijf te zijn.

Biologische wijngaarden worden gekenmerkt door het feit dat ze vrij zijn van fungiciden, pesticiden en chemische onkruidverdelgers en worden behandeld met natuurlijke meststoffen. Om als ecologisch gecertificeerd te worden, moet een wijngaard voldoen aan de regelgeving en moet dit proces worden gecontroleerd door een erkend organisme. Op die manier kan de derde oogst na het begin van het biologische beheer als ecologisch worden gecertificeerd. In de tussentijd wordt de wijngaard geacht in omschakeling te zijn.

Met vijftien emblematische wijnhuizen in Spanje, Argentinië en Californië werkt de groep eraan om het merk Codorníu tegen 2024 100% biologisch te maken, een mijlpaal die al bereikt is met haar cava-merken Parxet, Titiana en Raimat. Andere merken met ecologische wijngaarden en in transitie zijn Mont-Ferrant, Raventós d’Alella, Scala Dei, Poblet, Portal del Montsant, Legaris en Bodegas Bilbaínas.

Volgens de Spaanse Wijnfederatie (FEV) is Spanje wereldleider op het gebied van de oppervlakte aan biologische wijngaarden. Raventós Codorníu van zijn kant is, met 3.570 hectare ecologisch wijngaardbeheer, een van de bedrijven met de grootste oppervlakte aan biologische wijngaarden van het land en het eerste in Catalonië. Van deze 3.570 hectare is 50% ecologisch en is de andere 50% in transformatie, hoewel de groep een aanzienlijke toename voorziet in 2022, wanneer 88% van de oppervlakte reeds 100% biologisch zal zijn. In feite is het totale aantal hectare van dit type wijngaard in het boekjaar 2020-21 met 30% gestegen ten opzichte van het vorige boekjaar, en met 153% ten opzichte van 2018-19.

De CEO van Raventós Codorníu, Sergio Fuster, benadrukte de expertise van de groep op het gebied van biologische wijnbouw: “Gedurende onze vijf eeuwen geschiedenis, hebben we altijd gewerkt met het doel om waarde te geven aan het land, wat onvermijdelijk de rechtvaardiging van ecologische wijnstokken met zich meebrengt. Raventós Codorníu is nu al de grootste producent van biologische cava ter wereld en, verre van daar tevreden mee te zijn, hebben we onze zinnen gezet om tegen 2025 het snelst groeiende wereldwijde duurzame wijnbedrijf te zijn. De routekaart van het bedrijf gaat in die richting”.

Van zijn kant benadrukte Raventós Codorníu’s Chief Winemaking & Operations, Diego Pinilla, dat de groep het voortouw heeft genomen bij de ecologische transitie van de wijngaard in de wereld en in Spanje: “Wat we vandaag presenteren is een werk dat al meer dan tien jaar aan de gang is. Met ons leiderschap hebben we gereageerd op een groeiende vraag naar biologische cava en wijn in een context waarin consumenten steeds veeleisender worden en zich steeds meer inzetten voor de producten van het land en dus voor het behoud van de planeet.”

VERBINTENIS MET DE SDG’s

Als onderdeel van het engagement van Raventós Codorníu op het gebied van duurzaamheid, is de groep bezig zich aan te sluiten bij het Global Compact van de VN en heeft zij verschillende van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties onderschreven, waaronder ervoor zorgen dat 50% van de energie die in haar centra wordt opgewekt, tegen 2030 afkomstig is van hernieuwbare bronnen. Het bedrijf heeft momenteel drie fotovoltaïsche installaties en een biomassacentrale die in 10% van zijn energiebehoefte in Spanje voorzien.

Een andere uitdaging is dat tegen 2022 alle elektriciteitsaankopen in Spanje afkomstig zullen zijn van hernieuwbare bronnen met garanties van oorsprong voor behoeften die niet door eigen productie worden gedekt. De verbetering van het afvalwaterzuiveringssysteem om de impact op de koolstofvoetafdruk van haar activiteit te verminderen, is een andere verbintenis die de onderneming in 2023 in het merk Codorníu concreet wil maken. De productie van broeikasgassen bij de opslag van afvalwater vóór de behandeling ervan zal na de ingevoerde wijzigingen nul zijn. De groep richt zich ook op duurzame mobiliteit met als doel om tegen 2030 over een vloot van elektrische of hybride bedrijfsvoertuigen te beschikken en haar faciliteiten uit te rusten met elektrische opladers.