Restaurant Alexandre – Brussel

Alles leek koek en ei toen Alexandre Dionisio met zijn restaurant Alexandre in 2011 een Michelinster in de wacht sleepte. Een jonge, beloftevolle kok, bijgestaan door een al een ambitieuze sommelier, echtgenote Anca Petruscu, stevende blijkbaar af op een succesvolle carrière. Eind 2014 besliste Alexandre plots om het restaurant achter zich te laten en koos hij voor een nieuwe, avontuurlijke uitdaging door de exploitatie van restaurant Villa in the Sky op zich te nemen.

Echtgenote Anca bleef verweesd achter. Weg man, weg droom,, weg ster gezien Michelin van mening was dat de ster aan Alexandre toebehoorde en niet aan het restaurant. Voor Anca bleven er slechts twee opties, ofwel gewoonweg de sluiting van het restaurant ofwel terugvechten. Zij koos voor de moeilijkste optie en wist uiteindelijk de eerder flamboyante Isabelle Arpin van het Oostendse restaurant Auteuil, die op zoek was naar een nieuwe uitdaging en op het punt stond om naar het buitenland te trekken, te overtuigen om samen een nieuwe culinaire toekomst op te bouwen.

Het werd vechten tegen de bierkaai maar de gepassioneerde dames wisten met hun talent en smaakcombinaties, vriend en vijand te overtuigen. Restaurant Alexandre kreeg opnieuw vorm en inhoud en wist in november 2015 opnieuw een Michelinster te veroveren. Weinig verwonderlijk trouwens want Anca heeft neus voor talent en uitzonderlijke producten, terwijl Isabelle als perfecte alchimiste zorgt voor lichte toetsen en smaakvolle ontdekkingen. Een symbiose die uitmond in verfijnde gerechten en onverwachte combinaties wat op het bord zorgt voor een harmonie van smaken en leuke decoratieve presentaties.

Het interieur van het restaurant, een rijwoning in de Brusselse Zuidstraat, is authentiek, met ruwe muren en slechts een 8-tal keurig gedekte tafeltjes. Wie het wil ontdekken reserveert best vooraf.

Bij de lunch heb je keuze uit 3 formules, een quick lunch, 34€ of hapje en hoofdgerecht, een lunch aan 50€, hapje, voorgerecht en hoofdgerecht of de grote lunch, 80€, hapje, voorgerecht en 2 hoofdgerechten. ’s Avonds is er keuze uit het kleine menu: degustatie, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert 75€ of het grote menu, 130€ bestaande uit hapjes, 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten en 2 desserts. De wijnselectie bij het menu kost 30€, een selectie prestigieuze wijnen 100€, bij het grote menu kost de bijpassende wijnen respectievelijk 50 en 145€.

Wij opteerden bij onze degustatie voor het kleine menu met aangepaste wijnen. Bij het aperitief, Champagne Bonnet-Ponson 2002 premier cru, blanc des blanc, 17€ per glas, geserveerd uit een magnumfles, enkele leuke hapjes met decoratieve toets. Het romig geitenkaasje gemengd met ganzenlever en stukjes rode biet was lekker, het kaviaardoosje met crest, stukjes radijs, komkommer en Belgische kaviaar, heerlijk.

Als voorgerecht een creatie van zeebaars met leuk garnituur van koriander, gelei van rode biet en leuke zilte toetsen. ’n Aangename smaakvolle verrassing al bleef de wijn o.i. ondermaats met te zoete accenten. Het hoofdgerecht werd een bereiding van hertenjong, leuk decoratief met fijne smaaktoetsen en sublieme vleessaus die het mooi rosé gehouden vlees voortreffelijk ondersteunde.

Restaurant Alexandre – Zuidstraat  164 – 1000 Brussel

Tel 02- 502 40 55 – www.restaurant-alexandre.be

Gesloten dinsdag- en zaterdagmiddag, zondag en maandag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

mooie gerechten met decoratieve toets

authentiek decor

wijnassortiment te prijzig

globaal te duur voor geboden kwaliteit en service

Michelin:       1ster

uitgesproken vrouwelijke kant

subtiele keuken

moderne, lichte en elegante keuken

touche feminine

GaultMillau:  16/20

doordachte bereidingen, mooie smaakbereidingen

zoet-zilte combinaties

Delta:             2 mutsen

mooie borden

interessante wijnkaart, minder bekende maar lekkere wijnen

lady chef laat talent vrije loop