Restaurant Lazarus – Dion-Valmont

Ruim een jaar gelden openden Jean-Charles Barthélémy en Isabelle Verstraeten hun nieuwe restaurant ‘Lazarus’ in Dion-Valmont, deelgemeente van Chaumont-Gistoux, hartje Waals Brabant. Een plek dichtbij de hoofdstad, maar toch temidden de natuur, een plek waar men kan genieten van een uitzonderlijke été indien, maar vooral van heerlijke bereidingen van self-made man Jean-Charles.

De ruime parking en het aantrekkelijk terras zijn elementen die de nieuwsgierigheid van de gasten enkel verhogen. Het interieur is grotendeels het werk van Isabelle. De zwarte muren, opengebroken door vele grote ramen met leuke lichtinval, verruimen de verwondering maar stimuleren de aandacht. Leuke kleurrijke decoratieve elementen brengen sfeer en gezelligheid, aangevuld met humoristische accenten, aardewerk en enkele merkwaardige designtoetsen. Midden het restaurant een grote leuke ronde tafel getooid met prachtig bloemstuk. De tafels zijn aangekleed met mooie zachtkleurige tafellopers, glaswerk, mooi bestek en mooi sierbord. De rieten zetels bieden een aantrekkelijk comfort en vloeien samen met de andere decoraties tot een gezellig geheel. Toch heeft de aanblik aldus Isabelle slechts een tijdelijk karakter. Ze wijzigt regelmatig de opstelling; brengt andere decoraties aan eventueel rekening houdende met de seizoen opdat de gasten nooit de indruk mogen krijgen dat het interieur een star en strak geheel vormt. Net als de kaart is het interieur voor haar een levendig onderdeel van het restaurant, onderdeel waar variatie en kleur de interacties en de intenties van de chef moeten weerspiegelen.

De keuken is het actieterrein van Jean-Charles die met dagverse en seizoengebonden bereidingen optimaal inspeelt op de verwachtingen van de gasten. Verwachtingen die soms wispelturig kunnen zijn maar tegelijk parallel lopen met de inventiviteit van de chef die soms humeur geboden zijn, facet dat Jean-Charles grif toegeeft. Hoe dan ook hoofddoel is en blijft de gasten te verwennen met decoratieve en esthetische presentaties, boordevol smaakassociaties en zorgvuldige finesse. Jean-Charles bouwt hierbij evenwichtige gerechten uit met beperkt gebruik van zouten en vetten zonder compromissen inzake smaak en tegelijk rekening houdende met een verantwoorde-prijs/kwaliteit.

Dit streefdoel resulteert in een lunch aangeboden aan 20€ van dinsdag tot vrijdag. Het 3-gangen menu Lazarus, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert, kost 35€ , à la carte variëren de voorgerechten tussen 13 en 20€, de hoofdgerechten tussen 16 en 27€. Desgewenst kunnen gasten ook een beroep doen op vegetarische of glutenvrije bereidingen.  Heel wat ingrediënten worden trouwens op lage temperatuur gekookt waardoor ze hun basisstructuren optimaal behouden.

Restaurant Lazarus biedt op het gelijkvloers tegenover de open keuken een klein zaaltje waar men met vrienden of familie kan genieten van de bereidingen van Jean-Charles. De keukengeheimen worden hier rijkelijk tentoongespreid maar dit intieme zaaltje beoogt vooral de degustatie in een unieke  sfeer te laten verlopen waardoor lange winteravond en/of regendagen in de vergeethoek worden gedrongen door heerlijk degustatieve momenten.

De wijnkelder wordt uitgebouwd door Isabelle die een wereldwijd assortiment o.m. enkele Belgische labels, aanbiedt. Hierbij besteedt ze ruime aandacht aan biologische en biodynamische culturen. Naast het restaurant zorgt Lazarus trouwens voor een eigentijdse wijnbar.

Als introductie bij onze proeverij genoten we van garnaalkroketten en St Jacobsvruchten uit Dieppe. De garnaalkroketten vormden een unieke openbaring, twee stuks, bijzonder smeuïg boordevol garnalen en erg smaakvol, gepresenteerd op enkele slablaadjes met extra slapotje met fijne balsamico, potje zelf te pellen verse grijze garnalen en partje citroen. Een heerlijk voorgerecht als absolute aanrader. Ook onze St Jacobvruchten  waren erg lekker, mooi vers en kregen een toefje paté, chips van peper en fijn slaatje mee.

Als hoofdgerecht kozen we voor een zeebaarsfilet en kalfszwezeriken. De verse hagelwitte zeebaars gebakken in beurre d‘Isigny, was verrukkelijk en werd getooid met natuuraardappelen en garnituur van wortel, tomaat, erwtjes, boontjes en prei. De kalfszwezeriken met leuk gebakken champignons en decoratieve toetsen van wortel en bloedzurkel bleven heerlijk krokant. Het mandje handgesneden huisfrietjes was leuk goudegel en mooi krokant.

Als afsluiter gaf Jean-Charles een leuke persoonlijke touch aan zowel het gewonnen brood als aan de dame blanche. Alleszins een leuk verwenadresje dat een absolute aanrader vormt bij de ontdekking van de Waals-Brabantse gastronomie.

Restaurant Lazarus – Boulevard du Centenaire 2 – 1325  Dion-Valmont

Tel 010- 23 90 78 – www.resto-lazarus.be

Gesloten op zondag, maandag en zaterdagmiddag – beschikt over unieke wijnbar

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

leuk, sfeervol interieur

smaakvolle bereidingen

decoratieve presentaties

leuke smaaktoetsen