Na 5 maanden zwoegen, plannen en verbouwen is het nieuwe totaalconcept ‘Silo’s’ in Boortmeerbeek afgewerkt en kan men er alle zintuigen tot in de kleinste details verwennen.
De werken liepen enige vertraging op, normaal moest de zaak al in de lente klaar zijn om de eerste gasten te ontvangen. “De ruimte waar wij de keuken hadden gepland, bleek te klein. Omdat er voor de uitbreiding geen plek was in de oude mouterij werd een nieuw stukje bijgebouwd. De bouwvergunning daarvoor liet wat op zich wachten, maar ondertussen zijn we goed op dreef”, legt mede-initiatiefnemer Danny Vanderschueren uit.
Silo’s vond op de benedenverdieping van het bedrijvencentrum De Malt aan de Leuvensesteenweg 350 te Boortmeerbeek een onderkomen. Silo’s brengt een hedendaagse brasseriekaart, alsook catering in het mooie industriële karakter van het voormalige gebouw Annexes – Malterie de Boortmeerbeek. Hiervoor sloegen Danny & Danielle De Landtsheer-Charels (Daniel’s traiteur) en Danny & Karine Vanderschueren-Peers (restaurant Folliez) de handen in elkaar. De nieuwe horecazaak tekent als conceptzaak voor ‘food, wine en lounge als baseline’. Achter dit motto gaat gans de exploitatie schuil aldus Danny Vanderschueren. Silo’s wil doelbewust iets nieuws brengen: lekker, eerlijk eten met goede wijn en de mogelijkheid om voor of na gezellig te loungen.
De Malt 1946: Het bedrijvencentrum betreft een oude leegstaande bedrijfssite te Boortmeerbeek. De gebouwen werden na Wereld Oorlog II gebouwd met middelen aangereikt via het Marshallplan, teneinde de economie nieuw leven in te blazen. We spreken hier over een silogebouw voor de opslag van granen met een opslagcapaciteit van 10.000 ton. De ligging werd strategisch uitgekozen tussen de Leuvense Vaart en de Leuvensesteenweg waardoor de bereikbaarheid optimaal werd. De granen werden voornamelijk per schip aangevoerd om daarna te worden gedroogd, gezeefd, gestockeerd, gemengd, gedoseerd en tenslotte afgevoerd naar de eigenlijke mouterij Boortmalt, gelegen in het centrum van Boortmeerbeek. Dit vervoer gebeurde aanvankelijk nog per paard en kar, later werd dit vervoer uiteraard overgenomen door vrachtwagens. Aangezien het over oude silogebouwen gaat, is het duidelijk dat deze massieve gebouwen een uiterst zware structuur hebben die enorme belastingen aankunnen en waarbij belangrijke ingrepen kunnen doorgevoerd worden zonder aan de eigenlijke gebouwstabiliteit te raken. Het spectaculaire kader en de uitdaging om het complex weer functioneel in te vullen was een reden om de site aan te kopen, te saneren en weer op te bouwen. Het oude silogebouw, gelegen op een zeer ruim terrein van 22.000 m2, werd omgebouwd en gerenoveerd tot kantoorruimten, werkplaatsen, kleine onderzoeklabo’s, logistieke ruimten, een secretariaat, vergaderzalen en een auditorium. Kleine en grote bedrijven kunnen die ruimten huren. ”De link met het water van de Leuvensevaart is ook behouden”. Een deel van de kantoren kijkt er op uit.”
De inzet en passie van Danny Vanderschueren, Karine Peers, Danielle Charels en Danny De Landtsheer, groeiden uit tot een totaalconcept waar de eerlijke basiskeuken op een eigentijdse manier in ere wordt hersteld en een perfecte symbiose vormt met een uniek kader en een rijke geschiedenis. In Silo’s blijven de ervaringen niet beperkt tot bord en glas. Welkom dus op een kruispunt van nieuwe smaaksensaties, zintuigelijke prikkelingen en ontdekkingen waar nieuwe werelden voor u opengaan.
Het interieur is betoverend, overweldigend, gewoonweg anders. Als industrieel erfgoed biedt het een onbetwistbare meerwaarde. Een industrievloer, zware betonnen pijlers en balken, trechtermonden, hier voel je het zware labeur dat er jarenlang plaatsvond, labeur dat een meer dan symbolisch verlengstuk meekrijgt in de keuken. In de keuken niet één chef die de commando’s geeft, maar een geolied team waarvan iedereen verantwoordelijkheid draagt en zowel actief is in de warme of koude keuken, bij het voorgerecht of de desserts. Een symbolische wisselwerking waarbij elk onderdeel alle taken waarneemt.
De indeling boeit zonder meer, zware houten tafels langsheen de grote ramen en in de middenbeuk, opgevrolijkt met oude werktuigen. Langs de vaartzijde een lounge met meerdere kleine hoekjes, makkelijk privatiseerbaar, achteraan een ruimte voor een 40-tal personen, te gebruiken als zaaltje voor privé-initiatieven of familiefeesten, maar evenzeer geschikt als vergaderruimte. Afgeschermd achter dikke glaswanden, tussen enkele betonnen pijlers, de wijnkelder, zodat je toch nog de vele pareltjes kan bewonderen.
Interessant om weten is het feit dat de wijnen per glas van 12cl en per fles kunnen worden gedegusteerd. Tevens bestaat de mogelijkheid om de wijnen volgens een take away-formule mee naar huis te nemen en dit aan een aangepaste prijs. Het Enomatic-systeem met chipkaart, stelt de klanten in de mogelijkheid om de wijn in proefglas, 3cl, half glas, 6cl of glas van 12 cl te proeven, op deze manier kan zelfs een zeer persoonlijke degustatie worden georganiseerd.
Bij onze proeverij kozen we voor een gravlax met dillecrème en St Jacobsvruchten met witloof als voorgerecht en een Deense kabeljauw en fazant als hoofdgerecht. De huisgerookte gravlax werd met een keurig smeuïge dillecrème en leuk toastje gepresenteerd, terwijl de St Jacobsvruchten op een keurig gegaard bedje van witloof met romige hollandaise, verrijkt met Palm Tripel hop, werden aangeboden. Door de toevoeging van de Tripel hop kreeg het gerecht een leuk extra smaakaccent dat op subtiele wijze de bitterheid van het witloof versterkte, maar tegelijk het zilte van de St Jacobsvruchten volledig tot zijn recht liet komen. Keurig gepresenteerd en aangenaam evenwichtig van smaak.
Ook onze hoofdgerechten kregen een leuk delicaat smaakaccentje. De Deense kabeljauw mooi op vel gebakken kreeg het gezelschap van fijne hollandaisesaus en werd welig getooid met noordzeegarnalen. Een aangename smaakmaker met subtiele zilte accenten. De fazant op Brabantse wijze genoot volop van de knolselder en het mooi gebraiseerd witloof, maar genoot evenzeer van de Calvados die in de saus werd verwerkt. Globaal fijn evenwichtig, mooie smaakaccenten en leuke wijnsuggesties, een geheel waarmee Silo’s een uitgesproken verrijking van het Vlaams Brabantse culinair palet aanbiedt.
Silo’s – Leuvensesteenweg 350 – 3190 Boortmeerbeek
Tel 015 -51 11 11 – www.silos.be
Dagschotel 14€ met vast wekelijks patroon: maandag gevogelte, dinsdag vis, woensdag pasta, donderdag vlees en vrijdag vis. Lunch: voorgerecht, hoofdgerecht en koffie €25.
Zaterdagmiddag en zondag gesloten.
Culinaire commentaren
Tasted4you: gehuisvest in industrieel erfgoed
lounge en eetzaal vloeien in elkaar
subtiele smaakaccenten
wijnen per glas.