Het was allerminst een verrassing dat de jonge beloftevolle chef Alexandre Dionisio in 2011 een Michelin kreeg toebedeeld. Hij had zich immers tijdens zijn verblijf in restaurant Comme chez Soi van Pierre Wijnants als tijdens zijn verblijf in restaurant Sea Grill van Yves Mattagne, opgeworpen als een nauwgezette en gepassioneerde chef die creativiteit en inventiviteit koppelde aan nauwkeurig gerespecteerde gaartijden en respect voor de eigenheden van natuurlijke producten.
De Michelinster amper enkele maanden na de opening van een eigen zaak leek de weg te effenen naar een beloftevolle toekomst. Net als de natuur, kennen topchefs soms onverwachte wisselvalligheden en Alexandre verraste iedereen eind november 2014 toen hij zijn stoof doofde in zijn restaurant in de Zuidstraat en met zijn team op avontuur trok naar het spetterende en nieuwe restaurant van Serge Livine, nl. Villa in the Sky en zusterrestaurant dus van de beroemde Villa Lorraine. Dit restaurant ligt op de top van de IT-tower op de Louisalaan en biedt vanop de 25ste verdieping van de toren een indrukwekkend panorama van Brussel.
Voor de eigenaar een absolute opsteker vermits het nieuwe etablissement meteen met een ster kon pronken. Het decor van het restaurant is uniek, geen traditionele muren of intieme plekjes maar gewoonweg een groot aquarium met glazen wanden plus twee terrassen die vooral de durvers uitdagen. De open keuken van Villa in the Sky biedt een perfect zicht op de bezigheden van het keukenteam en heeft bij momenten meer weg van een drukke bijenzwerm dan wel van een topkeuken. Dat Alexandre zijn ster meenam is logisch gezien deze aan de chef en niet aan het restaurant worden toegekend. De nieuwe locatie is Alexandre niet naar het hoofd gestegen, integendeel heeft de jonge chef zich verder ontwikkeld en zorgt hij voor decoratieve bereidingen van nauwkeurig geselecteerde topingrediënten die hij met de nodige precisie weet om te vormen tot leuke en smaakvolle gerechten. De 2de ster die hem eind november 2015 werd toegewezen is een absolute bekroning. Voor hem is dit geen einddoel maar wel een tussenstap naar mogelijk een nog grotere erkenning.
Alexandre Dionisio kreeg dit jaar de eer om de selectie van de Cru Bourgeois wijnen 2013 op gastronomische wijze te omkaderen. Als introducerende hapjes serveerde hij een toastje van ansjovis en sla, een leuke en frisse zilte creatie boordevol smaak. Het torentje van ganzenlever en pseudo kaviaar bracht de smaakpapillen figuurlijk in hogere regionen.
Bij de Château Fontis 2011 Médoc met subtiele accenten van chocolade, fris en kleurvast, serveerde Alexandre een Jambon van Rubia Galliera met een cremeux van aardappel, truffelsnippers en subtiele toetsen van hazelnootsap. Het hoofdgerecht, een Black Angus filet met garnituur van spruitjes, wortelen, amandelen, gekonfijte aardappel en bigaradesaus werd een kleurige, decoratieve creatie, een absoluut kunstwerkje op zich. Zeer lekker, mooi evenwichtig en succulente smaaktoetsen die op schitterende wijze door de Château Petit Bocq 2010, Saint-Estèphe werd ondersteund. Ook de Choco Villa, een huiscreatie van chocolade bood een uitgelezen smaakplatform samen met de Château de Gironville 2009, Haut-Médoc. Globaal een denderende smaakrijkdom met hoogstaande decoratieve accenten en innovatieve presentaties.
Villa in the Sky – Louizalaan 480 – 1050 Brusel
Tel 02-644 09 14 – www.lavillainthesky.be
Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag.
Het enige negatieve aspect van de Villa in the Sky is de moeilijke toegankelijkheid van het retaurant. De IT-toren biedt weliswaar een lift tot de 23ste verdieping, maar gasten moeten de 2 hoogste verdiepingen met de trap beklimmen. Positief hierbij is het feit dat de website van het restaurant dit probleem duidelijk weergeeft en de klanten waarschuwt dat het voor minder valide bezoekers moeilijk toegankelijk is.
Culinaire commentaren:
Tasted4you: 4 minutes
uniek panoramisch uitzicht
succulente bereidingen, fris en speels
gerechten worden decoratieve kustwerkjes
uitgesproken smaakfestival
Michelin; 2 sterren en 2 rode bestekken
102m hoog, uitzicht over Brussel
mix van creativiteit en raffinement
verrassende smaken en texturen
GaultMillau: 17/20
doordachte mise en scene van Serge Litvine
heerlijke, eerlijke en acurate gerechten
smaakbommen
Delta : 1 koksmuts
luchtige versie van Villa Lorraine
leuke smaakcombinaties
moderne, inventieve keuken
edele kwaliteitsproducten