Restaurant La Source – Lanaken

Relais & Chateaux La Butte aux Bois te Lanaken investeert in een nog kwaliteitsvollere gastbeleving. Met een investering in 20 nieuwe hotelkamers met natuurzicht, een nieuwe faciliteit voor het gelauwerde Wellness Center “Aquamarijn” en een splinternieuwe ontvangstruimte in het hoofdgebouw wordt het niveau opnieuw hoger getild. De uitvoering van het project werd in januari aangevangen en zal in de lente van 2017 afronden.

La Butte aux Bois is een viersterrenhotel van 40 kamers dat ook sterrenrestaurant La Source (1 Michelinster, 17/20 GaultMillau) en Wellness Center Aquamarijn (Beste Wellness van België in 2014) huist. Het landgoed van 12 hectare is bovendien gelegen in een bosrijke omgeving aan de rand van het Nationale Park Hoge Kempen. In een jubileumjaar met het 90-jarig bestaan van het manoir, het hoofdgebouw van het landgoed, het 30-jarig bestaan van La Butte aux Bois alsook het 20-jarig jubileum van Aquamarijn wordt er uitgepakt met forse investeringsplannen.

Bij een feestjaar hoort een gepaste culinaire omlijsting. Van dinsdag tot en met vrijdag kan men in restaurant La Source terecht van La Butte aux Bois, het ganse jaar genieten van een jubileumlunch onder het motto ‘Back to the Future’.

30 jaar gelden zwaaide Frans van Meeuwen als eerste de scepter in de keuken van la Butte aux Bois. Tegenwoordig is Frans uitgever van het Foodie Magazine ‘Passion Hi’. De scepter in La Source is thans in handen van Ralf Berendsen die voor deze jubileumlunch teruggaat in de tijd en het menu van 30 jaar geleden in een hedendaags jasje steekt. Vanzelfsprekend zal de jubileumlunch net als indertijd aan de seizoenen worden aangepast.

Het startmenu bestaat uit fingerfood en amuses, Holstein rund Rossini met truffel, ganzenlever en aardpeer en wordt gevolgd door zeetong Meunière met citroen, champignons, prei en miso. Als afsluiter de poire ‘Belle Hélène’ met chocolade, bruine boter en vanille. De prijs van dit menu bedraagt 49.5€. Als feestelijk aperitief bij deze lunch serveert La Source een glas champagne René Bouché – blanc des blancs aan 5€, de prijs van toen.

Wij genoten alvast van een voorproefje met heerlijke gegaard Holstein rund en succulente ganzenlever waarbij de truffel zonder meer de smaakpapillen inpalmde. De zeetong Meunière bleef heerlijk zilt terwijl prei en miso de vis op perfecte wijze escorteerden. Zoetebekken worden met de poire Belle Hélène op hun wenken bediend en kunnen heerlijk wegdromen met deze Franse klassieker. Een aanrader die je niet mag missen.

Als super extraatje is er op zondag 26 juni een dubbel lustrum en dubbel feest waarbij sterrenchefs Ralf Berendsen, La Source, en Koen Somers, De Kristallijn Genk, een unieke lunch serveren. Beide sterrenchefs staan in 2016 immers vijf jaar achter het fornuis en serveren een uitzonderlijke vijf gangen lunch, elke gang bestaat uit 2 signatuurgerechtjes, één van elke chef.

Op het menu zomerse mondvermaakjes met champagne aperitief. Hamachi, Koen met radijs, komkommer en pickels, Ralf met sushi-style, komkommer en dashi rijst. Zeebaars, Koen met schelpjes, jasmijn rijst, pinda en Thaise curry, Ralf met kokkels, rettich, passievrucht en miso. Langoustine, Koen met varkensnek, tomaat, ricotta en basilicum, Ralf met tandoori masala, citroengras en kokos. Kalf, Koen met diverse bereidingen, artisjok, doperwten en zwarte olijf, Ralf met asperges, morilles, graantjes, selderij en dragon. Dessert: Koen met chocolade 72%, framboos, roomkaas en pistache, Ralf met salade Waldorf. Afsluiten met mokka met zomer en friandises. Prijs 125€ per persoon inclusief Champagne aperitief, waters en mokka.

Restaurant La Source – Paalsteenlaan 90 – 3620 Lanaken

Tel 089-73 97 77 – www.restaurantlasource.be

Gesloten zaterdagmiddag, zondag en maandag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

succulente gerechten

decoratieve presentaties

verrassende aroma’s

heerlijke smaaktoetsen

Michelin:       1 ster – 3 rode bestekken

elegant tafelen in een landhuis

weloverwogen gebruik van nieuwe technieken

mooie bron van delicatessen

GaultMillau:  17/20

klassieke basiskeuken

hedendaagse en persoonlijke creaties

creaties met complexe smaken

Delta:             2 koksmutsen

ambitierijke bereidingen

wijnkelder van meer dan 400 klinkende namen

heel fijne tafel