Reynac, pineau des Charentes

Het merk Reynac, in 1969 gelanceerd, behoort sinds de oprichting tot de groep H. Mounier en zorgde meteen voor een forse toename van de belangstelling en het verbruik van de Pineau des Charentes.

De naamgeving eindigend op “ac” sluit nauw aan bij de overige kwalitatieve producten uit de regio Charentes zoals Cognac, Jarnac, Mérignac, terwijl ‘rey’ verwijst naar een koninklijk – lees nobel- product. De betiteling kan dus als bode van de koning worden aanzien.

Het gamme Reynac omvat Pineau blanc; Pineau rosé, Pineau Vieux en Pineau extra vieux. De rosé wordt aangemaakt van Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Merlot druiven en krijgt een intense donkerde kleur mee. Hij ontwikkelt delicate aroma’s  van aalbessen en bramen en biedt in de mond een rijk palet van rode vruchten met uitgesproken aanwezigheid van cassis en kers.

De Pineau vieux wordt met dezelfde druivenrassen aangemaakt maar rijpte minstens 5 jaar op eik wat hem een mooie gele kleur met gouden en amberkleurige schitteringen meegeeft. Het frisse en elegante karakter in de neus, doorspekt van fijne houtaccenten, vanille, acaciahonig en noten, ontwikkelt in de mond een mooie harmonieuze souplesse met lange afdronk. Hierbij komen subtiele aroma’s van bloemen tot ontplooiing.

Pineau extra vieux, rijpte meerdere jaren en ontplooit in de fles een leuke gele kleur met koperkleurige reflecties. In de neus overduidelijke aroma’s van gedroogd fruit. In de mond veeleer accenten van verse noten, amandelen, terwijl bij de lange afdronk een aantal aangename toetsen opduiken die we eveneens terugvinden in zoetere wijnen zoals oude Banuyls, tawny port, Madeira en Marsala. Pineau extra vieux is een perfecte compagnon bij Roquefort of Bleu d’Auvergne en vanzelfsprekend een uitmuntend aperitief.

Op de proeftafel:

Pineau des Charentes – Reynac blanc

Aangemaakt van druivenrassen zoals Ugni blanc, Folle Blanche en Colombard, zorgt de rijping op hout voor een leuke gele brillante kleur met overvloedige gouden schitteringen. Fruitig en toch delicaat zorgt hij voor een erg aangename zachte sensatie met mooi evenwicht. Het aroma straalt de smaak uit van verse druiven die rijpten in volle zon, terwijl hij bij de afdronk een aroma van subtiel gedroogde linde vrijgeeft.

Reynac blanc moet fris worden geserveerd hetzij als aperitief maar pas ook in cocktails en vormt een leuke compagnon bij gebakken sint-jacobsvruchten maar is een even attente bondgenoot bij ganzenlever.

Gerijpt gedurende 24 maanden, een tijdspanne van 18 maanden is noodzakelijk om de appellatie te mogen dragen, wordt hij bij voorkeur geserveerd tussen 8-10°C met een alc vol van 17°. Zijn leuke kleur geeft onder deze condities een fruitig aroma van noten en amandelen met summiere accenten van citrusvruchten. In de mond ontwikkelt zich een leuk aroma van verse druiven en gedroogde linde.