Rueda: Copaboca

Bodega Copaboca ligt in de Spaanse Rueda, een wijngebied in opkomst met zijn eigen Denominación de Origen (DO). De wijngaarden bevinden zich in het natuurgebied ‘Vega del Duero-Riberas de Castronuño’. Er wordt duurzaam en met respect voor de natuur gewerkt, waardoor de wijnen van Copaboca het label ‘Marca Natural’ (Groene Wijn) mogen dragen.

Afrikaanse trekvogels op weg naar meer noordelijk gelegen gebieden vinden in het natuurpark een rustige oase en dragen bij tot een natuurlijke bestuiving van de omringende wijngaarden. In deze omstandigheden is het vrij natuurlijk dat de teelt zich toespitst op regionale ranken zoals de Verdejo en de Viura. De aanwezigheid van Sauvignon Blanc is anderzijds een must gezien collega’s wijnbouwers het ras aanwenden om de regionale Verdejo onder de aandacht te brengen, facet dat vanzelfsprekend ook voor de Copaboca-wijnen een rol speelt.

Copaboca beschikt over ruim 120 ha wijngaarden die in een rivierbedding van de Duero genieten van een zanderige en klei ondergrond met voldoende vochtigheid, wijngaarden die anderzijds onderhevig zijn aan een continentaal klimaat met koude winters en behoorlijk hete zomers waardoor de Verdejo-druif er optimaal rendeert. De nachtelijke oogst en rijping in inox tanks geeft de wijnen alvast een leuke frisse toets doorspekt met fruitige toetsen en een aromatische Verdejo als eindresultaat.

Op de proeftafel:

Gorgorito 2015:

Deze 100% Verdejo-wijn is op een ecologische manier tot stand gekomen, de druiven zijn afkomstig van de hoogstgelegen wijngaarden die niet voor niets als vlaggenschip borg staan voor de bekendheid van de gelijknamige bodega. Hij rijpte na nachtelijke oogst, eerste persing, koude maceratie en thermogereguleerde fermentatie in inox vaten. Hij heeft 13% alc. vol., biedt 5.5g/l aciditeit en 1.5g/l aan suikerresidu.

In het glas krijgen we een leuke strogele mantel die in de neus openbloeit met kruidige en frisse aroma’s waarbij accenten van witte bloesem, hint van kruisbessen en toetsen van tropisch fruit zich aansluiten.

In de mond een mooie aanzet met een prettig zuurtje, accenten van kruisbessen, en leuke frisheid, mooi droog en subtiele interventies van de fijne aciditeit. Mooi evenwichtig bekoort hij het ganse smaakpalet met subtiele vleugjes van groene appel, maar ook de traditionele anijsachtige hints zijn nooit veraf. Wijn met een aangename lange afdronk.

Zorgt bij een tempratuur van 6-7° C voor een leuke pairing met vis, uiteenlopende pastagerechten maar vergezelt op krachtige wijze bereidingen uit de oosterse keuken zoals tandoori en sichuangerechten.