Rueda: Menade

De familie Sanz is sinds het begin van de 19de eeuw actief in de landbouw en de wijnbouw en teert momenteel op de 6de generatie die in 2005 het ‘menade’ project opstartte.

Dit project bouwt een natuurlijke organische wijnbouw uit waarbij we aan de ingang van de wijnkelder een grote botanische tuin terugvinden waar allerlei kruiden groeien die met hun geurige bloemen insecten aantrekken en zo voor een natuurlijke bestuiving zorgen. Opmerkelijk in deze tuin zijn een aantal grote mobiele wagens met kruiden, bomen en bloemen die in de lente op verschillende plaatsen in de wijngaarden worden opgesteld. Deze ‘bamboeflowers’ fungeren als insectenhotels en zorgen voor een verrassend resultaat.

Menade beschikt over ruim 200 ha wijngaarden, de oudste zijn ruim 30 ha groot en bestaan uit pre-phylloxerie ranken, de overige 170 hectaren hebben ranken tussen 18 en 30 jaar oud. De ondergrond is meestal een mix van zand en klei met graves waardoor de wortels voldoende vochtigheid meekrijgen. Er werd gekozen voor een natuurlijke begroeiing tussen de rankenrijen om een evenwicht tussen fauna en wijngaarden te bereiken.

De oogst gebeurt op drie verschillende manier, vooreerst is er de groene oogst die volledig manueel plaatsvindt tijdens de dag, er is een machinale oogst van bepaalde percelen en ten slotte is er eveneens een nachtelijke machinale oogst. Elk procedé  wordt afgestemd op de wijnen die worden gemaakt. Ongeacht het gekozen oogsttype zijn er nauwgezette controles, maceratie en fermentatie vindt plaats in inoxvaten met toevoeging van natuurlijke gist bij een temperatuur van 18 tot 22 ° C. De tanks hebben diverse capaciteiten zodat de rijping precies kan worden afgestemd op de grootte van de percelen en het beoogde eindresultaat. Ook de duur van de rijping is afhankelijk van het type wijn. Enkel voor de V3-wijnen , afkomstig van de oudste wijnranken is er na de rijping on lies, een extra rijping van minstens 8 maand op Amerikaanse eiken vaten.

Op de proeftafel:

Verdejo 2015:

Een 100% Verdejo wijn en mix van de drie oogsttypes. Maceratie en fermentatie in inox vaten met toevoeging van natuurlijke gist. Heeft in het glas een heldergele kleur met groene reflecties. In de neus leuke minerale aroma’s aangevuld met delicate toetsen van laurier, venkel en aromatische planten zoals tijm.

In de mond een droge aanzet maar mooi evenwichtig met delicate bittere toetsen, volrond waarbij de subtiele aciditeit zorgt voor een lange en elegante afdronk.

Deze wijn fungeert als het uitgesproken vlaggenschip van het wijnhuis Menade.

Sauvignon blanc 2015:

100% Sauvignon wijn met oogst volgens de drie gekende methodes. Om de aroma’s te optimaliseren is hier vooral de nachtelijke oogst een belangrijk element.

Heldere gele kleur met gouden glinsteringen. Geeft in de neus intense en complexe aroma’s met duidelijke accenten van munt, selderij, basilicum en meer subtiele toetsen van mandarijn en tangerines.

In de mond een mooi volronde en fruitige wijn met delicate toetsen van papaya en passievruchten. Iets minder complex dan in de neus hoewel de wijn een mooie structuur behoudt.

V3 Verdejo viñas viejas:

100% Verdejo afkomstig van erg oude wijnranken uit 18 geselecteerde percelen met uitsluitend manuele oogst.

Na persing gaat de most in vaten van 500 l van Franse eik met ouderdom van 1 tot 6 jaar en wordt samengevoegd met wilde gist. Batonnage en rijping on lies gedurende minstens 8 maand. Clarificatie met bentonite, koude stabilisatie en eventueel lichte filtering voor het bottelen, de filtering is afhankelijk van millésime tot millésime.

In het glas een stevige gele mantel opgevrolijkt door gouden reflecties. In de neus bloeien de minerale accenten onmiddellijk open en worden gemengd met toetsen van tijm en licht gerookt fruit. Duidelijke kruidige toetsen van tijm, laurier en venkel.

Rijke volumineuze wijn in de mond met frisse eindtoetsen. Leuke elegantie bij de afdronk.

Dulce:

100% Sauvignon blanc van manuele oogst. Na maceratie wordt de fermentatie afgebroken waardoor de most 60 tot 80 g suikerresidu per liter bevat. Na clarificatie en natuurlijk koude stabilisatie is er een filtering voor het bottelen.

In het glas goudkleurig met bleke reflecties. In de neus exotisch fruitige toetsen, soms behoorlijk zoet zoals peren in siroop. De zoete toetsen komen ook in de mond tot uiting, terwijl de natuurlijke aciditeit voor enige frisheid zorgt. Mooie stevige afdronk.