Rueda – slot – Marques de Caceres

De bodega Marques de Caceres werd in 1970 opgericht door Enrique Forner en richtte zich voornamelijk op de wijnproductie in de regio Rioja. Met deze nieuwe kelder beantwoordde hij aan familiale verzuchtingen die sinds 1925 aanwezig waren, datum waarop de familie belangrijke participaties nam in de wijnbouwexploitaties. Voor de oprichting van de nieuwe kelder had hij reeds heel wat ervaring opgedaan o.m. via Château de Burdeos. De groep staat momenteel onder leiding van zijn dochter Christina.

Het is pas in 2014 dat Marques de Caceres opduikt in de wijnregio Rueda, het domein van 125 ha krijgt een hypermoderne chai en technologisch hoogstaande infrastructuur. Het is immers de bedoeling om de particulariteiten van de Verdejo-druif en bij uitbreiding ook de Sauvignon blanc-druif te optimaliseren en tot de productie van hoogstaande kwalitatieve wijnen te komen. Net als de andere wijnen van de groep wil men ook de productie van de Rueda-wijnen een eigen significante stijl meegeven.

Het domein Rueda ligt op zowat 750m hoogte op een ondergrond van graves, kiezel, leem en zanderige residuen waardoor een behoorlijke drainage plaatsvindt en de diepere wortels eveneens voldoende water krijgen, anderzijds geniet het domein van een continentaal klimaat. De wijngaarden Marques de Caceres in Rueda bestaan uit twee plods, La Seca,22 ha, en Serrada 102ha, en zorgen voor de productie van Verdejo, Sauvgingon Blanc en Viura.

Op de proeftafel:

Marques de Caceres 2015:

De verantwoorde landbouwmethodes die in La Seca en Serrada worden gebruikt geven een opbrengst van 6800kg/ha of 48hl/ha. Een selectieve nachtelijke oogst zorgt ervoor dat aroma’s en de frisheid optimaal bewaard blijven met nobele eindproducten als resultaat. Na een eerste persing volgt een koude maceratie, de most ondergaat een aantal kwalitatieve controles vooraleer tot fermentatie on lies met gecontroleerde temperatuur wordt overgegaan. De wijn blijft in inoxtanks on lies tot de stabilisatie en botteling.

In het glas een mooie gele mantel met variabele groene glinsteringen die hem extra aantrekkingskracht geven. In de neus leuke frisse en aromatische toetsen met subtiele hints van citrusvruchten en enkele minerale accenten.

In de mond levendig en volrond met fruitige accenten en hints van groene appel. Karaktervolle wijn met leuke, lange afdronk. Past bij meerdere gerechten maar moet wel behoorlijk fris, 6-8° C worden geserveerd.

Sauvignon blanc 2014

Op de beide plateaus in Rueda heeft Marques de Caceres in totaal 16 ha Sauvignon Blanc die volgens verantwoorde landbouwmethodes wordt geteeld. Er is een opbrengst van 5800 kg/ha goed voor 40.5 hl/ha en de bessen vertonen voldoende kwaliteit en maturiteit voor de aanmaak van een elegante en delicate wijn van grote klasse. De oenologen achter deze 100% Sauvignon Blanc zijn Carmen Blanco en Fernando Goméz.

De nachtelijke machinale oogst zorgt voor de aanvoer van frisse bessen met optimale aroma’s zonder enig spoor van oxydatie. Deze extreme sanitaire kwaliteit laat een snelle persing toe met koude maceratie en selectie van de beste most na een eerste persing. De fermentatie on lies gebeurt in inox thermogereguleerde tanks bij een temperatuur van 15 tot 17° C. Voor de eindrijping blijven de sappen in inoxtanks on lies bewaard tot op het ogenblik van de stabilisatie en botteling.

Mooie gele, glanzende en briljante mantel. In de neus krijgen we intense aroma’s van tropisch fruit, witte bloemen en fijne hints van steenvruchten o.m. perzik en abrikoos. In de mond volrond met elegante toetsen, leuke structuur en fruitige hints bij de afdronk. Ideale serveertemperatuur 6 -8 ° C.