Rueda: Valdecuevas

De familie Martin is sinds meer dan 72 jaar actief in de landbouw in de Rueda-regio waarbij ze diverse basisingrediënten leverde aan de retail, inzonderheid de gastronomische sector.

In 2008 startte de derde generatie een gloednieuw concept op waarbij ze gelovend in de kwaliteit van het eindproduct, enerzijds een productiecel voor olijfolie uitbouwde en anderzijds een wijnhuis introduceert.

De meer dan 100 hectaren wijngaarden van de familie liggen in de zogeheten ‘gouden driehoek’ van Rueda op een hoogte van 800 m wat hen duidelijk eigen accenten aanmeet en voor leuke productieschema’s zorgt. In hun wijnen probeert deze generatie de unieke ondergrond optimaal te integreren en te accentueren, maar wil de wijnen gepersonaliseerde eigen en karakteristieke toetsen meegeven.

Op de proeftafel:

Als vlaggenschip van de het wijnhuis fungeert een driemaster van wijnen bestaande uit de Valdecuevas Verdejo, Valdecuevas fermendad barrica en Valdecuevas Verdejo cuvée.

Valdecuevas Verdejo:

100% Verdejo-druif volgens klassiek patroon aangemaakt van druiven van oudere en dus minder productieve wijnranken. Deze wijngaarden genieten van een grotere hoeveelheid keien in de ondergrond waar de natuurlijke maturatie meer inhoud krijgt en zorgt voor een mooi evenwicht.

Geel-groenachtig in het glas met levendige schitteringen, krijgen we in de neus mooie accenten van steenfruit zoals perzik en abrikoos. Leuke aromatische intensiteit met toetsen van fleurige venkel.

In de mond volrond en intens met leuke aciditeit die een stevig karakter uitstraalt met fijne evenwichtige balans

Valdecuevas Verdejo fermendad barrica:

Eveneens een wijn van 100% Verdejo-druif, de bessen worden geselecteerd waarbij de keuze valt op optimaal rijpe trossen en uitgesproken aromatische toets.

De fermentatie gebeurt in vaten van Franse eik met toevoeging van fijne granen en natuurlijke gist. Rijpt gedurende 7 maand on lies met een dagelijkse batonnage.

Heldere, briljante gele kleur met leuke gouden glinsteringen. In de neus mooie kruidige toetsen en accenten van vanille met subtiele accenten van geroosterd brood, afgewisseld met fruitige input en delicate toetsen van anijs.

Karaktervol en volrond in de mond met aangename aciditeit die bij de afdronk mooie frisse accenten in petto heeft.

Valdecuevas Verdejo cuvée:

Geselecteerde Verdejo druiven waarvan de most aanvankelijk fermenteert in micro tanks en nadien verder rijpen in eiken vaten. Hierdoor komen unieke aroma’s vrij die zich mooi geconcentreerd, mengen met de intense houtaccenten eigen aan eiken vaten.

Stevige en helder gele kleur in het glas met delicate lichtgroene reflecties.  In de neus ontwikkelen zich intense en complexe aroma’s van rijp wit fruit met elegante minerale toetsen en enkele subtiele kruidige en fijngerookte accenten.

Volrond en licht vettig in de mond, met zijdeachtig gevoel dat vrij snel een stevige balans met fruitige toetsen uitstraalt. Bij de afdronk worden de smaakpapillen verwend met delicate minerale toetsen en subtiele gerookte accenten.

Met DiWine Frizzante en Flor Innata Verdejo, biedt het wijnhuis Valdecuevas twee wijnen die het als ‘casual wijnen’ definieert.

DiWine Frizzante:

Aangemaakt op basis van most van gedeeltelijk gefermenteerde druiven waarbij de fermentatie vroegtijdig wordt afgebroken. Het resultaat is een aangename en frisse wijn met leuke bubbels.

Geelgroene mantel die in de neus zorgt voor aroma’s van witte bloemen, frisse toetsen van sinaasappel en accenten van groen fruit met diepe achterliggende exotische toetsen.

In de mond een leuke ronde frisheid veroorzaakt door de natuurlijke suikers die mooi in evenwicht gaan met de subtiele aciditeit.

Flor Innata Verdejo:

Een assemblage van rijpe druiven afkomstig van meerdere percelen die minder dan 4 km van de chai liggen. Een perfecte mix van klassieke en moderne geteelde Verdejo ranken maar toch zorgen voor leuke accenten van tropisch fruit aangevuld door een hoge aromatische intensiteit.

Leuke geelgroene mantel, in de neus een olfatorische intensiteit met frisse toetsen van witte bloemen, sinaasappel en groen fruit dat exotische toetsen toevoegt. In de mond een rijk en fris smaakpalet, volrond met leuke evenwicht tussen de aciditeit en de natuurlijke suikers.