De Sirha Innovation Awards bekronen de beste producten, apparatuur, uitrusting en nieuwe technologieën van het jaar in de horeca en voedingsindustrie. Na het doornemen van meer dan 270 dossiers heeft de jury – bestaande uit chefs, banketbakkers, traiteurs, journalisten en voedingsexperts – de 38 meest veelbelovende innovaties op de markt geselecteerd. In de aanloop naar het eindoordeel werden de genomineerden opgeroepen voor de Grote Hoorzitting van de Sirha Innovation Awards op donderdag 15 december. Daar kregen ze de kans om hun dossier mondeling te verdedigen, om hun product te laten proeven of hun materiaal voor te stellen.
Maak kennis met de 12 Sirha Innovation Awards 2023. Deze laureaten exposeren op Sirha Lyon, centraal in de ruimte Sirha Innovations, gedurende 5 dagen, van 19 tot 23 januari. De projecteigenaars worden op hun beurt bekroond op 19 januari om 17 uur op het podium van het Sirha Food Forum.
DE LAUREATEN : ‘PRODUCTEN – DRANK – INGREDIËNTEN’
De jury beoordeelt de smaak, de voedingswaarde, de basis- en extra verpakking en het design, het MVO- profiel, de prijs, de eenvoudige verwerkbaarheid en ook de originaliteit van het product.
Groene kikkererwten – BONDUELLE: Bonduelle komt innoverend uit de hoek met een volledig nieuwe benadering van de kikkererwt die doorgaans in gedroogde en bruine vorm wordt gegeten. De groene en verse kikkererwt werpt zich nu op als een alternatief voor dierlijke eiwitten, minder vet en verzadigend.
Iberische ham van lam, Salt’N’Lamb – COOK2COOK: Cook2Cook onthult de gloednieuwe Iberische ham van lam, Salt’N’Lamb. Afkomstig van schapen die via verantwoorde begrazing zijn gefokt en zonder toevoeging van nitrieten, nitraten en suiker.
Biologisch gefermenteerde groenten, vers en niet-gepasteuriseerd – LABO DUMOULIN: In de strijd tegen de overindustrialisering van maaltijden heeft Labo Dumoulin een nieuw gamma ontwikkeld van 5 mixen van gefermenteerde lokale groeten afkomstig uit de biologische landbouw. Deze producten, die traditionele knowhow combineren met innovatie, worden uitsluitend op basis van seizoensgroenten samengesteld.
Tadoka – NOROHY: Norohy stelt voor: de allereerste smeltbare portie vaste vanille. Tadoka heeft de vorm van een edelsteen en bevat vanilleconcentraat, cacaoboter, vanillebonen uit Madagaskar en Papoea en ook uitgeschepte vanillezaadjes.
Geroosterde camelina-olie ‘Signé Caméline’ – OLIMEGA: Gemaakt op basis van camelinaplanten, gezond en milieuvriendelijk: deze nieuwe voedingsolie profileert zich als alternatief voor sesamolie. Een frisse en lichte olie die perfect past bij een diversiteit aan schotels, zowel thuis als op restaurant.
DE LAUREATEN : ‘APPARATUUR EN UITRUSTING’
De jury beoordeelt het gemak en de kosten van implementatie, het verantwoorde karakter en de recycleerbaarheid, de onderhoudskosten, de ergonomie en het gebruikscomfort, en natuurlijk ook het design van de apparatuur.
Brum’Tech – ALVENE: Dankzij het intelligente en autonome waterrecyclagesysteem is de afzuigkap Brum’Tech het meest energiezuinige product van het op de markt beschikbare gamma. De professionals uit de horeca kunnen met deze afzuigkap hun waterverbruik fors verminderen – en dus besparen – en hun impact op de planeet verkleinen.
ARI.O – ANGELO PO: De snelle en multifunctionele gemengde cel (warm en koud) ARI.O past zich aan de behoeften van de professionals aan. Langzaam garen, regenereren, warm houden, rijzen, gecontroleerd fermenteren, drogen, pasteuriseren,… Dit polyvalente systeem wil voedselbereiding op radicale wijze veranderen, onder meer door de hoeveelheid voedingsafval te verminderen.
Onderkast – ODIC: Het nieuwe, milieuvriendelijke gamma koelonderkasten van Odic werd volledig ontworpen om de impact op het milieu drastisch te verminderen, van de eerste schets tot de commercialisering.
Chocoladekast ‘CRIOLLA’ – PAVAILLER: Uniek op de markt en ontwikkeld samen met de ‘Meilleur Ouvrier de France’ chocolatier-banketbakker Frédéric Hawecker: de chocoladekast ‘CRIOLLA’ voor een complete controle over de chocoladeproductie. De kast maakt het bijvoorbeeld mogelijk om producten op te warmen zonder risico op kwaliteitsvermindering. Ze kan ook tijdens de productie worden gebruikt als smelterij voor het smelten of mouleren/samenvoegen van chocolade.
Het procedé ‘Coldway Technologies’ – SOFRIGAM: Met Coldway Technologies kunnen de vakmensen warmtegevoelige producten in alle rust transporteren. Deze innovatieve en milieubewuste oplossing werkt uitermate precies en staat borg voor een probleemloze temperatuurinstelling, zelfs op de allerwarmste dagen.
DE LAUREATEN : ‘TECHNOLOGIEËN EN DIENSTEN VOOR DE HORECA EN DE VOEDINGSINDUSTRIE’
De jury beoordeelt de snelheid waarmee de gebruikers de technologie/dienst onder de knie kunnen krijgen, de functionaliteit en het gebruiksgemak, de tijdswinst, de personalisering, het vernieuwende karakter van de functies en tot slot de universaliteit van de betrokken systemen.
Milieu-index ‘L’eFFet Vert’ – MB PACK: De L’eFFet Vert is een index voor het beoordelen van de milieu-impact van verpakkingen op basis van 12 criteria tijdens de grondstofproductie, de fabricatie en bij het einde van de levenscyclus van het product. De professionals uit de horeca die zich willen engageren, kunnen vanaf nu heel bewust het ‘juiste product’ kiezen en verantwoord handelen.
TIPSI: De Tipsi-app wordt geïnstalleerd op betaalterminals en vergemakkelijkt het geven van fooien met je bankkaart en smartphone. Fooien moeten niet langer cash worden beheerd, alles is geautomatiseerd en elke werknemer krijgt direct wat hem of haar toekomt.