Sommelier of the year: provinciale resultaten

De provinciale winnaars ‘Sommelier of the Year’ zijn gekend. Voor de tiende maal organiseerde de firma MEYHUI, specialist voor de gedekte tafel, samen met FOODPRINT1819, jaarboek van de gastronomie in woord en beeld, en WINTERHALTER, marktleider voor professionele vaatwasmachines, de verkiezing van de “SOMMELIER OF THE YEAR”.

De verkiezing van de ‘Sommelier of the Year’ is geen wedstrijd, maar een erkenning van de beste sommelier van het jaar op het werkveld, die wordt bekroond voor zijn dagelijkse inzet en zijn professionalisme. We spreken dus niet over een wedstrijd maar wel over een verkiezing.

De kandidaten voldoen aan de volgende criteria: Werkzaam zijn in een Belgisch restaurant, Over vaktechnische bagage en beroepservaring beschikken, Over communicatieve en technische vaardigheden beschikken, De technische samenstelling van de wijnkaart beheersen, Garant staan voor een representatief wijnkaartbeheer en prijs/kwaliteitsverhouding.

De duizenden stemmers, zowel gastronomen als professionelen, hebben in totaal exact 51542 punten toegekend, en zo werden de provinciale winnaars verkozen. De winnaars worden vereeuwigd in het boek Foodprint1819 dat verschijnt in maart 2019 en zowel de provinciale winnaars als de overall winnaar ontvangen een prachtige trofee geschonken door de firma Meyhui en Schott Zwiesel.

De provinciale laureaten die met trots de titel mogen dragen van ‘Sommelier of the Year’ van hun provincie zijn: West-Vlaanderen: Kenzo LAUWEREINS | Vlass | Middelkerke; Oost-Vlaanderen: Robby BACCAERT | ‘t Korenaer | Nieuwkerken; Antwerpen : Jan KERCKHOFS | La Belle | Geel; Limburg: Sanne DIRX | Cuchara | Lommel; Vlaams Brabant : Jori VAN GINDERDEUREN | Brasserie Julie | Sint-Martens-Bodegem; Brussel : Panagiotis KOKALAS | Wine in the City | Jette; Namen : Antoine DUBOIS | Hostellerie Gilain | Sorinnes; Luik : Sylvia FAUCHET | Philippe Fauchet | Saint-Georges-sur-Meuse; Henegouwen : Bertrand FROMENT | L’Impératif – Au Domaine D’Arondeau Roucourt (Péruwez); Luxemburg: Aurélien PEX | Le Moulin Hideux | Noirefontaine en Waals Brabant : Domenico VITTO | Un Altro Mondo | Wavre

Uit deze provinciale laureaten wordt de “Sommelier of the year” gekozen door een culinaire jury samengesteld uit: de oud winnaars nationaal, de regionale winnaars van het jaar, Guido Francque, Joachim Boudens, Gido Vanimschoot, Frank Desmedt, Wim Van Assche, Marina Stoop, Baudouin Meyhui, Jan Buytaert en Peyo Lissarrague. Op 25 maart 2019 wordt op de feestelijke presentatie van Foodprint1819 te Gent in Flanders Expo de overall winnaar bekendgemaakt.