Het wijndomein van Jau kijkt terug op tien eeuwen geschiedenis, die teruggaat tot de 12e eeuw toen de abdij van Jau werd gesticht door cisterciënzer monniken. De ontwikkeling begon aan het einde van de 13e eeuw toen Antal II, bisschop van Elne, de monniken het landgoed Clairana en de waterrechten op de rivier Verdouble schonk. Ze noemden het landgoed naar de abdij – Jau – en bouwden de toren die vandaag de dag nog steeds trots op de rotswand staat. In die tijd diende hij als verdediging en uitkijktoren tegen aanvallen van de barbaarse piraten die de Roussillon teisterden. Op deze manier beschermd, kweekten de monniken van het landgoed wijnstokken en olijfbomen. Dankzij het mutageproces, dat voor meer stabiliteit zorgde, konden ze hun wijnen al snel naar heel Europa exporteren.
Van de 15e eeuw tot het einde van de 19e eeuw werd het landgoed beheerd door de familie Xopi. Een van de meest eminente leden was rector van de Universiteit van Parijs en hield de begrafenisoratie voor Louis XIV. Vanaf de 16e eeuw tot aan hun vertrek verrijkten de nieuwe gastheren het landgoed met een nieuwe activiteit, het kweken van zijderupsen. Het kasteel zelf werd gebouwd op initiatief van Catherine Xopi net na de Franse Revolutie.
Twee andere erfenissen uit deze periode zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven: de driehonderd jaar oude moerbeiboom die het embleem van Château de Jau is geworden en de gebouwen van de voormalige zijderupskwekerij. Deze herbergen nu een ruimte voor hedendaagse kunst. Hedendaagse kunst heeft altijd een speciale plaats gehad op het Château, bijvoorbeeld door kunstenaars te ontvangen en elke zomer een grote tentoonstelling te organiseren in de stichting.
Het landgoed ging over naar een Catalaanse familie uit Barcelona en vervolgens naar een familie van lokale wijnhandelaren, de Bourdouils. In 1973 kochten Jean en Bernard Dauré het landgoed: een logische stap, want zij hadden zelf een wijnhandel en kwamen uit een familie met een wijntraditie – hun overgrootvader was wijnmaker in Rivesaltes. Het duurde niet lang voordat ze begonnen met het herbeplanten en renoveren van het Château. Als visionairs startten de twee mannen in de jaren 1970 een bedrijf voor wijntoerisme en richtten ze een stichting voor hedendaagse kunst op.
Ze ontwikkelden ook een wijngaard in de Collioure appellatie, Les Clos de Paulilles, en vervolgens een wijngaard in Chili genaamd Las Niñas, ter ere van de allerlaatste generatie – allemaal vrouwen – van de familie Dauré.
Vandaag de dag hebben Bernards kinderen het beheer van het domein overgenomen, eerst Estelle en daarna haar broer Simon. Met hun beslissing om de wijngaard een ecologische richting op te sturen, volgen ze de lange traditie van het Domaine de Jau: voortbouwen op een rijk historisch en cultureel erfgoed om een innovatieve en welvarende toekomst te garanderen.
Je vindt de Château de Jau wijngaard in de uitlopers van de Corbières in de Agly vallei. Het beslaat ongeveer 100 hectare, omringd door 500 hectare garrigue, te midden van ongerepte landschappen van opvallende schoonheid. We hebben het voorrecht om alleen te zijn op deze oever van de Agly, een groot voordeel voor biologische landbouw. Simon benadrukt hierbij dat de wijngaard sinds 2018 wordt omgeschakeld naar biologische landbouw en sinds 2021 een biocertificaat bezit.
De vectoren van het engagement voor het behoud van het milieu en zijn biodiversiteit worden elk jaar diverser. Er werden een dertigtal bijenkorven geherintroduceerd in de wijngaard, een overeenkomst gesloten met een herder die elk jaar zijn kudde naar de wijngaarden brengt en een programma gelanceerd om bomen te planten, ze beschermen ook nauwgezet onze waterbronnen.
Als bedrijf op mensenmaat willen ze dat de mens centraal blijft staan. Sommige medewerkers kwamen zelfs op het domein wonen en delen de passie voor het land en de wens om wijnen van hoge kwaliteit te produceren. Creativiteit is altijd een van de fundamentele kwaliteiten geweest van Château de Jau, dat nooit heeft geaarzeld om risico’s te nemen op het gebied van marketing. Het is al meer dan 40 jaar een pionier op het gebied van wijntoerisme en heeft een van de eerste wijnrestaurants van het land opgericht.
Het restaurant biedt een aantal regionale specialiteiten die samengebracht met een aantal wijnen van het domein in een aanlokkelijk menu werden samengesmolten. Tijdens het seizoen wordt dit menu aangeboden aan 43€ samen met maar liefst 8 wijnproevertjes. Een voorbeeld van wijntoerisme dat tegelijk kunst, regionale specialiteiten en mooie wijnen combineert met een voor iedereen betaalbaar prijskaartje en je bovendien de kans biedt om ook van de uitbundige natuurlijke pracht te genieten.
Op de proeftafel:
Witte wijnen:
Jaja de Jau IGP Côtes de Gascogne – 100% Sauvignon
Een blend van verschillende terroirs uit het zuiden van Frankrijk. Mediterraan klimaat. De druiven wordt geoogst tijdens de koelste uren van de nacht om de kwaliteit van de bessen zoveel mogelijk te behouden. Rijping op lage temperatuur (14%) gevolgd door rijping op droesem. De rijping in vaten op fijne droesem biedt bescherming tegen zuurstof.
Smaaknotities: Limoengele kleur, intense neus met citrustonen en een levendige, dorstlessende smaak met een minerale afdronk. Ideaal als aperitief, bij witte visgerechten zoals ceviche.
Château de Jau Blanc AOP Côtes du Roussillon ORGANIC
Assemblage 50% Vermentino, 30% Grenache Blanc, 20% Maccabeu. Geteeld op leisteenhoudende mergel op de hellingen en klei-kalksteen op de vlakke delen grenzend aan de Agly. Mediterraan klimaat.
Vroeg in de ochtend geoogst, worden de verschillende druivensoorten apart gevinifieerd, waarbij een deel van de Grenache in vaten wordt gefermenteerd. Het mengen en bottelen vindt plaats in december. Rijping in vaten en vaten op fijne droesem, daarna gebotteld in onze kelder.
Lichtgouden kleur, hints van fruit en witte bloemen, rond, fris en complex in de mond in overeenstemming met de neus, met een licht vanilleachtige afdronk. Wijn-spijs combinatie: Gebakken vis, garnalen a la plancha.
Jaujau 1er blanc IGP Côtes Catalanes – 100% Grenache gris
Terroir: schistachtige mergel op de hellingen en klei-kalksteen op de vlakke stukken die aan de Agly grenzen. Mediterraan klimaat. Met de hand geplukt in de vroege ochtenduren en snel geperst. De eerste sappen worden gevinifieerd in vaten met regelmatige omroering van de droesem. Rijping: In vaten gedurende 12 maanden, daarna gebotteld in onze kelder.
Lichtgouden kleur, krachtige neus met tonen van gekookt wit fruit en vanille, rond en vlezig in de mond met minerale en florale tonen. Gastronomische combinatie: Sint-jakobsschelpen, gerookte zalm, gebakken witte vis.
Rosé wijnen
Jaja de Jau Rosé IGP Pays d’Oc – 100% Syrah
Terroir: een blend van verschillende terroirs uit het zuiden van Frankrijk. Mediterraan klimaat. Vinificatie: geoogst op de koelste momenten van de dag om de kwaliteit van de bessen zoveel mogelijk te behouden. Vinificatie waarbij traditionele en nieuwe technieken worden gecombineerd om de frisheid en fruitigheid te behouden. Rijping in roestvrijstalen vaten, daarna gebotteld in onze kelder.
Een kleur van rozenblaadjes, met een intense neus die wordt gekenmerkt door hints van grenadine (rode bes). In de mond biedt deze gastronomische wijn aroma’s van wrang rood fruit, met een verkwikkende afdronk van grapefruit. Culinair: tapenade van olijven, courgettebeignets, gegrilde vis.
Rode wijnen
AOP Côtes du Roussillon Villages Dandy
Assemblage 50% Syrah, 30% Grenache Noir, 10% Mourvèdre, 10% Carignan. Geteeld op slib- en kleigrond op de vlakke gebieden aan de rand van de Agly. Mediterraan klimaat.
Vinificatie: Strenge sortering van de trossen, traditionele vinificatie met ponsen en maceratie met koolzuur gedurende drie tot vier weken. Rijping in vaten.
Proeverij: Mooie diepe kleur. Mediterrane neus met tonen van rood fruit en specerijen. Een zonnige, evenwichtige wijn. Zeer goede lengte. Past bij in de oven geroosterd vlees, gebakken groenten.
Sans Sulfites AOP Côtes du Roussillon Villages
Druivensoort: 50% Syrah, 50% Grenache Noir. Terroir: schistachtige mergel op de hellingen en klei-kalksteen op de vlakke stukken die aan de Agly grenzen. Mediterraan klimaat.
Wijn zonder toegevoegde zwavel/sulfiet vereist een onberispelijke netheid in de kelder vanaf de aankomst van de oogst tot het bottelen. Geoogst op het hoogtepunt van rijpheid, traditionele vinificatie op lage temperatuur zonder toevoeging van So2 tijdens het vinificatieproces om de zuiverheid en glans van het fruit te versterken.
Robijnrode kleur met granaatkleurige accenten. In de neus tonen van garrigue, kruiden en rood fruit. Lange afdronk met subtiele hints van viooltjes. Wijn-spijscombinatie: entrecôte vigneronne, gestoofd lamsvlees, kazen
Er kan zich een lichte afzetting vormen op de bodem van de fles/glas. Deze afzetting is normaal als gevolg van “zachte” filtratie en heeft geen invloed op de smaak van de wijn of op je gezondheid.
Amante Gran Reserva Syrah – Mourvèdre ORGANIC
Assemblage 50% Syrah en 50% Mourvèdre, geteeld in de Apalta uitlopers, met klei-kalksteen, zand en vulkanisch gesteente bodems.
Proeverij : Mooie rode kleur met paarse tinten. Zeer expressieve aroma’s, met tonen van viooltjes en eucalyptus.
Zoete wijnen
Chez Jau AOP Muscat de Rivesaltes 50 cl
Druivensoort : 100% Muscat Petits Grains – Geproduceerd van onze beste wijnstokken in de uitlopers van de Corbières op zwarte schist.
De druiven worden rijp geoogst en direct geperst bij aankomst in de wijnmakerij. De alcoholische gisting vindt plaats bij lage temperatuur in roestvrijstalen vaten met temperatuurregeling. Het bijzondere aan deze wijn is “mutage” (het toevoegen van alcohol aan de most), waardoor het gistingsproces stopt. Het resultaat is een wijn met een natuurlijke zoetheid die afkomstig is van de suikers in de druiven die nog niet volledig zijn uitgegist. De wijn wordt in de lente gebotteld.
Smaaknotities: De kleur is schitterend goud. De neus verheerlijkt exotisch fruit, citrusvruchten en acaciahoning. Het gehemelte is vol en romig, met aroma’s van Williams peer en ander wit fruit. Ideaal op 10°C als aperitief, bij foies gras, Roquefort kaas, diepvriesdesserts, fruittaarten en brioches.