The Drink Alsace experience – culinair – Côté Cour – Colmar

De Alsacewijnen zijn onbetwistbaar de ambassadeurs bij uitstek van deze Franse regio. Dit neemt niet weg dat ook de regionale gastronomie en de streekproducten de vele bezoekers een permanente aantrekkingskracht voorschotelen.

De komende weken brengen we een aantal ontdekkingen van zowel individuele culinaire toppers en creaties als van sterrenzaken die net zoals bij ons, hun actviteitsveld verruimen en hun sterren laten doorstralen in zeer toegankeijke en alleszins sympathieke eethuisjes.

Onze eerste ankerplaats is Colmar, een stadje dat we eigenlijk graag als centraal punt van deze regio willen aanduiden maar dan komen we ongetwijfeld in aanvaring met de regionale hoofdplaats Straatsburg. Hoe dan ok de kleinschaligheid, authenticiteit en gastvrijheid van Colmar staan symbool voor de regio, eigenschappen die de stad destijds de vleiende titel ‘Venetië van de Elzas’ bezorgde. Als eerste halte Brasserie Côté Cour nabij de basiliek van Colmar. Deze exploitatie werd in juli 2011 aangekocht door het broederpaar Olivier & Emmanuel Nasti die de brasserie-bakkerij Côté Cour – Côté Four in januari 2012 heropende als een traditionele luxueuze Parijse brasserie. De bakkerij biedt allerhande soorten fijn gebak, maar de brasserie met aparte ingang, heeft een stijlvol en sfeervol karakter. Hier wordt een klassieke en traditionele keuken geserveerd met overduidelijke raakpunten naar de hedendaagse bereidingen terwijl de seizoenproducten allerminst over het hoofd worden gezien. Gasten hebben de keuze uit enkele menu’s, 19 tot 31€ en een overvloedige kaart. Klanten kunnen van deze menu’s genieten op het terras of in de karaktervolle eetzaal, beide bieden een 70-tal plaatsen aan. Voor kleine groepen zijn er twee salons, elk voor zowat 20 personen.

Bakkerij en brasserie staan olv Emmanuel Nasti, de sommelier van restaurant Chambard in Kaysersberg dat 2 Michelinsterren draagt en door zijn broer Olivier wordt gerund. Kok van dienst in brasserie Côté Cour is Christophe Heck. Tot de typische huisspecialiteiten behoren gastronomische bereidingen meestal voor twee personen die seizoengebonden zijn zoals een lamscarré met korst van verse kruiden, een hoevekip met rood label maar ook culinaire festivals. Jaarlijks wordt trouwens een 14-daagse van de fijnproevers georganiseerd waarop Olivier en Emmanuel hun vrienden en gasten aan het fornuis nodigen om samen de heerlijkste composities te bereiden.

Wij genoten bij onze degustatie van het menu ‘gourmand’ een 3-gangenmenu dat aan 31€ wordt aangeboden. Als proevertje bij het aperitief, een Grand Cru 2008 Pinot gris van het huis Josmeyer, werd een keurig en smaakvol mosselhapje aangeboden. Bij het voorgerecht serveerde Christophe een Gewürztraminer 200 van het Domaine Weinbach die een perfecte compagnon bleek bij deze huiscreatie, nl het perfecte ei, gegaard op 64°C op een bedje van groene asperges met fijne espuma van parmezaan en leuk gekruid slaatje van raketsla. Een mooi evenwichtig gerecht dat de smaakpapillen op delicate manier wist te verwennen.

Het hoofdgerecht werd een eendenborst, mooi rosé gehouden, met subtiel vetkorstje. De eend kreeg het gezelschap van witloof dat eerst werd gestoomd waarna het licht werd aangebakken, met sinaasappelsnippers. De wilde basmatirijst temperde de onstuimige smaakaccenten waardoor opnieuw een mooi organoleptisch evenwicht werd bereikt. Als compagnon een spetterende Pinot noir 14% alc Clos de la Faille 2011 van Albert Mann met leuke mineraliteit en accenten van rijp rood fruit met enkele subtiele houttoetsen bij de afdronk.

Het dessert werd een duo van appel- en rabarbertaart dat een Muscat 2011 van Albert Mann meekreeg, zoet, maar met mooie stevige kleur en toch voldoende finesse om de aroma’s van gedroogd fruit tot ontwikkeling te laten komen.

Côté Cour – rue St Martin 1 – F 68000 Colmar

Tel 333 8921 1918 – www.cotecour-cotefour.fr

Culinaire commentaren:

Tasted:           3 minutes

leuk interieur

vlotte bediening

inventieve gerechten

Michelin:       BIB-gourmand

2 bestekken

mooie aroma’s

GaultMillau:  1 muts

leuke, aantrekkelijke presentaties

fijne smaakpatronen