The Drink Alsace experience: wijndomein Wolfberger – 4

De eerste kelders van dit wijndomein in Eguisheim worden in 1902 gebouwd. De permanente evolutie van de wijnteelt in de vroege 20ste eeuw liet een vrij ongebonden coöperatieve samenwerking toe.

Midden de 20ste eeuw worden diverse regels en normen geactualiseerd en opgelegd en een nieuwe wet in 1976 zorgt voor duidelijke richtlijnen zodat ook de leden van de coöperatieve Wolfberger een duidelijke gedragslijn moeten uitstippelen. Ondertussen telt deze coöperatieve meer dan 450 leden en worden meer dan 1200 ha wijngaarden erdoor beheerd. Alles samen goed voor meer dan 13.000 percelen waarvan 80% nog steeds een manuele oogst kent, onder deze producenten worden maar liefst 15 van de 51 grand Crus uit de Alsace weergevonden. In de loop der jaren is Wolfberger trouwens een uitgesproken toonaangevende onderneming geworden zowel in Frankrijk als in de wereld. De jaarlijkse productie overschrijdt de 14 miljoen flessen waarvan ruim de helft traditionele wijnen en de andere helft zich toespitst op de productie van crémants. Ruim 25% van deze productie gaat naar het buitenland en België bekleedt met 350.000 flessen een vierde plaats in de export. Zowat 300.000 flessen vinden via de grootwarenhuizen de weg naar de consument terwijl de horeca en groothandel 50.000 flessen voor zijn rekening neemt.

De export naar België kent aldus Margaux Bruckert een positieve groei, enerzijds door een groeiende interesse van het grote publiek voor de Alsacewijnen wat tot een meerverbruik leidt en andere door het feit dat enkele mooie culinaire adressen de Alsacewijnen op hun kaart inschrijven. Het Belgische publiek waagt zich tevens aan nieuwe ontdekkingen die niet afkomstig zijn uit de Bordeauxregio. De nabijheid van de Elzas is voor vele toeristen een pluspunt en tijdens hun uitstapjes worden tal van kelders bezocht. Dit zorgt enerzijds voor meer directe verkoop, maar nadien willen de mensen deze wijnen ook terugvinden in de grootwarenhuizen.

Bogend om meer dan een eeuw ervaring staat Wolfberger nog steeds voor een eigen identiteit en probeert de firma haar authenticiteit, ondanks de massaproductie, te behouden. De accenten die door Wolfberger worden gelegd op de verantwoorde teelt worden erg geapprecieerd, de kwaliteit kan tevens op peil worden gehouden door diverse vinificaties in barriques te laten plaatsvinden.

Geproefd:

Crémant d’Alsace Brut: assemblage van Pinot blanc en Pinot noir biedt deze wijn in het glas een mooie gele kleur met fijne bubbels en krachtige moussekraag. In de neus krijgen we een mooi fruitig accent met fleurige toetsen en uitgebreid palet. In de mond worden de smaakpapillen intens benaderd wat zorgt voor de nodige frisheid en levendigheid al gaat het eerder agressieve accent vrij snel over in toetsen van perzik en abrikoos om nadien mooi evenwichtig af te ronden. Wordt bij voorkeur geserveerd op 7-8°C en is met 12% alc, 10-12 g/l suikeresidu, een ideale wijn om intense momenten te vergezellen, past ook bij het aperitief of het dessert.

Pinot Noir 2012: een monocepage die in het glas een helder rode kleur prijsgeeft met mooie purperkleurige schitteringen. In de neus ontwikkelen zich intense aromatische toetsen met accenten van aardbei en moerbei gemend met subtiele toetsen van vanille. In de mond een soepele en duidelijk makkelijk te drinken wijn met leuke structuur en verzorgde tannines, terwijl de afdronk wordt gekenmerkt door accenten van zwart fruit. Best geserveerd bij 8-10°C is dit een leuke wijn bij koude buffetten, charcuterie, magret van eend, couscous, die ook bij gevederd wild, grillades en rood vlees een plaatsje verdient. Kan ook bij diverse kazen worden geserveerd.

Muscat 2013: Zorgt in het glas voor een stevige goudgele kleur en toont in de neus accenten van verse druiven met delicaat accent van nootmuskaat. In de mond een volle en vette wijn die fris en soepel overkomt en bij de afdronk aangename en stevige aromatische accenten nalaat. Te drinken bij 8-10°C is deze Muscat een leuke aperitiefwijn die evenzeer past bij asperges, salades, visterrines, salades van vers fruit maar ook sint jacobsnoten op een perfecte manier kan verrijken. Heeft 11.5% alc 6.4g/l suikerresidu en aciditeit van 3.85g/l.

Op de proeftafel: Black Papillon 2013: een nieuwe creatie van het huis Wolfberger met een geheime assemblage van 3 druivensoorten. Bij de proeverij leken alvast noten van Muscat, pinot noir en riesling aan de orde, maar volgens de oenologen van Wolfberger zaten we toch ergens fout. Het is hoe dan ook een aangename en complexe wijn die de vrijheid en fantasie van de experts Wolfberger tot uiting wil brengen. Intrigant omdat de assemblage voldoende zorgzaam gebeurde en zorgt voor harmonieuze toetsen, een wijn die onmiddellijk drinkbaar is en als grote nieuwigheid bij deze traditionele producent een schroefdop meekrijgt.

De wijn heeft 12% alc volume en 8.5g/l suikerresidu en wordt best fris gedronken. Wolfberger raadt de Black Papillon aan bij het aperitief met rilletjes van sardines, bij het voorgerecht verdient hij aandacht bij Parma hesp met vijgen en mozzarella, bij koude soepen met basilicum, meloen en gedroogde eend. Hij moet bij het hoofdgerecht bij diverse gerechten een voltreffer worden terwijl hij bij een dessert, fruittaart of fruitsalade de perfecte afsluiter moet worden. Een ongecompliceerde en veelzijdige wijn dus die ons slechts matig kon enthousiasmeren.