The Drink Alsace experience – culinair – La Bacchante Bergheim

Sinds een drietal jaar hebben Audy en Jacky Danner de uitbating van het restaurant la Bacchante in Bergheim naar zich toe getrokken. Ze willen de exploitatie een nieuwe relance bezorgen vanuit hun persoonlijke visie die de overvloedige rijkdommen van de lokale keuken in het daglicht stelt.

Regionaal worden er aldus Jacky tal van smaken en aroma’s weergevonden waaraan men achteloos voorbijgaat gewoonweg omdat dit lokale palet geen aandacht krijgt. Nochtans worden de smaakpapillen van ieder van ons net gevormd door de diversiteit en authenticiteit die we bij onze jeugd meekrijgen. De passie voor de terroir, zijn kenmerken en authentieke smaken benadrukt Jacky in de optie ‘ gasten gezellig verwennen’.

Het restaurant bevindt zich in het achtergebouw van een van de vele traditionele binnenkoertjes die in de Elzas worden weergevonden. Indertijd gaven deze koertjes bescherming aan meerdere families gezien ze met een grote poort konden worden afgesloten en de toegang zowel  voor de woningen aan de straatzijde als deze van de achterbouw via deze koertjes gebeurde. Het pand werd dor Aude en Jacky gerenoveerd in functie van een restaurant maar behield daar waar mogelijk, alle eigenheden van weleer. Het bestaat naast de centrale eetzaal uit enkele leuke erkers waar men in intieme kring kan lunchen of dineren. Het middeleeuws aanvoelend decor moet de bezoeker alleszins stimuleren om zich rustig op een leuke degustatie voor te bereiden.

In de zaal verwelkomen Aude en haar rechterhand Emmanuel de gasten en serveren ze de delicatessen waarmee Jacky en zijn team de fijnproevers proberen te verwennen. Het aanbod van Jacky’s keuken is zeer ruim waarbij de traditionele en lokale  Elzasspecialiteiten centraal komen te staan en worden aangevuld met een aantal typische Franse bereidingen. Creativiteit en innovatie worden gekoppeld aan dagverse marktproducten, creaties waarbij een vleugje fantasie en modernisme voor verrassende decoratieve toetsen zorgen zonder het organoleptisch evenwicht te verwaarlozen. Deze bereidingen zijn beschikbaar op het à la carte aanbod terwijl Jacky eveneens enkele leuke menusuggesties hanteert. Het marktmenu, 2-gangen 17€, 3-gangen 22€, wordt aangevuld met het menu terroir 26.5€ in driegangen uitvoering en het menu Découverte. Dit laatste kan in een 3-gangen uitvoering worden genuttigd aan 35€ maar is vooral een aanrader in de 5-gangen creatie, kostprijs 51€.

Bij onze degustatie werden de diverse suggesties grondig door elkaar gehaald, facet dat voor de keuken blijkbaar geen probleem vormde en duidelijk de flexibiliteit van het keukenteam benadrukt. Persoonlijk genoten we van een fraaie en verse tartaar van zalm met geurige lichte kruiding als voorgerecht en een zilte carpaccio van sint jacobsvruchten met fijne purée en licht aangebraden snippers vanprei als hoofdgerecht. Een mooie uitdaging die de smaakpapillen best kon verwennen en onverwacht een rivierkreeftje als extra garnituur meekreeg. Bij de overburen o.m. een uitgebreide schotel beignets met wijngaardslakken en sla met spekreepjes en een huisgemaakte eendenlever met rababerconfituur als voorgerecht. Een forel met leuke schilfers van noot en amandel uit de rivieren van de Elzas met Rieslingsaus en verse noedels en een papillotje van kreeft en suprême van Elzasser hoevekip, rood label, kregen  bij de hoofdgerechten de meeste aandacht.

Restaurant La Bacchante – Grand Rue 11 – 68750 Bergheim

Tel 33 3 8971 1891 – www.la-bacchante.fr

Culinaire commentaren:

Tasted:

2 minutes

evenwichtige smaakvolle gerechten

decoratieve accenten

indrukwekkend interieur

Michelin:

1 bestek

traditionele regionale bereidingen

leuke parfums uit de Elzas