The (s)pan of a lifetime, haal alles uit je kookgerei

» BEKA’S CHEAT SHEET VOOR DUURZAAM KOKEN. Potten en pannen bestaan in alle mogelijke vormen en maten, in diverse kleuren en verschillende materialen. Maar welk kookgerei gaat het langste mee? Wat zijn de meest duurzame grondstoffen om keukengereedschap mee op te bouwen? In het kort; hoe haal je het allerbeste uit het bakken en braden? Als autoriteit in kwalitatief kookgerei heeft Beka alles in huis om je uit te rusten met tools die niet alleen jarenlang meegaan maar ook erg milieuvriendelijk zijn.

The basics : Materiaalgebruik is een belangrijke factor bij het kiezen van je nieuwe kookset. Wil je een pan die jarenlang, zelfs generatielang, meegaat? Opteer dan voor een model vervaardigd van een harder materiaal, zoals gietijzer of roestvrijstaal. Deze zijn van nature sterker en hoeven niet noodzakelijk gecoat te worden. Aluminium pannen hebben dat dan weer wel nodig en hoewel ze over het algemeen een goedkopere optie zijn, zijn ze weinig bestand tegen krassen of slijtage. Eens de bovenste laag beschadigd is, kan je de pan niet meer gebruiken en moet je ze weggooien.

Een pan voor het leven? Dat is een pan gemaakt van koolstofstaal en zonder chemische coating, zoals de Stark-pannenreeks van Beka. Door dit kookgerei in te branden met een hittebestendige olie creëer je een natuurlijke antiaanbaklaag die met iedere kookervaring sterker en doeltreffender wordt. Is de laag beschadigd? Geen probleem, die heb je in een mum van tijd opnieuw ingebrand waardoor je de pan niet weg hoeft te gooien.

Het onderhoud : Het spreekt misschien voor zich maar je kookgerei op een correcte manier gebruiken, is essentieel om een lange levensduur te garanderen. Zo vermijd je best het koken met harde of scherpe tools (zoals metalen messen of lepels) en was je af met een zachte spons. Dit om de bovenste laag te beschermen. Stapel je je potten en pannen? Leg er dan telkens iets zachter tussen om krassen te vermijden. Bij kookgerei dat je zelf hebt ingebrand kan je bovendien best oppassen met zuren; deze tasten al snel de natuurlijke olielaag aan. Poetsen met een citroen? Dat is een no-go!

Wist je dat je je pan best afstemt op je ingrediënten? Zo kan je rood vlees of gevogelte best klaarmaken in roestvrijstalen pan zonder antikleeflaag terwijl een aluminium model perfect is voor delicatere bereidingen. Gebruik bovendien in iedere pan boter of olie; droogbakken is erg slecht voor de oppervlakte van je materiaal.  Aangebrand voedsel is nooit fijn. Niet alleen omdat het je maaltijd verpest, het kan ook je kookgerei flink beschadigen. Daarnaast warm je best geleidelijk aan de pan op om oververhitting en vervorming te vermijden.

Duurzame duurzaamheid : Duurzaamheid houdt naast een lange levensduur ook milieuvriendelijkheid in. Beka is een sterke marktspeler op het vlak van duurzaam kookgerei. Niet alleen investeert het merk in tools met een PFAS-vrije keramische of natuurlijke coating, Beka werkt ook steeds meer met gerecycleerde materialen. Zo wordt de CICLA-collectie gemaakt van gerecycleerd roestvrijstaal, terwijl de nieuwere MOBI-pannenset uit gerecycleerd aluminium bestaat Op deze manier wordt de afvalberg geminimaliseerd. Het goede nieuws? Het gerecycleerde kookgerei van Beka is net zo kwalitatief en gebruiksvriendelijk als de standaardopties!

www.beka-cookware.com/nl-be