Begin dit jaar riep de abdij van Grimbergen de allereerste nationale brouwwedstrijd voor hobbybrouwers in het leven. En met succes: maar liefst 202 thuisbrouwers stuurden een brouwsel op. De afgelopen weken ging de professionele vakjury aan het proeven en selecteerden ze drie bieren voor een finaleplek.
Een ode aan de rijke Belgische brouwambacht waarbij hobbyisten en amateurs vanuit alle hoeken van het land hun passie voor bier kunnen tonen. Onder dit motto lanceerde de Abdij van Grimbergen begin dit jaar de eerste nationale brouwwedstrijd voor elke meerderjarige Belg die de kunst van het brouwen wil verkennen, zonder de professionele titel van brouwer (al) te dragen. Maar liefst 339 thuisbrouwers grepen de kans om hun creativiteit en vaardigheden te tonen door hun eigen unieke gerstenat te produceren, zo’n 202 daarvan stuurden ook effectief een bier van eigen hand op.
De weg naar de finale
Dat bier kon niet zomaar eender welk bier zijn. De jury was op zoek naar een (donker)blond bier van hoge gisting, een middelhoge bitterheid, een alcoholpercentage van 6 à 8,5 procent en met fruitige en/of subtiel kruidige toetsen. Dé uitdaging bestaat erin om creatief om te springen met het toevoegen van die kruidigheid. Door het massale succes werden extra juryleden opgetrommeld om de 202 ingestuurde bieren te kunnen proeven.
Met verschillende proefmomenten werd een grondige beoordeling van elke inzending gewaarborgd. De top drie van elke proefmoment stootte door naar de eindrondes. “Als vakjury beoordeelden wij in de eerste plaats de technische aspecten van de ingezonden bieren. Bij 3 de finalisten noteerden we kernwoorden als gebalanceerd, topbier, zeer aangenaam in smaak en aroma, clean …
Toch verschillen de 3 bieren ook voldoende en merkten we mooie variaties op in fruitigheid, kruidigheid, bitterheid, gebruik van hop, enz. We selecteerden zowel klassieke als gedurfde brouwstijlen. Maar waar we het bij elk van de 3 bieren als jury unaniem over eens waren – en wat geen onbelangrijke eigenschap van een winnaar is – wij bestellen van deze bieren graag steeds een 2e glas!” — Kim van Opdurp, drijvende kracht achter website Zytholicious en hoofd van de jury
En de finalisten zijn…
Op zaterdag 13 april kwam de voltallige jury samen, onder leiding van voorzitter Kim Van Opdurp. De 15 beste bieren werden voor een tweede keer aan smaaktest onderworpen, deze keer door de voltallige jury, waarbij elk brouwsel werd beoordeeld op geur, smaak, mondgevoel, verschijning en algemene indruk. Na een intensieve discussie werden drie finalisten gekozen:
- Martijn Camps (35) en vader Edwin Camps (65) uit Bertem, Vlaams-Brabant: Martijn werkt bij de politie, Edwin is gepensioneerd politieman. Ze zijn samen beginnen brouwen in 2017.
- Kevin Timmermans (29) en vader Benny Timmermans (64) uit Wellen, Limburg: Kevin werkt voor de groendienst van Sint-Truiden en Benny is met pensioen. Samen brouwen ze al zo’n vijftal jaar.
- Frédéric (54) & Julie (46) Marchal uit Jambes, Namen: Zijn een koppel. Frédéric is analist-programmeur, Julie werkt bij Service Public de Wallonie. Ze begonnen vijf jaar geleden met brouwen vanuit hun keuken. Eerst met kits, later investeerden ze in een brouwinstallatie en een gistingskuip.
De finalisten hebben de eer om hun gerstenat verder te ontwikkelen in de brouwerij van de abdij van Grimbergen onder begeleiding van hoofdbrouwer Cedric Lebbe. Bovendien maken ze kans om tot de winnaar gekroond te worden. Deze bieren zullen op het brouwfeest op 4 juni 2024, in de abdijtuin van Grimbergen, door alle aanwezigen geproefd kunnen worden. Daar zal het bier met de meeste stemmen gekroond worden tot “Grimbergen Cuvée 2024”.
De winnaar ontvangt 45 liter van zijn eigen bier in 75cl flessen en zijn/haar/hun naam én handtekening op het etiket. De abdij van Grimbergen brengt in samenwerking met Alken-Maes de limited edition 75cl fles van de Grimbergen Cuvée 2024 vanaf eind augustus op de markt. Deze zal exclusief verkocht worden in de rekken van Colruyt, bij Prik & Tik en bij de top 100 Grimbergen horecazaken, genaamd de “Grimbergen Masters”.
Ook bij brouwer Alken-Maes wordt toegeleefd naar de finale. “Het is de eerste keer dat we deze wedstrijd organiseren samen met de abdij. Het succes overtreft onze verwachtingen,” zegt CEO Marc Josephus Jitta. “We kijken er enorm naar uit om de bieren van de finalisten te proeven. Een ding staat vast: deze wedstrijd laat zien hoeveel creativiteit en potentieel de Belgische biercultuur herbergt.”