Roussillon: diversiteit boordevol smaakvariatie

Met een uitgebreid en divers aanbod wisten de Roussillonwijnen een stevige band met de Belgische gastronomie op te bouwen. Diversiteit die de chefs de mogelijkheid bieden om hun inventiviteit perfect af te stemmen om de grote verscheidenheid die we in onze lokale ingrediënten weervinden.

Domaine Madeloc

Pierre Gaillard en zijn familie produceren 4 domeinen, verspreid over de steile hellingen van de noordelijke Rhône, Faugères en Banyuls. Wat ze gemeen hebben is hun steile, rotsachtige landschap: een terroir van leisteen dat veel karakter, elegantie en complexiteit toevoegt aan ons zonnige klimaat. Van noord tot zuid hanteert de familie Gaillard dezelfde veeleisende normen en dezelfde aandacht voor detail, van de wijnstok tot de fles.

Tremadoc 2022 – AOP Coullioure Blanc: assemblage van Grenache gris, Roussane en Vermintino, gemiddeld 25hl/ha. Manuele oogst en 8 maand rijping in barrique. In de neus aroma’s van nectarine en acaciabloem. Ronde volle mond met leuke frisheid

Crestal 2020 – AOP Collioure rouge. Assenblage van Mourvèdre en Syrah, 25 hl/ha. Rijping van 18 maand in vaten waarvan 50% nieuw. Kruidige neus en hints van rijpe kersen boordevol sap. Subtiele tannines, vlezige en omfloerste smaak.

Mas Llossanes

Dit domein van 11 ha vormt een figuurlijk eiland op behoorlijke hoogte, 700m, en is meteen én van Frankrijks hoogstgelegen wijngebieden. De wijngaard opgericht in 1940 rust op een ondergrond van schist en graniet. Met 6 autotochtone wijnrassen, zorgt deze Mas voor elegante, frisse en evenwichtige wijnen.

Dotrera 2018 – IGP Côtes Catalanes rouge – L’Elégant: assemblage van Grenache en carignan met kleine hoeveelheden Syrah en Chenanson,  oude ranken. Rijpt 18 maand in vaten nadien in inox. Leuke kleur met smaak, generositeit en elegantie.

Pure Syrah 2020 – IGP Côtes Catalanes rouge – La Grande dame – 100% Syrah oude ranken met laag rendement, rijpt minstens 24 maand in eiken vaten van 2 of 3 wijnen. Dieprode kleur met soepele aanzet en aangename afdronk.

Les Vignerons de Caramany

De combinatie van druivensoorten en een uitzonderlijk goed belicht terroir, de temperatuurschommelingen tussen koele nachten en zeer zonnige dagen gedurende de rijping van onze druiven, dragen allemaal bij aan de authenticiteit van een onweerstaanbare smaak en het unieke karakter van de Caramany wijnen. Kruidige, fluweelzachte wijnen met tonen van rood fruit en zachte, smaakvolle tannines.

Caramany ‘Grote Rots’ met 150 inwoners domineert zijn wijngaarden, die bestaan uit drie belangrijke druivenvariëteiten: oude Carignan-, Grenache- en Syrah-wijnstokken die geplant staan op hellingen met gneisbodem en granieten bergarena’s.

Rouge carmin 2022 – AOP Côtes du Roussillon Villages Caramany – Blend van Carignan noir en Syrah, manuele oogst met beperkte opbrengst 25hl/ha. In het glas een zeer dieprode karmijnkleur. Intense, frisse neus met toetsen van viooltjes, zoethout en bramen. Vol en zacht in de mond, met tonen van zoethout en viooltjes. Frisse, gulle afdronk met zijdezachte tannines. Goed bewaarpotentieel!

Cuvée Huguet de Caraman – Rood 2021 – Côtes du Roussillon Villages CARAMANY: Een diepe granaatrode kleur met betegelde accenten, met een zeer complexe neus van zeer rijp fruit (Morello-kersen), zoethout, vanille en geroosterde noten en een zeer fijne truffelgeur. Het volume en de zijdezachte tannines domineren het evenwicht in de mond, die wordt gekenmerkt door geroosterde tonen. Zeer dieprode kleur, karmijn (!) Intense, frisse neus met toetsen van viooltjes, zoethout en bramen. De wijn heeft een volle en soepele body en is evenwichtig in de mond met tonen van zoethout en viooltjes. Frisse, gulle afdronk met zijdezachte tannines. Goed bewaarpotentieel!

Domaine Aichoux

In het hart van de Fenouillède wordt volledig biologisch verbouwd en ligt in het hart van de Fenouillèdes, in Sournia, in de Pyrénées-Orientales. De wijngaarden liggen op een hoogte van meer dan 600 meter, wat de wijn een onvergelijkbare frisheid en elegantie geeft. Geworteld in een gebied met geologische overlapping, profiteren de druivenrassen van een grote verscheidenheid aan bodems: zanderig-silt graniet, metamorfe kiezel-kalksteen, kwarts gneis. De wijnstokken profiteren van een unieke combinatie van bodem en hoogte, waardoor de wijnen een unieke signatuur krijgen.

Chasan 2022 – IGP Côtes catalanes blanc: Biologisch druivenras 100% Chasan – Een blend van Listan en Chardonnay. De druiven worden twee keer geoogst om de juiste suiker/zuurtebalans te bereiken. Schilmaceratie bij lage temperatuur om het fruit te bewaren. Bewerking op de droesem (Bâtonnage). Gedeeltelijke rijping in vaten. Serveertemperatuur: 10 – 12°C – Alcoholgehalte: 13% vol. Bleekgele kleur. Intense neus van verse ananas en passievrucht. Vol en rond in de mond, met een vleugje mineraliteit en een lange, heerlijke afdronk.

Métamorphose 2021 – IGP Côtes Catales rouge:  Biologisch druivenras: 100% Syrah. Handgeplukt en ontsteeld. Dubbele maceratie en lange gisting van 45 dagen. Extractie van de fijnste sappen met delicate, precieze persing. Rijping gedurende 10 maanden in vaten van 400 liter met roeren op de fijne droesem. Serveertemperatuur: 16°, Alcoholgehalte: 14% vol. Mooie robijnrode kleur. Expressieve neus van toast, hout en vanille. Fris en soepel in de mond, met een boeket dat tonen van viooltjes, zoethout en karamel combineert. Mooie harmonie

VICA

Les VIGNES DU VENT is de uitdrukking van een collectieve intelligentie die, in een geest van uitmuntendheid, wijnen produceert met karakter en elegantie. De lucht is zuiver en subtiel complex. Net zo openhartig als de wind die het anders zijn van de wijngaarden van de Pyrénées-Orientales onderstreept.

De wijnliefhebbers van vandaag nemen steeds meer afstand van het conventionele en de regels en zijn op zoek naar nieuwe manieren om wijn te consumeren. De wijnboeren van Les Vignes du Vent zijn hiervan overtuigd en spelen graag in op deze nieuwe trend. Daarom heeft hun wijnassortiment zich losgemaakt van de regels van het bestek van de appellations.

Chateau Montner premium 2022- AOP Côtes du Roussillon villages:  In het glas, een mooie granaatrode kleur. In de neus ontplooien zich intense aroma’s van zwarte kersen, specerijen en zoethout. Leuke aanzet in de mond met kruidige smaak en hints van vanille en zoethout, behoorlijke afdronk, zachte en zijdeachtige tannines. Aangewezen proeftemperatuur: 15°C

Chateau Montner premium wit 2023 – AOP Côtes Du Roussillon Blanc : In het glas heldere, lichtgele kleur met zilveren accenten. In de neus ontwikkelen zich fijne en elegante toetsen, met hints van witte bloemen en klein wit fruit. De mond is  fris en evenwichtig, met een aangenaam vleugje mineraliteit. Proeftemperatuur: 8°C.

Jonquères d’Oriola Vignobles

De familie Jonquères d’Oriola, waarvan de geschiedenis nauw verbonden is met de wijnstok en de paardenwereld, is al sinds 1485 generaties lang actief in de wijnbouw. Deze Catalaanse familie heeft verschillende Olympische en wereldkampioenschappen paardrijden en schermen op haar naam staan. De uitmuntendheid wordt ook weerspiegeld in de kwaliteit van de wijnen. Philippe en William Jonquères d’Oriola, respectievelijk vader en zoon, werken in symbiose om wijnen te produceren op Château de Corneilla del Vercol, de thuisbasis van de familie.

Naast zijn passie voor wijn erfde William Jonquères d’Oriola de liefde voor reizen van zijn ouders. Na een wereldreis die hij 38 jaar na zijn vader ondernam, liet William Jonquères d’Oriola zich inspireren door de grootste wijngaarden van Frankrijk en elders om zich de nieuwste vinificatietechnieken eigen te maken en deze te combineren met zijn eigen erfgoed, in overeenstemming met de traditie.

Cavalcade 2023 – AOP Côtes du Roussillon blanc: Deze witte wijn met zijn lichtgele kleur heeft een frisse en expressieve neus van wit fruit, gevolgd door geroosterde en vanilletonen. In de mond onthult de zachte en licht houtachtige aanzet complexe bloemenaroma’s. Door de rijping op droesem heeft deze wijn aroma’s van verse kruiden en briochebrood. De minerale afdronk is licht jodiumhoudend. Deze wijn is een perfecte begeleider van kreeft gegrild in beurre blanc, een schotel oesters of een risotto met zeevruchten.

Chateau de Corneilla – Les Candelles 2020 – AOP Côtes du Roussillon rouge  : Deze rode wijn heeft een helderpaarse kleur met paarse tinten. De neus is levendig en licht met aroma’s van gebraad en rood fruit. Het gehemelte is ruim en intens, met een mooie balans gekenmerkt door fijne en elegante tannines. Tonen van rode en zwarte bessen worden aangevuld met aroma’s van roosteren en zoethout, voor een gulle en kruidige afdronk. Deze wijn is een perfecte begeleider van gerijpt vlees, wild of gerijpte kazen.

Domaine La Part des Anges

Aanvankelijk begonnen de werkzaamheden op een landgoed van 6 hectare, niet met de bedoeling om er een domaine van te maken, maar eerder om ons te verwonderen over de schoonheid ervan. We moesten om ons heen kijken, het land ontginnen, proberen het te begrijpen, uitzoeken en kiezen, en ook wachten. Alles gebeurt stap voor stap, met geduld en nederigheid, met de grootste aandacht en het plezier om een terroir te ontdekken. Het domein van 15 hectare dat in 2020 werd aangelegd in de gemeente Caramany, met wijngaarden die uitkijken over het meer op een hoogte van 300 meter. David Loiret, afkomstig uit een familie van wijnbouwers, komt oorspronkelijk uit Muscadet

Parcelle secrète 2022 – IGP Côtes Catalanes blanc : Dit perceel is een ‘geheim’ perceel omdat er geen witte druivensoort staat, maar wel een paar Carignan blanc wijnstokken die verdwaald zijn tussen onze oude zwarte Carignan percelen. Tijdens de oogst wordt een speciale ronde gemaakt om al deze trossen witte druiven te plukken om er het allerbeste uit te halen. Het resultaat is een pure expressie van Carignan met aroma’s van geel fruit en witte bloemen. Onderstreept door een fijn bittertje is de smaak vol, ondersteund door de natuurlijke mineraliteit van de gneis. Dit geheime perceel past goed bij vis met delicaat vlees en citrustonen. TTC 21€

Butcher 2021 – IGP Côtes Catalanes rouge : The Butcher komt van het Gneiss-terroir en is een blend van Syrah en Grenache. De druiven worden met de hand geoogst in kleine kratten om het delicate fruit te bewaren en rijpen zachtjes in vaten. Een aanvankelijk expressieve neus van zwarte bessen, ondersteund door fijne, frisse tonen van eucalyptus. Na het openen wordt de mineraliteit van het gneis terroir onthuld. Het gehemelte is vol, met een warme expressie van rood fruit. De tannines zijn aanhoudend en heerlijk. TTC 17€

Domaine Bila-Haut/M.Chapoutier

Het verhaal begon met Michel Chapoutier, een unieke man met een dorst naar kennis, absoluut uniek in zijn soort. Michel is ruimdenkend en altijd bereid om te leren. Hij probeert het volledige potentieel van zijn terroirs te ontdekken en te weerspiegelen en laat de bodems hun ware karakter tot uitdrukking brengen. Dat geeft de wijnen hun kenmerkende stijl.

Hij koos er voor zijn domein in Latour de France te vestigen. De wijngaarden van Bila-Haut en Occultum Lapidem waren de eerste expressies van dit terroir. Daarna volgden 6 jaar van reflectie, observatie en analyse om een kostbare, zeldzame wijn te produceren: v.i.t. Het verhaal ging verder in de buurt van een klein dorpje genaamd Lesquerde. Steile, steile kalksteen, dorre grond, geteisterd door de tramontane wind… Een wijn die zich heeft losgemaakt uit de greep van de natuur: L’esquerda.

L’esquerda 2019 – AOP Côtes du Roussillon Villages Lesquerde : Druivenras Osso bucco. Intense en diep stabiele kleur. In de neus opvallend fris. De wijn toont rijpheid met aroma’s van zwart fruit en warme specerijen. De bodem van herkomst komt naar voren met florale tonen (viooltjes) die licht rokerig zijn, identieke hints vinden we op de noordelijke Côtes-du-Rhône bodems, de bakermat van de Syrah. Ook in de mond ontwikkelen zich aroma’s van zwart fruit en warme specerijen. De finale is fris zonder zwaarte.

Occultum lapidem blanc –  Vin Biologique Vintage: 2019  : Assemblage 70% Grenache blanc, 30% Vermentino – manuele oogst. Rijping: 9 maanden, 70% in roestvrijstalen vaten en 30% in “demi-muids” (voornamelijk nieuw) met “batônnage” (roeren van de droesem). Alcoholgehalte: 13

Uiterlijk: mooie gouden tint. Neus met aroma’s van steenvruchten (abrikoos, perzik), een delicaat gebrande florale toets. In de mond, heerlijk fris bij aanzet, vol mineraliteit en complexiteit. Goed gebalanceerde wijn dankzij de frisheid en het vet van de witte Grenache. Tonen van wit vruchtvlees met hints van vanille.

Domaine Brial

Domaine Brial, opgericht in 1923, belichaamt de essentie van de Roussillon-wijnen. Genesteld in het hart van Zuid-Frankrijk, in Baixas, een klein dorpje in het hart van de Roussillon, brengt Domaine Brial, producent van wijnen uit het Catalaanse terroir, 200 wijnmakers samen. Een collectie wijnen uit de Roussillon, van wit, rosé en rood tot de unieke geneugten van natuurlijke zoete wijnen. Bij Domaine Brial vertelt elke slok het verhaal van elke mediterrane druivensoort, evenals onze eeuwenlange geschiedenis van toewijding aan biologische landbouw, inclusief onze biologische wijnen. Kortom, 100 jaar solidariteit, vriendschap, hard werken, wederzijdse steun, knowhow en liefde.

Chateau les Pins 2022 – AOP Côtes du Roussillon blanc: Samen met de aangrenzende Clos telt de wijngaard van Château les Pins nu 38,5 hectare wijnstokken, waarvan 7 hectare wit. Het uitzonderlijke terroir geeft deze wijn een uitstekend rijpingspotentieel, waardoor het een van de grote wijnen van de Roussillon is. Deze assemblage van Grenache blanc en Rousssanne van terroir Les Hautes Terrasses, bodem van gerolde kiezelterrassen met kleigrond, rijpt gedurende 4 maanden op 100% nieuwe vaten gedurende 4 maanden met een bewaarpotentieel tussen 5 en 10 jaar. Een elegante en verfijnde wijn die een intense neus van bloemen en wit vruchtvlees othult, met een vleugje vanille. In de mond een wijn met alle juiste kwaliteiten: evenwicht, frisheid en rondheid. Past bij sint-jakobsschelpen, sole meunière of kaas. TTC 16.30€

Chateau les Pins 2018 – AOP Côtes du Roussillon Villages : Een grote naam in Roussillon wijnen, een blend van Syrah, Grenache, Mourvèdre. Rijping 12 maanden in eiken vaten – 1/3 nieuwe vaten, 1/3 1 jaar oude vaten, 1/3 2 jaar oude vaten, bewaarpotentieel 7 tot 15 jaar. De neus is warm en elegant en onthult complexe toetsen van kruiden en rijp zwart fruit. Deze levendige en heerlijke wijn wordt gekenmerkt door complexiteit, finesse en rondheid in de mond. Gastronomische combinatie bij prime rib, kalfsfilet mignon of kaas TTC 16,30€.

Château Montana

Aan de voet van de Pic du Canigou ligt Château Montana, een wijndomein dat zich uitstrekt over het terroir van Aspres. Op de klei-kalksteen bodem verbouwt het domein de traditionele lokale druivenrassen: Syrah, Grenache (zwart, wit en grijs), Carignan, Mourvèdre en Muscat, naast andere rassen zoals Merlot en Cinsault om het aromatische palet te verbreden. Château Montana zet zich in voor milieuvriendelijke teeltmethoden. Het landgoed, dat al vele jaren in het bezit is van het High Environmental Value certificaat, is nu in het 2e jaar van omschakeling naar biologische landbouw. Om de biodiversiteit te behouden, geeft men de voorkeur aan lage opbrengsten per hectare en traditionele methoden.

Vandaag de dag heeft Jean Jonquères d’Oriola, van een boerenfamilie die al meer dan 5 eeuwen gevestigd is in de oostelijke Pyreneeën, Château Montana overgenomen, dat in de 19ᵉ eeuw werd gesticht. Omringd door zijn familie werkt hij, geleid door zijn passie, aan de ontwikkeling van de finesse en kracht van dit terroir en het potentieel van deze plaatsen.

L’Astre blanc 2022 – AOP Côtes du Roussillon blanc: Blend van Grenache Blanc en Grenache Gris geteeld op een bodem van klei-kalksteen, oude wijnstokken op de zonnige terrassen van het terroir van Aspres. Directe persing, gisting in temperatuurgecontroleerde vaten, daarna rijping in Franse eiken vaten met roeren op de droesem. Zilverkleurige wijn. De neus biedt subtiele aroma’s van witte perzik, peer en toast of brioche. Rond in de mond, maar nog steeds fris. Een evenwichtige, complexe witte wijn. TTC 16€ . Past bij turbot of gegrilde zeebrasem, Comté kaas, A la plancha groenten.

L’Astre rouge 2022 – AOP Côtes du Roussillon Villages Les Aspres : Assemblage van Syrah, Carignan en Grenache noir, geteeld op het klei-kalksteen terroir van Aspres. Macération carbonique voor de Carignans, koude voorgisting voor de andere 2 druivensoorten in temperatuurgecontroleerde vaten. Intens robijnrode kleur met paarse accenten. De neus is krachtig en complex, met tonen van zoethout, kruiden en zwart fruit. Rond en vol in de mond. TTC 16€.