TUI Balans zomervakantie 2022

REVIVAL VLIEGVAKANTIES MET GROOT AANDEEL LAST MINUTES

Zomer 2022 zal na twee crisisjaren de geschiedenis ingaan als het seizoen van de grote revival van de buitenlandse reizen. De vakantieplannen van veel Belgen konden eindelijk weer doorgaan. TUI, de grootste touroperator van het land, noteert tegenover zomer 2021 zelfs 70% meer reizigers die een vliegvakantie boekten. Zeer tegengesteld aan de tendens in andere Europese markten boekte de Belg zijn reis echter zeer laat: vier op de tien boekingen voor de maanden juli en augustus werden pas gemaakt na 15 juni, en dit ondanks het belangrijke nadeel te moeten kiezen uit een schaarser geworden aanbod. Bovendien waren last minutepromoties op de populaire bestemmingen zeer schaars. De hoge temperaturen schrikten de reiziger duidelijk niet af want de topbestemmingen Spanje, Griekenland en Turkije beleefden weer een topseizoen zoals in 2019. Hoewel de reiziger steeds beter zijn weg vindt online, werd de trend van de voorbije twee jaar waarbij de reisagent veel vaker optrad als tussenpersoon met kennis en ervaring, ook deze zomer weer bevestigd.

Na de 2 moeilijke zomers van 2020 en 2021 kan TUI, de grootste reisorganisatie in België, met sterke cijfers bevestigen dat de reislust bij de Belg weer helemaal terug is. Voor de vertrekmaanden juli en augustus noteert TUI tegenover vorige zomer een stijging van het aantal vakantiegangers met 53% en boekten liefst 70% meer Belgen een vliegvakantie. Dit schitterende resultaat is het gevolg van een sterk toegenomen vertrouwen, een veel ruimer aanbod door de heropening van de niet-Europese bestemmingen en het wegvallen van zowat alle restricties. Door het iets lager aantal geprogrammeerde vluchten werd het cijfer van de topzomer van 2019 net niet bereikt.

Door het onzekere klimaat rond reizen is er tijdens de coronacrisis een trend ontstaan om zeer dicht tegen de datum van afreis te boeken. Hoewel dit risico dit jaar niet langer speelt, werd deze tendens niet doorbroken: liefst 40% van de boekingen werd gemaakt na 15 juni, op slechts een paar weken tot enkele dagen voor afreis. Voor vele last minuteboekers was het vreemd opkijken toen ze vaststelden dat de meeste van hun voorkeurhotels intussen volgeboekt waren. De Europese markt, met de belangrijke Britse markt op kop, heeft dit jaar veel sneller op de actualiteit ingespeeld, toen er half januari hoopvolle signalen kwamen dat corona geen stempel zou drukken op de zomervakantie. Vanuit de populairste vakantieregio’s zoals de Griekse eilanden, de Balearen, de Canarische eilanden en de Costa del Sol volgden enkele weken later al de eerste meldingen van voornamelijk familiehotels dat ze uitverkocht waren voor de zomer. Op mooie last minutepromoties moest de reiziger al zeker niet rekenen. Daardoor was het gemiddelde budget voor een last minutevliegvakantie dit jaar 26% hoger dan tijdens dezelfde periode in 2019: €1248 versus €987.

De hoge temperaturen in eigen land, noch de hittegolven aan de Middellandse Zee hielden de Belg tegen om naar het zuiden te trekken en er te ontspannen in een hotel of resort vlak aan de zee of met een goede infrastructuur qua zwembaden en glijbanen. Deze accommodaties waren veruit het populairst en daardoor het snelst volgeboekt.

Qua bestemmingen koos de Belg weer voor de klassiekers: een derde vloog naar Spanje, gevolgd door de Griekse eilanden met 22% van de boekingen. Turkije maakte een sterke comeback en verwelkomde 17% van de reizigers. De Turkse Riviera (Antalya), bekend voor de zeer hoogstaande all-in hotels met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, was ook veruit de populairste vakantiebestemming uit het gehele aanbod. Met een bezettingsgraad van meer dan 95% waren de vluchten van TUI fly deze zomer weer bijzonder goed gevuld.

Ook autovakanties kenden een uitstekend seizoen. TUI noteert 38% meer reizigers dan vorige zomer. De traditionele topbestemmingen zijn ook hier weer helemaal terug: Frankrijk blijft het onbetwiste topland met 35% van de boekingen. Oostenrijk volgt met 20% en Tirol is zelfs de topregio binnen de autovakanties. Spanje volgt met 18%. Net als bij de vliegvakanties waren ook de bestemmingen voor autovakanties veel sneller volgeboekt dan gewoonlijk en waren er nauwelijks last minutekortingen. Ook hier ligt het gemiddelde budget per persoon dus hoger: €542 per persoon tegenover €446 in 2019.

Bij de citytrips blijven de zuiderse steden Rome, Barcelona, Valencia en Lissabon steevast in de top 5 staan. Koploper was deze zomer wel Parijs dat marktaandeel blijft afsnoepen van eeuwige concurrent Londen dat door de Brexit minder toegankelijk is geworden.

Het reiskantoor, tijdens de onzekere coronaperiode een sterk gewaardeerde schakel waartoe de reiziger zich kon wenden met alle vragen, heeft ook deze zomer zijn sterke positie vastgehouden. Twee reizigers op drie deden een beroep op de professionele service van hun reisagent, hoewel steeds meer boekers eerst zelf hun favoriete vakantie al hadden opgezocht op de TUI.be website. De boeking online maken en afhandelen is voor 35% van de klanten de meest efficiënte optie.

Top 5 vliegvakanties (landen): Spanje, Griekenland, Turkije, Tunesië, Egypte. – Top 5 vliegvakanties (regio’s): Turkse Riviera, Mallorca, Tenerife, Kreta, Rhodos. – Top 5 autovakanties (landen): Frankrijk, Oostenrijk, Spanje, Duitsland, Italië – Top 5 autovakanties (regio’s): Tirol, Costa Brava, Languedoc-Roussillon, Gardameer, Costa Dorada. – Top 5 citytrips : Parijs, Rome, Barcelona, Valencia, Lissabon