TUI Belgium verwacht mooie last minute aanbiedingen voor Turkije

Traditioneel kan TUI eind april op basis van de voorbije boekingsmaanden grotendeels voorspellen hoe de nakende last minute-markt zich zal manifesteren. De kleinere, groene bestemmingen waren eens te meer de grote winnaars bij de vroegboekers, net als de landen met een relatief beperkte inflatie. Grote toerismelanden waar een hoge inflatie spelbreker is, zoals Turkije, doen er nu alles aan om via scherpe promoties extra vakantiegangers aan te trekken. Inflatietijden of niet, de Belg kiest voor zijn vakantie meer dan ooit voor kwaliteitshotels met een hoge tevredenheidsscore en een goede ligging.

Eind april, halverwege het boekingsseizoen, is voor TUI, de grootste reisorganisatie van het land, een goed tijdstip om de boekingstrends van de komende maanden te voorspellen op basis van de trends van de eerdere reserveringen.

Voor TUI is de nog resterende capaciteit aan gecontracteerde hotelkamers de belangrijkste factor om het succes van een bestemming te meten. Op basis van dit rapport zijn de eerder kleinschalige Italiaanse en Portugese vakantiebestemmingen deze zomer koploper. Last minute aanbiedingen zijn daardoor in deze twee landen bijzonder onwaarschijnlijk geworden, zeker in de populaire hotels. TUI verwacht er binnenkort zelfs talrijke ‘stop sales’, hotels die de zomerverkoop stopzetten omdat ze grotendeels volgeboekt zijn. Ook de ‘groene’ bestemmingen, waar wandelen centraal staat, zijn opnieuw bijzonder populair. De sterkste voorbeelden zijn de Azoren en Madeira, waar het aantal beschikbare hotelkamers voor het hoogseizoen drastisch is verminderd. Ook Griekenland, de Canarische eilanden en de Balearen hebben een heel sterke bezetting en zullen daardoor wellicht ondervertegenwoordigd zijn op de last minute-markt.

In Turkije zullen echter nog meerdere mooie koopjes te doen zijn. Het land, bekend om zijn hotels met uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, heeft te maken gehad met  een torenhoge inflatie met prijsstijgingen in de hotelcontracten met de touroperators tot gevolg. Om lege hotelkamers tegen te gaan, pakken veel Turkse hoteliers nu al uit met bijzonder hoge kortingen tot wel 40%, zelfs al voor de periode van het bouwverlof.

Algemeen houdt de reiziger zijn budget overigens nauw in de gaten en merkt TUI dat vooral de    bestemmingen met een milde inflatie succesvol zijn. De landen waar het gemiddelde reisbudget quasi niet is veranderd tegenover 2023 zijn Tunesië, Egypte, Albanië, Kaapverdië, Mexico en de Dominicaanse Republiek.

Juli is traditioneel de Belgische vakantiemaand bij uitstek. Toch waren er de voorbije maanden, afhankelijk van de week van vertrek, zeer grote prijsverschillen. De eerste vakantieweek, met afreis tussen 28 juni en 4 juli, was maandenlang veruit de goedkoopste. Nu de grote vakantie bij de Franstalige scholieren een week later start dan in Vlaanderen, was deze week per persoon gemiddeld zelfs €250 voordeliger dan de week van 5 juli. Door een logische prijsevolutie, gebaseerd op vraag en aanbod, is dit verschil intussen quasi volledig verdwenen en worden zowel de tweede week van juli als de periode van het bouwverlof verhoudingsgewijs bijna even interessant.

Zeer opvallend: de Belg wil tijdens zijn vakantie meer dan ooit de mooiste tijd van het jaar beleven en opteert, ondanks de inflatie, zeker niet voor een verminderde kwaliteit. De goedkopere hotels die niet aan zee liggen, bijvoorbeeld, worden zelden gekozen. Nog meer aarzelt de Belg over de hotels met een lage prijs maar met een weinig overtuigende klantenbeoordeling op de TUI-website. Een hotel met een score onder de 7 wordt terecht moeilijk verkoopbaar, terwijl hotels met een overtuigende 8+ quotering elk jaar aan populariteit winnen. TUI gaat met slecht beoordeelde hotels trouwens in dialoog om inzicht te krijgen in de oorzaak van die lage score. De hotelier wordt dan ook aangemaand om zeer snel een ommekeer in de tevredenheidsscore te bewerkstelligen, wil hij in het TUI-aanbod opgenomen blijven.

Het onstabiele weer van de voorbije maanden, net als een zeer natte maand juli 2023, herinneren de Belg er steeds weer aan dat een gegarandeerd zonnige vakantie toch vooral in het zuiden moet worden gezocht.  TUI verwacht dan ook dat mei en juni bijzonder drukke boekingsmaanden zullen worden.