‘Union des Grands Crus de Bordeaux bevestigt goede prestaties…

in Frankrijk, in België en in het buitenland, ondanks sombere context.

 

Ter gelegenheid van een uniek salon in Brussel stelden ruim 100 van de meest prestigieuze Crus uit de wijngaarden van Bordeaux zich aan Belgische professionals voor. Tijdens deze jaarlijkse proeverij van de Union des Grands Crus de Bordeaux en specifiek van het wijnjaar 2017 dat nu in de winkelrekken ligt, ging Ronan Laborde, voorzitter van de UGCB en eigenaar van Château Clinet in Pomerol, dieper in op enkele specifieke onderwerpen zoals de trends van de nieuwste Bordeauxwijnjaren, de milieuverplichtingen en de wijninnovaties van de Châteaux, evenals de inventaris van de verkoop van de grote Bordeauxwijnen in Frankrijk en in het buitenland.

‘Union des Grands Crus de Bordeaux’ zet schitterende exportcijfers neer

In een context van enigszins verontrustende commerciële indicatoren voor de Bordeauxwijnen (onrusten in Hong Kong, onzekerheden in verband met de Brexit en de impact van de taksen die Trump in oktober 2019 invoerde), blijft de ‘Union des Grands Crus de Bordeaux’ vertrouwen en motivatie aan de dag leggen. Het laatste rapport van de douanegegevens toont bijzonder bestendige exportactiviteiten van de Grands Crus tussen juli 2018 en juni 2019. De omzet uit export voor wijnen met een verkoopprijs boven de € 22,50/fles, bedroeg 1,15 miljard euro voor die periode, het hoogste cijfer sinds 2012. De wereldwijde omzetstijging bedraagt 12% ten opzichte van 2017/2018. De markt in zijn geheel blijft groeien, met een stijging van 30% in de Verenigde Staten, 22% in het Verenigd Koninkrijk en 15% in Zwitserland. Groot-China (inclusief Hong Kong, Macao) blijft wat achter, met een daling van 1,34%. “We zien een toename van de totale omzet uit export en een evenwichtige herverdeling van de verkoopbestemmingen”, zegt Ronan Laborde. De redenen voor deze groeiende cijfers? Uiterst succesvolle verkoop in primeur van wijnjaar 2016, en een goede activiteit op de leverbare wijnjaren. De uitdaging voor de ‘Union des Grands Crus’ is de aantrekkelijkheid van de Bordeauxwijnen op de Franse en buitenlandse markten te blijven vergroten, onder meer via een promotieprogramma voor wijnprofessionals in 15 landen wereldwijd.

Met 78% van de omzet en een marktaandeel van 75% binnen de Franse wijnen waarvan de aankoopprijs hoger ligt dan € 22,5, blijft de Belgische markt zeer trouw aan de Grands Crus van Bordeaux. In 2019 vertegenwoordigde de Belgische exportmarkt ruim een half miljoen flessen Grands Crus, goed voor een omzet van meer dan 34 miljoen euro.

De natuur stelde wijnjaar 2017 op de proef in Bordeaux

2017 was een opmerkelijk wijnjaar voor Bordeaux. Het einde van de winter was mild en regenachtig, en veroorzaakte een vroeg ontluiken. Het begin van de lente was zonnig en bevorderde de snelle hervatting van de vegetatie, met in april historische vorstperiodes. Drie nachten van vorst op 21, 26 en 27 april hebben 40% van de Bordeauxproductie vernield. Sommige wijngaarden waren volledig verwoest, anderen waren gedeeltelijk aangetast, een groot deel werd volledig gespaard. De rest van het seizoen was veel milder. De vroege en snelle bloei in droog en zonnig weer werd gevolgd door een zomer zonder extreme hitte. Het zonnige late seizoen ging gepaard met een paar regens, waardoor de druiven konden bloeien en perfect uitgebalanceerde bessen konden produceren. Ondanks een lagere opbrengst dan in 2015 en 2016, uitzonderlijke jaren, boekte het wijnjaar van 2017 grote successen: krachtige dessertwijnen, schitterende witte wijnen en aromatische en delicate rode wijnen. Voor Ronan Laborde, “sprak dit wijnjaar op de nederigheid, het geduld en de vastberadenheid van de wijnmakers”.

Uitzonderlijke vooruitzichten voor de Primeurs van 2019

Het wijnjaar 2019 onderscheidde zich door een minder vochtige winter dan de vorige en een unieke zomer – lang, mooi en droog – met eind juli dagen die temperatuurrecords braken. 23 juli wordt herinnerd met een temperatuur van 41 ° C. Gedurende het seizoen hebben lichte maar regelmatige regens de wijnstok, die op zich niet veel nodig heeft, perfect gehydrateerd en gestimuleerd.

Het is in een gunstige omgeving dat de witte druiven van de druivensoorten Sauvignon Blanc en Sémillon begin september voor het eerst werden geoogst in Graves en in Pessac-Léognan. De regens eind september maakten het mogelijk om het evenwicht en de frisheid van de druiven te perfectioneren, naarmate de oogst van de rode druivensoorten dichterbij kwam.

“Op een moment dat klimaatverandering een wereldwijde bezorgdheid is, benaderden de Grands Crus producenten het wijnjaar 2019 met meer verbondenheid en met meer aandacht voor hun streek dan ooit”, zegt Ronan Laborde. Het wijnjaar 2019 onthult prachtige witte wijnen, waarin de verschillende nuances van de Bordeauxstreek (grind, grindzand of kleikalksteen voor de witte streken) volledig tot uitdrukking komen.

Voor de rode wijnen biedt het jaar 2019 diepe, gastronomische en aantrekkelijke wijnen met een zeer goed bewaarpotentieel in een groot gebied dat zich uitstrekt van de Graves de Saint-Estèphe, in het noordwesten, tot de kleikalksteengronden van Saint-Emilion in het zuidoosten. De zoete wijnen van Sauternes en Barsac presenteren smakelijke en evenwichtige wijnen, weliswaar in beperkte hoeveelheden. De “En Primeur” week van 2019 wordt dit jaar gehouden van maandag 30 maart tot donderdag 2 april 2020 in Bordeaux en brengt duizenden importeurs, groothandelaren, distributeurs en liefhebbers uit de hele wereld samen.

De ‘Union des Grands Crus de Bordeaux’ zet zich in voor het behoud van het milieu

De missie van de UGCB is het verbeteren van de identiteit van zijn wijnen, die een lange traditie en een uitzonderlijke dynamiek hebben. Een aanpak vinden die aandacht heeft voor het milieu en tegelijkertijd de eigenheid van elke streek bewaart, behoort tot de huidige zorgen van wijnbouwers. Samen komen ze overeen welke duurzame werkwijzes ze willen hanteren en welke achterwege moeten gelaten worden via het Etiq’Union-charter. Veel innovaties zijn geïmplementeerd, zoals teledetectie van de bodem, de fytosanitaire bescherming tegen vorst en hagel en de vermindering van zwavel in de wijnbereiding en in de kweek.

Door hun wijnen op een innovatieve en soms onverwachte manier te presenteren, terwijl ze het intergenerationele karakter van de wijngaard benadrukken, hebben de Grands Crus van Bordeaux aangetoond dat ze meer dan ooit klaar zijn om nieuwe consumenten te veroveren.

Brussel, een ontmoetingsplaats gericht op de toekomst

Voor de ‘Union des Grands Crus de Bordeaux’ is elke nieuwe editie van het jaarlijkse bezoek aan onze hoofdstad een bron van enthousiasme en diep respect voor een Belgische markt die hen altijd trouw is gebleven. Dit jaar wil de ‘Tasting 2020’ de nadruk leggen op de interactiviteit met het publiek en op het belang van het intergenerationele aspect, zowel bij de wijnmakers als bij hun vriendschapsbanden met de professionals van ons land. Het salon wil ook laten zien dat de Grands Crus soms onverwacht uit de hoek kunnen komen, zoals in de grootste Grands Crus Bar ooit, met trots gehouden… door onze prestigieuze nationale Wine Ladies!

De ‘Union des Grands Crus de Bordeaux’, opgericht in de vroege jaren 1970, heeft als missie de uitmuntendheid van de kastelen in Bordeaux over heel de wereld te bevorderen. De Unie brengt 134 crus van Bordeaux samen uit de veertien appellaties die Grands Crus produceren. (Pessac-Léognan, Graves, Saint-Emilion Grand Cru, Pomerol, Listrac-Médoc, Moulis-en-Médoc, Haut-Médoc, Médoc, Margaux, Saint -Julien, Pauillac, Saint-Estèphe, Sauternes en Barsac)

Het biedt zijn leden een op maat gemaakt evenementenprogramma in vijftien landen. Die landen zijn de belangrijkste exportbestemmingen voor de Grands Crus uit Bordeaux (Verenigde Staten, Canada, China, Hongkong, Taiwan, Zuid-Korea, Singapore, Japan, Vietnam, Verenigd Koninkrijk, België, Nederland, Duitsland, Zwitserland, Italië, Rusland …).

In Frankrijk organiseert de Union begin april in Bordeaux de ‘Primeur Week’, die het mogelijk maakt om het laatst geproduceerde wijnjaar te presenteren tijdens de kweek, evenals een grote degustatie van het laatste wijnjaar geleverd in Parijs in februari in de Carreau du Temple. Van 18 tot 21 juni 2020 organiseert de ‘Union’ de vijftiende editie van “Le Week-end des grands Crus”, waar meer dan 110 Grands Crus zich langs de oevers van de Garonne laten ontdekken. Via meer dan 60 evenementen ontmoeten de producerende leden jaarlijks ongeveer 45 000 mensen.