Van de wijnstok tot de fles, de unie van coöperaties in de Aude leidt de weg naar een wijnbouw die oog heeft voor sociale en milieuverantwoordelijkheid, in het teken van innovatie.
Duurzame ontwikkeling? Vignobles Foncalieu maakt zich er al lang zorgen over. Maar nu de klimaatverandering een noodzaak is geworden, werkt de coöperatieve groep van Audois dubbel zo hard. Aangepaste perceelselectie en wijngaardbeheer, selectie van resistente druivenrassen, aangepaste irrigatie of zelfs drones om de gezondheid van de wijngaard te monitoren? Haar leden innoveren voortdurend om de terroirs en het milieu te beschermen. Les Vignobles Foncalieu, dat zich inzet voor een RSE-aanpak die economische, sociale en milieuwaarde creëert, behaalde een opmerkelijke score van 13,2/20 na een audit door Coop de France.
Verantwoorde wijnen
Andere cijfers spreken boekdelen: de helft van de wijngaard wordt nu behandeld via de methode ‘confusion sexuelle’, een derde is HVE niveau 3 gecertificeerd, waaronder wijnen van de merken Ensédune, Albarino en Le Griset. 165 ha wijnstokken worden gevinifieerd in biologische landbouw en 180 ha zijn in omschakeling! Bovendien, zijn sinds de vintage 2019, wijnen ondertekend Foncalieu EveVegan gecertificeerd. Met de Nu.vo.té, een assemblage van Artaban en Vidoc, AB en zonder toegevoegd sulfiet, was het wijnhuis het eerste dat een Vin de France van nieuwe druivensoorten produceerde.
De coöperatieve kelder van de Redorte & Castenau d’Aude sloot zich bij de groep aan, grenzend aan het Canal du Midi, wordt deze wijngaard die zich uitstrekt over 800 ha tussen de hellingen van Castelnau richting Puichéric en de balkons van de Aude richting Azille, vertegenwoordigd door een honderdtal leden. Het doel: hun aanbod van rode en roséwijnen op de markt verder ontwikkelen.
Dit jaar gaat Foncalieu nog een stap verder in de richting van duurzame kurk met de lancering van Green Gang, een gamma IGP Pays d’Oc dat even biologisch als eigenzinnig is en verkrijgbaar is in Cabernet Marselan; Sauvignon Chardonnay en Cinsault-Granache. De 100% bio- en recycleerbare verpakking zet de toon: aluminium capsule, etiket van papier en natuurlijke pigmenten, kurk van biologische oorsprong.
In het kielzog van de AOP Minervois “Les 3 points” gaan twee IGP’s van Pays d’Oc over op biologische wijn: Les Extraordinaires Griset rosé en Sillages Albarino. De eerste is van topkwaliteit en is de vrucht van een verbazingwekkende druivensoort: Sauvignon Griset, die zeer aromatisch is. De tweede, een druivenras oorspronkelijk uit Galicië, haalt zijn frisheid en fruitigheid uit het terroir van Puichéric.
Het trio met de IGP Pays d’Oc Cardounettes verandert van uiterlijk om de vogel en de distel waaraan zij hun naam ontlenen, beter tot hun recht te laten komen.
Op de exportmarkt ten slotte zijn nu twee nieuwe biologische assortimenten met het IGP-label “Pays d’Oc” verkrijgbaar. Instant Sud brengt hulde aan de levenskunst en de beste terroirs van Languedoc-Roussillon. HeraEt O Natura brengt een lofzang op aangename, fruitige en gastronomische wijnen.
Vignobles Foncalieu, opgericht in 1967, vertegenwoordigt 700 wijnbouwers-coöperanten, 4000 ha en een productie van 326 489 hl goed voor een omzet van 52M€, waarvan 65% wordt geëxporteerd. De groep, die zich onlangs heeft aangesloten bij het wijnhuis Redorte & Castelnau d’Aude, intensiveert ook haar internationale expansie met de komst van Vincent Capmas (commercieel directeur export) en Anne Calas (commercieel directeur exportgebied).