Vinipax 7 – Herdade Grande

Landgoed van 350 ha dat al ruim een eeuw in handen is van dezelfde familie. Het landgoed omvat 60 ha wijngaarden, 40 ha olijfbomen, de resterende landerijen worden gebruikt voor de schapenteelt. Samen met een aantal aanpalende domeinen vormt het een jachtdomein van meer dan 750 ha.

De wijnbouw werd in 1980 geïntroduceerd met eigen vinificatie sinds 1997. Het is de bedoeling jaarlijks zowat 400.000 flessen kwalitatieve wijn te produceren waarvan 30% witte wijnen en 70% rode wijnen. De productie van olijfolie startte pas in 2008 bij de overname van een traditionele molen. De oogst van rode wijnen omvat trossen van Aragonez, Alicante Bouchet, Trincadeiro, Syrah, Touriga Nacional, Franca Alfrocheire, Tinta Grossa, Tinta Calade en Cabernet Sauvignon. Voor de witte wijnen zijn dit Antão Vaz, Aristo, Alvarinho; Chardonnay, Perrum, Rabigato,Roupeiro, Rabo de Ovelha, Sauvignon Blanc, Semillon, Viosinho en Viongier. De wijnen worden gecommercialiseerd onder de benamingen Herdade Grande, Condado das Vinhas, Monte das Talhas en Audaz en willen een ruim doelpubliek in diverse segmenten bereiken.

Op de proeftafel:

Herdade Grande –reserva 2011

Speciale wijn voor grote momenten van manuele oogst in kleine cagettes van geselecteerde trossen. Fermentatie in kleine inox cuves bij 25-28° C, nadien rijpt de wijn in Franse en Amerikaanse eik gedurende 10 tot 12 maand, 14% alc vol.

Dieprode kleur en plakkerig in het glas. Leuke aroma’s van rijp rood fruit met stevige aanzet in de mond, volrond. Subtiele tannines en delicate toetsen van kreupelhout en vanille. Lange aangename afdronk.

Herdade Grande 2013 – Geraçoes

Purperrode kleur en elegante aroma’s van rood fruit in de neus. De elegante wordt bekomen door de sappen gedurende 2 maand in 4 verschillende types van eik te rijpen, waarna de blend één jaar verder rijpt op eik en na de botteling nog 12 maand op fles moet verder rijpen.

Mooi evenwichtig met leuke tannines en elegante afdronk. De rijpingsmethodes zorgen voor 14.5 % alc. vol. , deze wijn heeft de consumenten van high end en selectieve supermarkten als doelpubliek.

Herdade Grande 2013 – wit- reserva

Geselecteerde bessen voornamelijk Chardonnay van manuele oogst. Fermentatie in thermogereguleerde inox en rijping in Franse eik op fine lies.

Heldere lichtgele kleur met fruitige aroma’s in de neus. Frisse en licht vettige aanzet in de mond waarbij evenwichtige tannines vrijkomen. Selectieve wijn voor grote momenten.

Herdade Grande – Colheita selecionada wit -2014

Moderne en elegante wijn op basis van de Alvarinho-druif, manuele oogst in de vroege ochtend om de aroma’s optimaal te bewaren. Lichte persing met maceratie en koude stabilisatie. De must fermenteert langzaam in inoxtanks bij 15° C.

Heldere citroengele kleur met frisse, lichtzurige toetsen. In de mond een leuk en fris palet met aangename afdronk.

Adega de Pias – Vinho regional Alentejo

Assemblage van Trincadeiro, Aragonez, Alfrocheiro en Cabernet Sauvignon. Fijne en delicate wijn voor dagelijks verbruik met leuke complexiteit en aangenaam zachte tannines en volronde frisheid.